Какви се овие женски и машки енергии што се подразбира под тоа?женски енергии.
машки енергии.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Какви се овие женски и машки енергии што се подразбира под тоа?женски енергии.
машки енергии.
Телемитите мешаат кабала со источњачки дисциплини и каша попара им е учењето.Какви се овие женски и машки енергии што се подразбира под тоа?
Кои книги за кабала? Кај кои автори не си сретнал? Златна Зора и Теозофите е твојата кабала?Телемитите мешаат кабала со источњачки дисциплини и каша попара им е учењето.
Ја у кабала немам сретнато никакви машки/женски енергии. IMO, тоа им е од источњачките влијанија.
Можам.Кои книги за кабала? Кај кои автори не си сретнал? Златна Зора и Теозофите е твојата кабала?
Лесно е „овие Телемитите се погрешно прават“ и враќање назад во дувлото без да кажеш кои автори не спомнуваат дуалност во кабалистичките учења...
Ќе може да дообјасниш без да обвинуваш вака недолично![]()
Не можеш. Сега јас треба да вадам од книгите да ти покажам дека има машки и женски принципи во кабала... и тоа уште во Зохар и дамнешните кабалисти од Шпанија на пример...
Ти почна само за да ни кажеш како ние, страшните Телемити, мешаме сешто и ништо не е како што зборуваме и дека кабала нема ништо со истокот. Ти не знаеш за кабала каква историја има, не те интересирало никогаш тоа, освен романтизмот и дрвото на животот.Почнавме општо а сега конкретно веќе зборуваме за цитатот од Ипсисимус и јин-јанг аналогиите со двете сефири.
„Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе?“
- Liber Librae svb figura XXX
Симболи, да се објасни нештото што е непознато со познати работи за оној кој за прв пат се среќава со сето тоа.
Никакви машки/женски енергии, посебно не кај тие сефири не сум сретнал ни кај Форчн, ни кај Бардон.Но да се каже дека нема таква работа во кабала - е намерно зборување погрешно, за да се каже нешто друго, а да си на темата... човек измислува глупости за да задоволи свој хир да навреди некој бесцелно.![]()
Реков стави си книгите пак на маса и учи. Ако за тебе нема, нека ти биде... што сега ме заморуваш и се обидуваш да ти го олеснам патот и да ти кажам каде да читаш за да видиш дека грешиш во ова?
Немора буквално да се сфаќа, се мисли на дуалност, баланс.Какви се овие женски и машки енергии што се подразбира под тоа?
Тоа само ме интересираше дали е буквално или метафора.Немора буквално да се сфаќа, се мисли на дуалност, баланс.
Ако од целиот пост го изоставиш она што ги опишува карактеристиките и се фокусираш само на тие зборови, нормално дека нема да го разбереш постот.
Неможе да биде буквално....треба прво и основно да се сфати разликата помеѓу езотерија и егзотерија, помеѓу метафизика и физичка реалност. Ако тоа не го разбереш, џабе ќе губиш време. Тоа е и причината што кабалата неможе да се асоцира со христијанство, бидејќи мејнстрим христијанството (православие, католицизам и протестантите) ја интерпретираат библијата буквално. За нив ,,дрвото на животот" на пример или дрвото за спознавање на доброто и злото се буквални дрва.... Тоа е нешто кое @Beric Dondarrion тврдоглаво го игнорира со години.Тоа само ме интересираше дали е буквално или метафора.