хаха... многу ми е филм кога ке слушнам - прочитам некого како меша стручни поими. Со еден збор кажано си слушнал али не си дослушал.
имаш на википедија за имејот.
International Mobile Equipment Identity
http://en.wikipedia.org/wiki/IMEI
интересно е во тоа што тоа не е кодот на телефонот туку пластично кажано тоа е матичниот број на секој телефон.
Како луѓето така и мобилните треба да си имаат свои карактеристики по кои ке можат да се разпознаваат едни од други а тоа е имејот.
Се разбира ако може на човек да му се смени матичен број зошто не би можело и на мобилен, само кај мобилните е многу посложено.
Два мобилни со ист имеј на иста мрежа неможат да бидат активни, најчесто нема да функционира тој што се уклучил втор.
Имав пред некоја недела таков случај со еден сименс си играв и му го сменив имејот кога ке ја наместиш дата точно после една минута се исклучуваше.
Секоја фамилија и фирма и модел на телефони си имаат свои карактеристики кај бројките во имејот пример појкето нокии почињаат на 353 354 355 356 357 358 и 359 што се наменети за слободна продажба на југоисточниот пазар од европа.
Не мора да значи дека грешам ако некоја од вашите нокии имејот им почиња со 301 тоа значи дека е правен за кинеска употреба, посебно сега одкако искочиа трибенд и кватрбенд мобилниве малце ни е потешко на нас сервисерите кои се занимаваме со сервис од оваа област.
исто така имеојт зависи и од серијата на телефонот, датумот на производство итн..
Пример нокиа 6230и произведена 2ра четвртина од 2005година од фамилијата РМ-72 имеојт мора да и почне на 357 поради тоа што е за југо-источна европа, останатите бројки не сум баш запознает како ги калкулираат али знам дека е нешто слично како кај луѓето, пример јас сум роден 7 јануари 1988 во превод матичниот ми е 07 01 998 итн...
е сеа друга интересна работа повекето мобилни се декодираат преку имеј, ни тоа не знам како функционира оти не работам во Нокиа, а и тие што работат во нокиа не верувам дека знаат.
др прашања???
988 valjda xD