Дали цените на пијалокот по кафулињата и дискотеките се OK?

Да бе ок се супер се. Една чаша густи сок е 60 денари во просек. А еден тертапак да купиш е 35 денари ептен е ок. Одамна се знае дека ако имаш кафиќ или дискотека си цар.

за мене лично се ок, во секој случај не го ни оправдувам ни бранам мислењето со овој пост на Брн84, ама сепак тој тетрапак сок да го купиш неможеш да си седнеш на туѓа маса, во туѓ локал и се остало - ме сфати мислам не планирам да објаснувам повеќе.

Сепак и покрај тоа што од пивара кока колата од 0.25 е 9 денари набавна а некаде ја продаваат и до 90 денари во скопскиве кафичи не е малце нормално :) али никој не те прашуе. :)

со овој пост уствари сакав да кажам, ако ти се пие на улица - пиј на улица. :) затоа постојат места како љубов, есеф, лејде, форум, парк...

Цените не се во ред, ама да седнеш во кафиќ со другарки е едно, а дома е друго..

se soglasuvam so gorenevedenoto:)ne stvarno cenite se pomalce ludi i povisoki od sho treba ali drugo e na kafe nego doma a i diskotekite mnogu si dozvoluvaat ama pa im se moze da ne zarabotuvaa so takvi ceni nemashe ushe da rabotat!nie samite toa im go dozvoluvame...

За кого - како....

Сепак мислам дека за нашиот стандард е скапичко.:nenene:

абе добри се..за разлика од други градови во мк и ефтини може да се рече дека се :)

Aко треба сериозно да му пристапам на прашањево тогаш би рекол вака.

1. Економски Аспект

а) Македонија и светот

Ако ги земеме како варијабли цената на еден пијалок пример кафе и бруто домашниот приход по глава на жител тогаш дефинитивно имаме скапи пијачки. На пример ако во Македонија средна вредност на кафе е 1 евро кога ќе го поделиме со просечна плата од 250 евра добиваме дека едно кафе ќе ви одземе 0.4% од плата. Во Германија каде што просечна плата е 2000 евра (бацилус корегирај ако грешам) а во песимистичка варијанта кафето е 2.5 евра добиваме дека едно кафе ќе ве чини 0.125% од плата. Од овој аспект кафето кај нас е скапо.

б) Разлики во самата Македонија

Ако земеме еден поасален скопски кафиќ и еден на пример беровски ќе добиеме драстични разлики кои знаат да изнесуваат и до 200%. На тоа ако додадеме дека моќта на спогодба и ценкање го добивате правопропорционално од квантитетот што ќе го купите тогаш скопското кафуле како поголем конзумет има и подобра позиција на изнудување на пониска набавна цена. Меѓутоа не смееме да ги заборавиме и другите трошоци што ги имаат овие 2 кафиќи. На пример дневница на вработени, одржување на кафулето, кирија и слични суштински трошоци се далеку пониски во Берово отколку Скопје при што беровскиот кафиќ е во предност од тој аспект. Оваа појава се забележува и во самото Скопје. Кирија на пример во Буњаковец и во ГТЦ во никој случај не е иста.

2. Социјален аспект

Во Македонија и земјите од Западен Балкан кафулињата се начин на живот нешто што менталитетот и социјалната структура го наложуваат. Во ваков случај цените на пијалоците се нееластични што ќе рече дека секоја промена на цената има мало влијание врз конзумацијата за разлика од социјални средини каде што кафулето како институција нема добиено на приоритет.
Социјалниот аспект и на еден друг начин влијае на цената. Колку кафулето е попосетено толку и цената е еквивалентно повисока.

3. Естетика и квалитет

Третиот фактор што ги креира цените се естетиката и квалитетот. Од дизајнот на ентериерот, атмосферата преку квалитетот на услугата и продуктите. Зошто пијлокот е помалку продукт а повеќе процес. колку тој процес ќе биде на поголемо задоволувачко ниво за клиентот толку и цената ќе биде повисока.

А иначе пијачките скапи се.

Кај нас во кочани цените се:
  • Сокови (секакви) - 50
  • Пива (Скопско Амстел) - 60
  • Пиво (Heineken) - 90
  • Вино (бело црвено) - 70 или 80 (не сум сигурен)
  • Макијато (големо, мало) - 30
  • Нескафе - 40
  • Чај - 30
Не се скапи ама сепак можам да кажам дека поранешните цени беа по прифатливи (сите беа минус 10 денари освен топлите напитоци и леден чај)

Па не се баш најдобри.Мислам дека 100 ден за Скопско од о,33 л е премногу без разлика што е во дискотека.

па таман....јас така мислам....треба и они да живеат :wink:

ja licno ne idam mnogu po kafici ama mislam deka od strana na musteriite se visoki ama pa od strana na gazdite pa i opravdano e i ke kazam zasto:

1) kiriite za deloven prostor se mnogu visoki vo skopje a i cenite da kupis lokal
2) za da otvoris kafic (dobar kafic vo centar) treba da vlozis minimum 20000 evra koj mora da gi vratis nekako
3) da ne zaboravime i deka nekoj te sluzi pa i toj treba da zeme plata
4) vo skopje za da otvoris lokal mora da platis reket na odredeni lica za da ne ti go demoliraat ili pa da platis obezbeduvanje (ova ne vazi za ramstore ama pa tamu kiriite se povisoki)

koa ke soberes se na se cenite se vo red a ako ne ti se svigaat nikoj ne te tera da ides po kafici i diskoteki imas ona STREET iskacanje kaj mozes da si kupis sok od 35 ili pivo i da si pies!!

цените во Скопје се смешни...првата причина е тоа што само мал процент од скопјаните можат да испаднат и да си поминат топ.Сите останати се фураат само.Ваљда не е поентата да стоиш 3-4 часа во ,,елитен,, кафич да се клацкаш и да гледаш кој шо носи додека лижеш едно смрдено сокче шо си го платил 90 денари.Никој не испага да го видат како е облечен туку да се расположи...
Ја лично да живеам у ск нема да ми се испага ич,ама иам срека до сеа секое испагање таму со поефтино си го минеме пошто начекуваме текила 20че хихихи

цените во Скопје се смешни...првата причина е тоа што само мал процент од скопјаните можат да испаднат и да си поминат топ.Сите останати се фураат само.Ваљда не е поентата да стоиш 3-4 часа во ,,елитен,, кафич да се клацкаш и да гледаш кој шо носи додека лижеш едно смрдено сокче шо си го платил 90 денари.Никој не испага да го видат како е облечен туку да се расположи...
Ја лично да живеам у ск нема да ми се испага ич,ама иам срека до сеа секое испагање таму со поефтино си го минеме пошто начекуваме текила 20че хихихи

nema vrska toa. eve otidi u petok-sabota vo ramstore ili na ulica MAKEDONIJA i vidi dali se pie "smrdeno sokce" ili celi flasi konjak i viski stojat na masa. ja znam za ramstore mnogu dobro i kolku pari se pravat i sto se trosi i veruvaj mi sokce skoro nikoj da ne pie!! i ako tolku sakas bas citav vo nekoe spisanie sega prosecno po 500 denari na vecer trosi sekoj skopjanec od 18 do 25 godini za edna sabotna vecer sto ne e malce!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom