Производство на автомобили во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Идејава секогаш наоѓа на отпор од некого, потсмев, но мислам дека е најголемата загуба што Македонија на дневна база си ја дозволува изминативе години.

Имаше очајни обиди за производство на некои автомобили (два поточно) во Македонија. Првиот обид беше некаде средината на 50-тите , тогашниот модел Вардар и пред 5 години ако се сеќавам добро со Макстерот кој како што знам заврши во визбите на машински факултет во Скопје. Се испокарале студентите меѓу себе...

Како што изгледаат работите, производство на автомобили како нов модел овде не успева, што останува за склопување на автомобили овде во МКД?

Лично имам две идеи. Прво, да се креира тим од ентузијасти и да почнеме производство (рачно) на поевтини автомобили веќе познати кај народот. Од тоа што размислив на ум ми паѓаат два модели.
Zastava 750/850 (Фичо) или VW Буба од старите.

VW нема сигурно да прифати повторно производство на старата Буба (кога толку добро им одеше во Мексико), па со голема веројатност би можеле браќата од Застава да ни ги „предадат“ машините и под логото на Zastava да се произведуваат нови Фичовци за цена од 2500-3000 евра парче, со мотори од Yugo Tempo 1.0 или Југо 45 (истото). Ќе имаат подобри решенија во однос на греењето. Застава веќе произведува делови за нив, зошто не целото производство да биде тука?!
Плус тоа секој млад неискусен возач би се определил за НОВО количе од 3000 евра, место да купува некој Golf II скапан или Ford Fiesta...

Има и други модели како Шкода Фелиција, Daewoo Tico, но мислам дека со нив оваа спогодба потешко ќе оди...

Ваши размислувања?

П.С Ве молам не реплицирајте со „абе кој ќе ти прави овде коли, кај ќе ги правиш, за тоа требаат пари“. Има доста невработени машински инженери, ентузијасти... 100 парчиња месечно ќе бидат повеќе од доволно за сам почеток. Место, ...имате колку сакате, пропаднати фабрики (во БТ во една таква направија терен за тенис)...
Деловите ќе се носат од Србија, овде само ќе се склопуваат (ако ги донесат и пресите за произдовство тоа би било супер).

Идејава е одлична. Незнам дали знаеш или јас грешам ама имаше обиди во 94 или 95 тука да се прави или да се склопува Audi A3. Ама се во државава е... А за кадар во оваа држава има буквално се. Од инжинери, елекртичари, механичари и сл. Е сеа (онај наш менталитет е баѓи заостанат и) во право си за тоа во П.С. + би рекле абе што неоти чинат овие нашиве коли. И пак би купиле друга марка.

Dzish напиша:
Идејава е одлична. Незнам дали знаеш или јас грешам ама имаше обиди во 94 или 95 тука да се прави или да се склопува Audi A3. Ама се во државава е... А за кадар во оваа држава има буквално се. Од инжинери, елекртичари, механичари и сл. Е сеа (онај наш менталитет е баѓи заостанат и) во право си за тоа во П.С. + би рекле абе што неоти чинат овие нашиве коли. И пак би купиле друга марка.

1997 година беше тоа со Ауди А3...склопија во Sa&Sa тогаш два три и ги продадоа тука во МКД, ама ништо повеќе од тоа.

Знаете како...треба да се собереме тим и со конкретен план да излеземе пред Застава.

Па може ама треба салам луѓе. Неможеме јас и ти само двјаца да правиме Југо? Додуша можеме :zver:зошто да не имаме искуство со коливе бааѓи собрано (ке склопиме 100 југа годишно). Ама не треба од оваа работа да се прави филмче. Озбилни луѓе треба да се седне и да се размисли.

Југо потешко, ама Фичо уште утре сукам ракави и седнувам да склопувам. И така имам мерак да склопувам ствари. :)

Е тука е болката... Фичото што мислиш зашто прекратија да го прават `85? Ја продадоа лиценцата од Фиат на Турција. Така да сега Застава нема повеќе лиценца за производство на Фичо.

Шо ви требит ќе разбарам во отпадов во охрид, имат доста интересни работи :)

Абе не ни треба производство на оддамна затворени проекти. Потребна ни е инвестиција на светски познат бренд со отварање една фабрика за автомобили.
АВТОВАЗ нели имале некој интерес? на времето `94-`95 требаше Ауди да склопува А3, ама ништо не бидна...
Е, тоа ни треба!

Да, ама очигледно тоа не функционира кај нас...големите инвестиции...

Инаку што ги кошта некоја голема марка овде да отвори...GM,VW,Ford...

Јас сум непоправлив оптимист, и очекувам некогаш некоја марка да отвори тука, барем едно мало погонче...

Добро сепак зборуваме сеа за нешто што можиме ние ентузијастите да направиме.
Зошто сум инспириран за ова?
Во USA, старото Camaro од 1969 година повторно се прозиведува. Група ентузијасти издејствуваа кај Chevrolet да добијат лиценци и рачно да го произведуваат...белки можиме и ние.
Знам дека concrete е добро упатен во ова поле, па чекам и негов совет!

Значи вака да резимираме, единствено нешто што можи да се склопува во МКД е (од Zastava) e Yugo?

И ако сакаме да произведуваме Застава 750 треба да бараме дозвола од Fiat?

За било што да склопуваш, треба дозвола од принципалот (производителот) кој ја дава лиценцата, за која обично бараат пари...И така...
Тоа во правото се вика договор за лиценца

Значи, единстевна опција ни е да ги „примамиме” да дојдат тука? И да отворат фабрики за склопување. А тоа кога ќе видите е на државно ниво...така што ние како ентузијасти освен реставрација неможеме ништо!

Vaka ...prvo mi davate nadez deka normalni luge ima vo MKD,vtoro ideata e epten dobra i ne e loso entuzijastite da mi pratat telefon na PP..... treto ima nekolku varijanti sto pijat voda...cetvrto vakov proekt bi bil epten dobar za diganje na moralot na zaspaniov narod...peto ..involviranite ke imaat moznost zadovolstvoto da go spojat so egzistencijata, sesto ke trebaat pari,sedmo uste pari...osmo..uste mnogu pari.....deveto:... no toa e pomal problem zatoa sto se naogaat koga go ima ona prvoto...:):)!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom