Свиждане - феномен од современата историја

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
Локација
Струмица
Веб-сајт
www.kajgana.com
Се мислев каде темава да ја отворам... Историја ми се чини како најприкладно место за тоа. Маливе да се едуцираат за некои работи, постариве да се потсетат.

Едно време, живеевме во т.н. социјализам. Е, тогаш, меѓу СФРЈ и НРБ имаше средби на граѓаните од пограничните места, кои популарно се нарекуваа „Свиждане“ (Видување?!)
Тоа беше цела свеченост. Обично беше сабота или недела, цела недела пред тоа на локалното радио одеа соопштенија од типот „не сушете алишта на терасите од куќите и зградите на ул...ќе се одржи традиционалното „Свиждане“.

Најпрвин се среќававме на самата граница со соседите, како некоја форма, говори се држеа. Потоа, границата се минуваше само со лична карта, и или одевме, или ни доаѓаа гостите од Петрич.

Продавниците беа отворени, иако недела на пр. Најчесто кога идеа во Струмица гостите купуваа гуми Тигар или Трајал, кои за нас беа не баш квалитетен избор, но за тогашни Бугарски услови квалитет, квалитетен текстил и облека, Вегета, мастики Софти, свилени (најлонски) хулахопки...

Ние кога одевме, баравме евтино крзно, трикотажа која навистина беше квалитетна, сирење од оние кантичките бели, со зелено и нацртана крава или овца и неизбежната ТАХАН ХАЛВА во лименки со нацртан сончоглед. Исто така и се друго бидејќи беше многу поевтино во споредба со цените кај нас, како на пр. Чинии, тенџериња, прибор за јадење...и се тоа со изгравирани цени во левови на самиот производ, една од придобивките на класичниот советски модел на договорна економија.

И, во центарот на градовите домаќини, имаше бина, обавезно закачени сликите на Тито и Бај Тошо, и имаше говори на високи лица од двете страни, играорци, групи...забава за народот.

Ова, само како потсетување за едни минати времиња, како што напомнав, оние кои го доживеале тоа да се потсетат, оние кои не, да научат.

Последното „Свиждане“ мислам дека беше 1989 год. пролетта.

Хахаха ме умре од смеа Струмикс...
Да се сеќавам дека се правеа вакви собири. Моите кажуваа. Ден денес отворачот на тапи ми е од Бугарија од тоа време...и пиши на него (гравирано во металот) 2ЛВ Пловдив :)
Закон ствари...
Ама исто така и во БТ идеа тоа време многу бугари (и денес исто) и продаваа што ти не...шверцувана работа.
И така знам луѓето „леле бугарите дојдоа...” нешо као со потсмев...ама сега не надминаа...резил!
Пуста самобендисаност на нашиот народ...ама то е.
Интересни времиња нема што.
Свиждане бе ...хахахахха!

Не е бе смешно, навистина така беше!
А тоа што доаѓаа да продаваат беше од 1989 крајот докај 1992 (две червени, три червени) а кај нас до 1996 идеа со лади и Волги со двојни (и тројни) резервоари и продаваа бензин по 20 ден/Л кога кај нас беше 31 ден.
Ги заборавив да ги спомнам ментол бонбоните ЛУКЧЕТА!!! Закон беа...

Е ова не сум го знаел...со резервоарите...Тогаш плус то криза беше 1993 со бензин...сигурно ко алва одело...

Тага за младост.
Помним ги и аз "свижданијата" - при нас им викаха "собори". Не сите сме биле шверцери. По тоа време соборот беше за нас досег со западната и YU - културата. Тогава гледав да купим касети или плочи (вече не помним точно) на Riblja corba, Divlje jagode, Plavi orkestar па и други западни хеви метал групи. Па и да се видиме со по богатите тогаш македонски роднини. Носеа за шверц фармерки и си купуваа чевли и обушта. Па си и правеа и забите во БГ. Ни гледаа като по сиромашките роднини от Бугарија. Минатата години като ги посетих во Куманово ги припомниа тиа времиньа . Сичко се врти сичко се променја. Еден мој чичо македонец, като е бил дете мојот дедо - изселеник во Бугарија го прибрал во Бугарија да се изучи зошто во МК били много деца и много сиромашни. Тогаво во БГ сефте видел електрическа струја во селска кука и автомобили. После војната се вратил во МК. Кажа ми дека през 50-те до 70-те у неговите очи сме биле сиромашни като цигани. Сега се грее на дрва и ги пести (штеди?) оти пензиата му е ниска. Разбра дека кај нас се грееме на газ и кажа "Каде бевме, што станавме" За него сеуште Тито е № 1.
Такви ми ти работи. Малце носталгиа, тага за jуга (за младост)...

:pos2: :pos2: :pos2:
Kako dalecno izgleda toa vreme...
Jas kako mal ne ziveev vo Makedonija...
i dojdovme na gosti kaj baba mi...
i se dogovorija da odat na shoping vo Sofija!
Jas si pamtam edno chokoladno mleko od pola litar...u plasticno shishe...
super bese...
I tahan alvata i jas ja pamtam...
I pamtam deka mi kupija edno chudo boenki od Bugarija...i drveni boici...
I onoj carinikot mi gi zema...
I jas mu vikam:(onaka poluplachno)-Vrati gi be...klovn!
I dur tatko mi me karase...ovoj se vrati na smeenje i gi vrati...:pos2:
Cel pat mi bea ljuti moite..al ja si bev super radosen sto si gi odbraniv boenkite!

еее, Никос тоа е. Тркало и се врти...Туку, целта е да си припомниме за едно време минато, каде нема да се расправаме...

Jas imam tanjiri so izgravirano vo niv 2.20 Lv :) Sea znam od kaj se :wink:

Свиждането беше всушност, посета само на најблискиот град од другата држава. На пр, влегуваш во Петрич, понатаму нема одење...
Или, влегуваат во Струмица, и толку...за понатаму треба пасош.
Имавме и пропусници за влез во тогашна НРБ, и тие беа само до Петрич на пр...за понатаму, пасош...
Се во се, тоа беа интересни настани!

За с'жаление Струмикс шверцерите са доказ че и от двете страни на границата хората са били бедни.Преди беше парадокс в Б'лгарија това че хората имаха пари(макар и не много) но нјамаше какво да купјат с тјах,сега е обратното.Мој с'сед всјака с'бота и неделја ходеше до Србија(понеже ни е по близко) и правеше много добри пари.Продаваше от бензин до дрехи.Това беше преди ембаргото.Дали е хубаво или лошо че това јавление изчезва?За с'жаление изчезването му се д'лжи не на причината че двата народа са се замогнали,а на чисто административни бариери.Но както се казва нај важното е да сме живи и здрави п'к другото нјакак си ште се оправи.

Логистик, во право си!
Тоа е одраз на немаштијата. И ние тогаш на пр. одевме во Грција за авто-делови, гуми, квалитетни фармерки (д`нки по ваше...) имавме пара, а и кај нас немаше богзнае што да се купи.
Како што напомнав во мојот прв пост, во Бугарија имаше квалитетни производи спакувани во катастрофална амбалажа, а за нашиот тогашен стандард многу евтини...
И, се согласувам дека сите бевме (и сеуште сме) бедни во однос на некоја нормална средна класа.
И, сеуште тврдам дека тие средби беа една од малкуте позитивни работи во социјализмот.

Zaboravivte deka nasite socijalisti, imaa po 2000 marki plata, Toa bese nekoj prosek, pa i grcite i bugarite bea beda...ama epten golema.. toa sto nasite trosea u "GRCKA" po 5000 marki na mesec i kupuvaa po 50 kila kaskaval od Bugarija, zaboravete go.
Zatoa sto ni go izedoa nasiot leb... Ke trgame maki i ke se arcime za MAKEDONIJA.. zatoa sto oni imaa epten lezeren zivot..Thanks to TITO:tapp:..
Pozdrav

Ми текнува порано кај и да се свртиш во Бугарија дали по патишта или низ градови насекаде имаше транспаренти, шкртаници по ѕидови со слоганот „Вечна дружба с`с СССР” :) :) :) Сеа се сменија работите...

TpH_Bo_OkO напиша:
Ми текнува порано кај и да се свртиш во Бугарија дали по патишта или низ градови насекаде имаше транспаренти, шкртаници по ѕидови со слоганот „Вечна дружба с`с СССР” :) :) :) Сеа се сменија работите...

Nadvor od Ihtiman, na zida na edna ferma uste sedi eden natpis "Vo potkrepa na bratskiot narod na Vietnam":vozbud:

ceza напиша:
Nadvor od Ihtiman, na zida na edna ferma uste sedi eden natpis "Vo potkrepa na bratskiot narod na Vietnam":vozbud:
Јас колку што знам вие уште пред едно десетина години, речиси сите, ги спакувавте у авион и ги вративте назад во Виетнам.

Ах, да алвата во метална кружна кутија обоена златно, со црвено црни шари. После доживотно ти служи за накит or somethin'. Бозата ужасно густа и ужасно слатка, со чуден вкус кој или ти се допаѓа, или не.

Memories...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom