Акустична изолација

• Креатор на темата Креатор на темата Dr. Sekach
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 септември 2017
Мислења
13
Поени од реакции
4
Локација
Skopje
Здраво на сите,

Пред се сакам да се заблагодарам на сите кој ќе споделат мислења и идеи на оваа тема!
Имам прашање во врска со акустична изолација, правам свое студио и имам проблем со ехо. Па сакам да прашам дали некој од вас се има соочено со овој проблем и како можам да се решам од него? Пробав со свои направени панели (рамки од дрво исполнети со стаклена волна и прекриени со памучно платно). Имам направено околу 15 но сеуште го имам тоа ехо, доколку некој има решение ве молам споделете.

Здраво на сите,

Пред се сакам да се заблагодарам на сите кој ќе споделат мислења и идеи на оваа тема!
Имам прашање во врска со акустична изолација, правам свое студио и имам проблем со ехо. Па сакам да прашам дали некој од вас се има соочено со овој проблем и како можам да се решам од него? Пробав со свои направени панели (рамки од дрво исполнети со стаклена волна и прекриени со памучно платно). Имам направено околу 15 но сеуште го имам тоа ехо, доколку некој има решение ве молам споделете.
Колеше јагне кога го изнајми/купи студиото?

Картони од јајца или нешто со сличен облик? Обично се користат панели со таков облик за да не го одбиваат звукот и да добиеш ехо.

Слични се правеа во Силекс (продавницата им беше во зградата кај Млечен ресторан).
https://djcity.com.au/category/studio-gear/acoustic-foam/acoustic-panels/

Можеш да користиш и дрвени решетки, кои сам ќе ги направиш, или картони од јајца.
https://www.solidrop.net/product/ne...-sound-acoustic-system-3d-sound-diffuser.html
Важно е да немаш мазни површини

Можеш да пробаш со сунгер чија видлива страна е обликувана во форма на пирамиди, со табли од јајца, со камена волна или евентуално купи си и опреми си го студиото со акустична изолација. Види тука:)

Играј си со позицијата на панелите, стави и на плафон и доле на под строго некој подебел тепих.... не ставај сунѓер, ни табли за јајца, таблите скоро и да немаат ефект а и гадно изгледаат, а сунѓери ептен минимално ако ставаш, ако претераш, ќе ги впијат високите фрекфенции и собата ќе ти стане осетлива на ниски фрекфенции и нема да звучи природно. ѕирни го и сајтов. www.decibel.mk

Ви благодарам на сите за вашите одговори! Ми требаше вакви луѓе за помош, фала ви многу! Мојот буџет и не е баш доста голем за да можам тотално да се опремам од децибел и сл. но ќе експериментирам. Уште еднаш ви благодарам многу на вашите идеи и предлози!

Па тешко дека само со нив ќе го реши проблемот. Сепак за студио станува збор:)

Па тешко дека само со нив ќе го реши проблемот. Сепак за студио станува збор:)
Праша само за ЕХО ако сака за друго има и други решенија.А секоја работа има своја цена.Со табли за јајца не се прави студио.

Јас земав од "Decibel" сунгери, доста ми помогнаа и ехото се намали многу! Кога ќе го сликам за да го постирам за оглас, сликите исто така ќе ги ставам и тука да видите што имам направено. А линкот што ми го испрати korka тоа може да го ставам на плафон, али понатека. Фала многу уште еднаш!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom