Делење партиции (проблем)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Еве вака го земав Partition Magic 8.0 и сакам хард дискот да го поделам на 2 партиции... хард дискот ми е 40 GB и да го поделам на 2x20GB, и работам се како што треба во Partition Magic... кликам на Create New Partiton па во новото дијалог прозорче стегам Next па после одбирам локацијата на партицијата After C: (Recomended) дека била препорачлива одбирам таа и стегам пак Next и во следниот чекор пишувам колку GB да го поделам и си пишувам 19.105,2 како на сликата:

particija.JPG

и после стегам Next и на последниот чекор ми кажува дека се е ок и како ќе бидат поделени партициите и стегам Finish и ми ги прикажува партициите како што треба (види слика):

izgled.JPG

и после стегам Apply за да го изврши тоа што треба (види слика):

apply.JPG

и после ми се отвора дијалог прозорче за тоа дали навистина сакам да се извршат тие команди и стегам Yes и после ми се отвора дијалог прозорче како на сликава:

poraka.JPG

и стегам OK и му прави рестарт на компјутерот и после се јавува проблемот... пред да се стартова Windows се вклучува она како да го речам како Scan Disk кога го проверува хард дискот, е ова е од Partition Magic за да ги подели партициите и има 3 чекори да изврши... а мене на првиот чекор ми јавува некоја грешка и ми вика Press any key to Reboot. И ќе се рестартира компјутерот и ќе се стартова Windows-от и пак ништо не сум напраил со делењето на партициите...

Ај ако знае некој да помогне, вака од искуство... зашто Partition Magic прв пат го користам за делење на партиции... порано за делење на партиции користев FDISK од системската дискета на Win98 зашто Windows 98 имав порано на стариот компјутер... али заеби тоа дај нека каже за ова некој нешто....

Фала! :wink:

Немам користено Partition Magic, но знам дека постои можност преку самиот windows да го сториш тоа. Мислам дека беше преку Cоmmand Prompt.
Десен клик на My Computer/Manage/десен клик на Disk Management и оди на хелп, таму мислам дека пишиваше што и како.
Или па во Cоmmand Prompt напиши хелп па ќе ти искочат сите команди за сите функции.

Или пак почекај малку, можеби некој има користено Partition Magic, па ќе ти објасни.

Да кажеше каква грешка ти пријавува?

Mene ako me poslusas batali Partition Magic i napravi so stariot dobar FDISK :wink:. Najdi kaj nekogo da gi prefrlis rabotite sto ti se vazni i napravi go so FDISK i ke nemas nikakvi problemi.

FDISK е малку амалска работа, после преинсталации пун ку*ац.
ВО секој случај (и јас сум имал проблеми со PM 8, скроз ми го суредил дискот) врати се на ПМ 7. Добро работи, не прави никакви проблеми.

E sto e amalska rabota, si ja koristel li nekogas? Kaj FDISK e dobro sto problemot so delenjeto go resava direktno od koren, sto znaci na prazen hardisk ke go podeli i ke go napravi kako sto treba. Zosto ne go sakam Partition, zatoa sto on raboti postepeno so delenjeto za da gi zacuva site informacii. Iako pisuva deka e podelen on u stvari u momentot raboti da go podeli, prvin pocinja so sreduvanje na prazniot del na harddiskot, a posle prodolzuva da gi prefrla podatocite na toj del sto veke e sreden. Sto znaci moze da dojde do nekoja greska, a so toa i gubenje na nekoja particija. Zatoa jas preporacuvam poarno podeli go vo FDISK za da bide kako sto treba.

vardarce напиша:
E sto e amalska rabota, si ja koristel li nekogas? Kaj FDISK e dobro sto problemot so delenjeto go resava direktno od koren, sto znaci na prazen hardisk ke go podeli i ke go napravi kako sto treba. Zosto ne go sakam Partition, zatoa sto on raboti postepeno so delenjeto za da gi zacuva site informacii. Iako pisuva deka e podelen on u stvari u momentot raboti da go podeli, prvin pocinja so sreduvanje na prazniot del na harddiskot, a posle prodolzuva da gi prefrla podatocite na toj del sto veke e sreden. Sto znaci moze da dojde do nekoja greska, a so toa i gubenje na nekoja particija. Zatoa jas preporacuvam poarno podeli go vo FDISK za da bide kako sto treba.
Сум ја користел и повеќе отколку што треба, и има бааги проблеми.
Прво, самото тоа што од корен го сјебуваш дискот е проблем само по себе : ај после инсталација, па офиси, чуда, па дури вратиш документи, па си заборавил да направиш бекап... Второ : работи само во реален мод - има проблеми со адресирањето на целиот дисков простор; трето, знае да креира само ДОС партиции;
ПМ и сличните алатки се доста „зрели“ за користење и спасуваат мнооогу часови работа, башка што работат со најразлични типови на партиции, и многу е потешко случајно да направиш грешка. FDISK е ок само на првата инсталација на машината, после е Major Pain In The Ass.

Jas mislam deka FDISK super raboti iako ti vikas deka te zafrkaval. Neznam koja e pricinata nekoj po sto pati da go deli harddiskot? Nekoj ako non stop si igra so toa togas stvarno ke mu se izgubat podatoci. Ako sakas ednas da go podelis poarno resenie ti e da napravis backup na vaznite podatci da podelis so FDISK i da instaliras odnovo. Ako sakas da ti bide sistemot vo NTFS pri instalacija na Windows XP ke mu opredelis taka da bide i sredena rabota. Go preporacuvam FDISK zatoa sto so nego ti se mnogu, mnogu pomali (aj da recam i ic bidejki jas nemam sretnato nekoj) sansite da izgubis nekoja particija otkolku da go podelis so Partition Magic.

Pred da go podelis, go defragmentira li?
Kolku ti e poln diskot?
Dali prefrlase programi na dr participacija?
Ako ti e prepolna startnata participacija t.e. kade sto se naoga windowsot normalno deka nema da se "digne" win. ili ke bide mnogu usporen.

Дечки уживајте средив работа со партицииве... земав Partition Magic 7 и средив работа како што кажа Spooky дека со постарата верзија е подобро и не ми појави никаква грешка при процесирањето... сега имам 2 партиции... :lol:

Фала уште еднаш...!!

Е сеа друг проблем се јави.... ги поделив партициите ама едната партиција ми е C: а другата E:

mycomputer.JPG

како да ја напраам оваа наместо E: да биде D: а DVD-RW Drive-от да биде E: ?

Пробував со тие алатките што се во Partition Magic не успеав ај малце помош за ова... :wink:

vodkamixx напиша:
Е сеа друг проблем се јави.... ги поделив партициите ама едната партиција ми е C: а другата E:

Пробував со тие алатките што се во Partition Magic не успеав ај малце помош за ова... :wink:

Десен клик на My computer>manage>disk management>десен клик на дискот што сакаш да му го смениш титлот>Change drive letter and paths и готово :wink:

humanoid напиша:
vodkamixx напиша:

Десен клик на My computer>manage>disk management>десен клик на дискот што сакаш да му го смениш титлот>Change drive letter and paths и готово :wink:

Фала humanoid средив работа... :lol:

vardarce напиша:
Jas mislam deka FDISK super raboti iako ti vikas deka te zafrkaval. Neznam koja e pricinata nekoj po sto pati da go deli harddiskot? Nekoj ako non stop si igra so toa togas stvarno ke mu se izgubat podatoci. Ako sakas ednas da go podelis poarno resenie ti e da napravis backup na vaznite podatci da podelis so FDISK i da instaliras odnovo. Ako sakas da ti bide sistemot vo NTFS pri instalacija na Windows XP ke mu opredelis taka da bide i sredena rabota. Go preporacuvam FDISK zatoa sto so nego ti se mnogu, mnogu pomali (aj da recam i ic bidejki jas nemam sretnato nekoj) sansite da izgubis nekoja particija otkolku da go podelis so Partition Magic.
Да бидам искрен, убедливо најчесто користам fdisk ама Linux верзијата :)
А не делам по сто пати еден хард диск, туку неколку диска по неколку пати, тоа ми е работа

Ај да ја дигнам малце темава.

Земав Partition Magic 8 и сакам да ја зголемам Ц партицијата а да не ми се деси ништо со програмите и ХП-то во неа, т.е. дали ако правам рисајз, ќе мора и да форматира, или ќе се среди тоа без проблеми?

Не е проблем да напраам бекап, имам уште еден хард сега. Ама сакам да му дадам на стариов ХП уште една шанса, пред да одам на виста, да видам дали ќе успеам да го убрзам малце.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom