Ако ви го украдат мобилниот

• Креатор на темата Креатор на темата Tanes
  • Време на започнување Време на започнување
хаха... многу ми е филм кога ке слушнам - прочитам некого како меша стручни поими. Со еден збор кажано си слушнал али не си дослушал.
имаш на википедија за имејот.
International Mobile Equipment Identity
http://en.wikipedia.org/wiki/IMEI

интересно е во тоа што тоа не е кодот на телефонот туку пластично кажано тоа е матичниот број на секој телефон.
Како луѓето така и мобилните треба да си имаат свои карактеристики по кои ке можат да се разпознаваат едни од други а тоа е имејот.

Се разбира ако може на човек да му се смени матичен број зошто не би можело и на мобилен, само кај мобилните е многу посложено.
Два мобилни со ист имеј на иста мрежа неможат да бидат активни, најчесто нема да функционира тој што се уклучил втор.
Имав пред некоја недела таков случај со еден сименс си играв и му го сменив имејот кога ке ја наместиш дата точно после една минута се исклучуваше.

Секоја фамилија и фирма и модел на телефони си имаат свои карактеристики кај бројките во имејот пример појкето нокии почињаат на 353 354 355 356 357 358 и 359 што се наменети за слободна продажба на југоисточниот пазар од европа.
Не мора да значи дека грешам ако некоја од вашите нокии имејот им почиња со 301 тоа значи дека е правен за кинеска употреба, посебно сега одкако искочиа трибенд и кватрбенд мобилниве малце ни е потешко на нас сервисерите кои се занимаваме со сервис од оваа област.
исто така имеојт зависи и од серијата на телефонот, датумот на производство итн..
Пример нокиа 6230и произведена 2ра четвртина од 2005година од фамилијата РМ-72 имеојт мора да и почне на 357 поради тоа што е за југо-источна европа, останатите бројки не сум баш запознает како ги калкулираат али знам дека е нешто слично како кај луѓето, пример јас сум роден 7 јануари 1988 во превод матичниот ми е 07 01 998 итн...
е сеа друга интересна работа повекето мобилни се декодираат преку имеј, ни тоа не знам како функционира оти не работам во Нокиа, а и тие што работат во нокиа не верувам дека знаат.

др прашања???

988 valjda xD

ke mus e pomolis na Gospod, ke odis da si kupis nov telefon i ke se naostris da se tepas so cajkanot kaj kogo ke go vidis tvojot bivsh telefon​

6 месеци украден телефон, пријавен со сите курци карики....уште го нема:(

Е жими шо најдов некои врски преку некој џандар кој што бил одговорен за IMEI Trackerите ама здравје, чекав 6 месеци ај ваљда ќе го најдат....

Еве го златниот тој само 7 дена го имав
sonyericsson-w850-00.jpg

primi socustvo tockest i ne se otkazuvaj od telefonot, na drugar mu go najdoa posle 5 meseci se razbira so vrski. i sto gledate sekogas na temnata strana, gledaj go toa kako povod da ti kupat nov telefon :p

точкест, прими и од мене сочувство ама на самсунг, сониериксон и моторола најлесно се менува имеи-то. На сониериксон е помалце од 20 минути работи и можеш да го направиш со фабричкиот кабел што иде со телефонот во пакет - DCU-60 ти треба едно фри вер програмче со наслов XS++ и GDFS фајл.

Tockest so pari go zede sea negde dvajstina iljadi e !!!!???

SOCUSTVO hehe

Абе јас пред две години за Нова година си го изгубив мобилниот(бев многу пијан плус со женска:vozbud: ).После разни секирации,брканици,викања од дома(не за телефонот туку заради на пост-пејд шо ми беше) го најдол некој полицаец,па го однесол во станица,па после неколку дена конечно си го добив назад.Онолку формулари немаше да пополнам грчка виза да ваѓав.:pos2:

Абе точкест... Баш ми е жал за телефонот! Мене Моторолата едно време ми се зезна, па сакав и јас ист таков како твојот да купам, ама после Мото-то се “управи“ па ништо од нов телефон.

Инаку мене досега не ми се случило да ми украдат телефон од причина што секогаш го чувам во џеб и на 20-тина минути проверувам дали ми е тука!

точкест, прими и од мене сочувство ама на самсунг, сониериксон и моторола најлесно се менува имеи-то. На сониериксон е помалце од 20 минути работи и можеш да го направиш со фабричкиот кабел што иде со телефонот во пакет - DCU-60 ти треба едно фри вер програмче со наслов XS++ и GDFS фајл.
a bas ubav telefon bese, a tockest hah

затоа најубаво ке си го носите телефонот во преден десен џеб и ке си стекнете навика да го проверувате на пола саат дали ви е тука

затоа најубаво ке си го носите телефонот во преден десен џеб и ке си стекнете навика да го проверувате на пола саат дали ви е тука
Фала за просветлувањето....јас го носев во лев преден, изгледа затоа ми го опнаа телефонот а? Пу мамата проклет да биде џебот

Фала за просветлувањето....јас го носев во лев преден, изгледа затоа ми го опнаа телефонот а? Пу мамата проклет да биде џебот
си ме сватил погрешно реков да си стекнеш навика да го проверуваш на секој пола саат бе зразлика у кој џеб ти е

Секош провервам дал ланчево сатов клучевите и мобилниот се во мене АКО нешто фалит мислам само да тропнам на џебов знам тогаш нешто не е во ред !

:pos2: :pos2: :pos2: бр звер си

абе и без врски има ептен мал процент да ти го најдат... еве на еден другар изгуби моторола.. постар модел не некој скап.. на отварање.. незнам која бројка беше... му го вратија за едно 5-6 месеци.. ем плус имаше на него гратис сликици :vozbud: :vozbud:

ГО НАЈДОАААААААААААААААААААААААААА:vozbud::vozbud::vozbud:денес ќе се иде по записникот и за ден два телефонот треба да ми го дадат.....:vozbud::vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom