Тенекио,Какво е тоа уништување на вредности на одредено општество?
Имаш некоја дефиниција за постојано општество, нешто како константа, нешто како 1000 - 9000 години старо, па сега наеднаш го раскурцуваат хедонистите?
Ти или не рабираш што пишувам или не си ги прочитал моите текстови.
Ај вака:
Човековата цивилизација е составена од општества. Општествата се или напредни и просперитетни или во стагнација и трулеж во зависност од степенот, односно видот на вредностите во самите општества. Ниедно општество нема опстанато, а камоли развиено, кога „вредностите“ на хедонистот се оправдан и валиден начин на опстој во тоа општество.
Не е прв пат во човековата историја да се случува пропаѓање на општество. Има повеќе од доволно примери за ова. Еден заеднички именител за тие општества е токму појавата на избегнување на личната одговорност и потрагата по задоволство на поединците во тоа општество.
Секогаш имало и ќе ги има таквите. Дали едно општество е просперитетно или пропаѓа зависи од процентот на неодговорни и хедонисти во самото општество.
Се надевам дека сега ти е јасно.
Е сега, со веќе нашжпишаново врати се и повторно прочитај ми ги постовите. Се надевам дека ќе нема веќе недоразбирање.
Поздрав[DOUBLEPOST=1489493890][/DOUBLEPOST]
Берик,Да му слугуваш на човек кој за да се збогати, ја уништи земјава и народот, не е никакво радикализирање, нити е патриотизам.
За правилно да разберам... Би те замолил за дообјаснување. Вака како што напиша излегува дека ме обвинуваш за нешто. Тоа ли е?[DOUBLEPOST=1489494584][/DOUBLEPOST]
Ставрогин,Ми е страв да не се радикализираш.![]()
Бев и јас млад, пред многу години. Тогаш мислев дека со оштроумни зафрканции ќе излезам голем фраер пред другите. Најчесто и така беше. Денес годините ми дозволуваат да сфатам дека всушност ништо не сум постигнувал со тоа освен да им бидам интересен на девојчиња кои се палеа на тестастерон (што и не беше толку лошо).
Да те критикувамте за шегачењето ќе биде како себеси да се критикувам. Како да имам двојни стандарди. Ако не можеш аргументирано да расправаш тогаш слободно давај комични постови на се` што ќе напишам, освежувачки се + и аватарот ми се допаѓа.
Поздрав[DOUBLEPOST=1489502374][/DOUBLEPOST]
Chemical,Проповедање дека ние имаме мултикултурни проблеми, ко ние да сме first world country.
Кај нас не можат да исчистат снег од 30 сантими, се чека пролет за тоа, кај нас се молиме да не заврне пороен дожд повеќе од 2 часа затоа што ќе има жртви и неколку месечно чистење на наноси од кал и чакал.
Може да проповедате колку сакате и да продавате разни филозофии, ама гледајте да не ве касни змија додека сте на прошетка во Маврово или Шара ќе бидете среќни ако преживеете со некои доживотни последици.
Одлична ти е критиката. Само фали една компонента, а таа е: Не си вклучил решенија за проблемите кои си ги забележал.
Од многуте дискусии што сум ги имал со странци сум забележал многу сличности и разлики со нашето општество. Две, од ракав, можам да ги истакнам кои се поврзани со дискусијава.
Прво, сличноста:
Секој, каде и да живее, има некаква забелешка за работата на локалната власт или пак на целокупноста на владеењето на власта.
Второ, разликата:
Кај ниеден од моите соговорници не сум забележал толкава аверзија кон философии. Како што велиш ти: Може да проповедате колку сакате и да продавате разни филозофии.
Интересно, навистина. Изјави како „не се прави паметен“ и „не философирај“ се редовни кај нас, а ние воопшто не сме општество на кое му недостасува интелегенција. Доколку оваа моја изјава е точна тогаш тие две изјави служат исклучиво за да се замолчи соговорникот, односно да му се отфрли аргументот без да се даде контрааргумент.
Како пример би го навел токму овој случај каде што ти обвинуваш за проповедање и продавање на философии. Бидејки критикуваш, а не даваш решенија тогаш секој би можел да ти врати со: Зошто тогаш ти проповедаш и продаваш философии?
Патем, кога некој критикува без да даде решенија се нарекува критизерство.
Кај нас луѓе станаа експерти само од критикување без да дадат решенија на тоа што го критикуваат. После ќе се чудиме зошто не може да се исчисти снегот, 24-48 часа екстремно пороен дожд предизвикува поплава и зошто да палат хеликоптер за некој си каснат од змија. За да му го спасат животот? Палење на хеликоптер чини пари, зарем вреди нешто еден обичен матичен број.
За да не бидам критизер ќе укажам барем на едно решение од муабетов. Ако не сте знаеле, природата не е пријател на човекот. Само затоа што човекот живее во уредени урбани населби заборава колку е таа сурова и опасна. Кога некој лапниурда ќе посака да оди на прошетка во природа без основни познавања за неа се става под ризик, односно си игра со животот. Во случајот со каснување од змија. Постојат сетови со противотров од шарка и поскок, нашите единствени отровници. Доколку си каснат противотровот ќе ти помогне да преживееш и тоа без последици додека те однесат во болница.
Поздрав
П.С.
Постојат два одговора на твоето и моето пишување. Едниот е површниот со кој ништо не се решава, а другиот е... философијата. Откако ќе се идентификува која е философијата тогаш тоа е како да си поставил дијагноза, а нели, после поставена дијагноза се пристапува кон лечење. Се подразбира, доколку некој сака да се лечи (реши) работата.
Последно уредено: