Збогум на нафтоводот на АМБО?

• Креатор на темата Креатор на темата wild_rider
  • Време на започнување Време на започнување
АМБО е жив и клоца. Американски компании ги имаат концесиите во Касписко море.
Нафтата од АМБО ќе иде за Америка.
Целта на АМБО е баш да се намали руското влијание.

АМБО же биде изграден.

Misirkov напиша:
Rusija ne ja "zaobikoluva" Turcija kako shto stoi vo tekstot tuku gubi $1 MILIJARDA zaradi zadrzhuvanje na nivnata nafta vo Bosforot, pa bara direkna vrska so Mediteranot. Toa e interesot na Rusija.

Turcija ne gubi nishto. Naftata od Ceyhan i onaka odi za Izrael, a od tamu za Jugoistochna Azija, a ne za Evropa. Ovoj potez so Bugarija go otvara naftovodot Bugarija - Srbija - Hrvatska - Italija - Germanija. Gubi Amerika zatoa shto Germanija/EU dobiva nafta, a Rusija pari.

Zatoa Amerika gi pomaga Albancite t.e. Albanija, a vo toj kontekst mozhe i Makedonija da kjari i Bugarija (ako poslednava ne stane povtorno pritaen ruski trojanski konj zaradi toa shto vladeachkite strukturi i se pro-ruski ili kupeni od Rusite). Znachi AMBO ne e izgubena rabota, no ima i konkurencija. A Grcija mozhe i da jade ushte shamari od Amerika.

1. Русиjа заобиколува Турциjа - нафтоводот од Црно до Егеjско море можеше да минува и преку Турциjа.
2. Интересот на Русиjа е нафтоводните патишта да минуваат преку повеќе држави и така тие да не се зависни само од една држава.
3. Турциjа губи контрол над овоj дел од руската и касписка нафта.
4. Досега не е постоел план за нафтовод од Бугариjа преку Србиjа до западна или централна Европа. Имаше план за нафтовод Романиjа - Србиjа - Хрватска - Италиjа, коj е многу далеку од остварување, практично за него денес не се ни збори.
5. Америка може и да не загуби пошто може да учества со свои фирми во изградбата и користењето на нафтоводот Бургас-Александруполис.
6. Бугариjа печели од скоро сите проекти, бидеjки наjостварливите од тех минуваат преку неjзината териториjа. Перспективите се одлични - по идна реализациjа на главните планови Бугариjа ќе биде главен енергетски центар на Балканот заедно со Турциjа (нафтовод Бургас-Александруполис/АМБО, гасовод од Романиjа кон Србиjа, Македониjа и Грциjа, гасовод од Русиjа преку Турциjа кон Србиjа и Хрватска - проект Blue stream, гасовод од Блискот Исток преку Турциjа кон Романиjа, Унгариjа и Австриа - проект Nabuko), нуклеарките Козлодуj и новата Белене, нови значаjни блокови во електроцентралата Марица-Исток). Дури да бидат изградени само 50% од тие, Бугариjа ќе биде битен енергетски центар на Балканот.
7. Албаниjа не е толку значаjна во балканската трка за енергиjа колку се Турциjа и Бугариjа.
8. АМБО не е конечно изгубен, али е веќе не толку вероватно остварлив проект.

На Бугарија и одговара било кој проект...дали Б-А или АМБО...Но сепак си стреми и самата према Б-А пошто така ја кочат Македонија од просперитет, а тоа им оди во прилог...и на нив, и на Грците.

TpH_Bo_OkO напиша:
На Бугарија и одговара било кој проект...дали Б-А или АМБО...Но сепак си стреми и самата према Б-А пошто така ја кочат Македонија од просперитет, а тоа им оди во прилог...и на нив, и на Грците.

Зошто мислиш дека Бугариjа има интерес да jа кочи Македониjа од просперитет? Логично е дека за Бугариjа оптимална вариjанта е остварување и на двата нафтовода.

TpH_Bo_OkO напиша:
1.В грешка си да смјаташ че проекта АМБО би донес'л просперитет на Македонија-20-30 млн$ годишно не могат да го сторјат просперитета,по скоро гарантират стабилност за Македонија.
2.Б'лгарија и Г'рција не осигурјават петрола по тр'бите за тв'рдиш че са го сторили това за да навредјат на Македонија.Русија е тази којато реши така.

На два стола не се седи - или си со нас или против нас....трето нема.

TpH_Bo_OkO напиша:

Tatarinot nikogas nema da bide so nas!!! Toa e jasno kako bez lden. Toj saka da e vrz nas, da ne potomori, da ne zeme, da ne stori konjoljubci, ama nema.

Kako veli vo Pirej:

Pirej e troskotna treva, a nekoi ja vikaat i koshtreva. Ama ti kolku sakash koshkaj ja, korni ja, kubi ja, taa pak ne umira. Samo malku da se dopre do zemjata i pak ke se fati, ke ozhivi, ke potera. Nishto ne ja nishti taa treva.​
Petre M. Andreevski

Taka i nie Makedoncite sme kako pirejot.

TpH_Bo_OkO напиша:

И зошто за АМБО ќе бидеме против вас? Некоj аргумент ако може?

Garfield напиша:
Tatarinot nikogas nema da bide so nas!!! Toa e jasno kako bez lden. Toj saka da e vrz nas, da ne potomori, da ne zeme, da ne stori konjoljubci, ama nema.

Добро, али ако е вака, зошто вие сакате да градите АМБО заеднички со нас? Стварно не ми е jасно.

TpH_Bo_OkO напиша:
Надценјаваш в'зможностите на Б'лгарија и Г'рција.Ако е така както го мислиш нјамаше да трјабват 14 години да се стигне до подписването и ?? до преминаването на п'рвија петрол.Икономически за нас е по изгоден АМБО,но Путин реши друго.В случаја става в'прос за политика којато не зависи нито от Б'лгарија,Г'рција,Македонија или Албанија.За нас е оставена ролјата да чакаме как ште се разберат САД,Русија и ЕУ.Ако се следва само икономическата логика то АМБО би следвало вече да е в строеж,а Б-А да е в историјата.

Logistik напиша:
Надценјаваш в'зможностите на Б'лгарија и Г'рција.Ако е така както го мислиш нјамаше да трјабват 14 години да се стигне до подписването и ?? до преминаването на п'рвија петрол.Икономически за нас е по изгоден АМБО,но Путин реши друго.В случаја става в'прос за политика којато не зависи нито от Б'лгарија,Г'рција,Македонија или Албанија.За нас е оставена ролјата да чакаме как ште се разберат САД,Русија и ЕУ.Ако се следва само икономическата логика то АМБО би следвало вече да е в строеж,а Б-А да е в историјата.

Мислам дека во ставот ти не се гледат било какви аргументи и исто така пишуваш од позициjа на теориjата за "заговорот на големите сили". Не станува jасно зошто мислиш дека АМБО е покорисен за Бугариjа, кога наjкорисно е да има два нафтовода или како план Б да има било каков еден нафтовод. Некорисно е само да нема бугарски нафтовод. Зошто само Путин одлучувал за нафтоводите, всашност Русиjа не контролира сите средноазиски и касписки нафтени полиња. Зошто од самите балкански земи ништо не било зависно, зарем внатрешните стабилитет, политички и економски услови немаат врска. Ваквата слика на светот изгледа како некоj театар на марионетки. Воопшто не се разбра и зошто чисто економската логика била за АМБО и против Бургас-Александруполис.

не го даваат туку така АМБО, ќе постои ама ќе има испорачува нафта, половично отколку што може

hehehe so se karate eve gotovo so ambo turete mangjata ako bese vo igra Makedonija ke ni dojdese na rucek cicko Bus:)ahaha znaci pred se stabilnosta e bitna za da imame nekoj naftovod nekoj go imase kazano prethodno no kolku da se nadoplnime.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom