Сакам да студирам Архитектура

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
ajde uste 5 min - star rec ...... cestitki za novite kolegi na AF se gledame od oktomvri

Ајдеееее и јас си завршив работа,а очекував резултати дури на 5. сабајле една другарка ми вика дека требало да частиме,демек сме влегле.Супер.Поздрав до сите architects to be.Се гледаме во октомври :helou:

Ајде едно прашање од мене пошто размислувам да одам на архитектура. Дали за да се запишам на архитектура треба на матурата да полагам математика напредно или основно ниво?

Честитки за примените :) Со лес и убајна нека ви мине првата годинка :)
Туку, да ве прашам...бидејќи на Архитектонски има приемен, дали игра голема улога матурскиот испит т.е. изборните предмети кои се полагаат? Пошто јас на пример не можам да полагам информатика (го учев само една година) и покрај философија не можам да земам друг соодветен предмет за интерно полагање. Нешто англиски планирав. Дали ќе ми пречи тоа при уписот?

Честитки за примените :) Со лес и убајна нека ви мине првата годинка :)
Туку, да ве прашам...бидејќи на Архитектонски има приемен, дали игра голема улога матурскиот испит т.е. изборните предмети кои се полагаат? Пошто јас на пример не можам да полагам информатика (го учев само една година) и покрај философија не можам да земам друг соодветен предмет за интерно полагање. Нешто англиски планирав. Дали ќе ми пречи тоа при уписот?

Еве и тука да одговорам... :)

Предметите кои ќе ги полагаш за матура, и екстерни и интерни играат голема улога, не од аспект дека нема да ти ги земат документите ако имаш несоодветна матура, туку дека одземаат поени за тоа. За несоодветен интерен предмет, како во твојот случај ќе ти одземат 3 поени, кои верувај подоцна имаат огромна улога. Поените од матурата и оценките заедно ми ги дополнија поените кои ги изгубив од цртањето.

Така да, ако немаш доволен фонд на часови за да полагаш информатика, можеш и социологија. Или па евентуално, вонредно да го дополагаш информатика за таа година што го немаш учено и после да си го пријавиш да го полагаш за матура. :smir:

Глуфче, јор мај прснл Џизс :)
Данке. Ќе се обидам со вондредното полагање информатика, ни социологија не можам да зеам. Демит.

Знае ли некој што конкретно има на приемниот испит, од што се состои психо-тестот а од што делот со цртањето и дали приемниот има ист удел при запишувањето како државната матура?
Тенкс ин адвенс

а да не има некој опасен за нацртна да ми објаснеше малку оти тапа сум :tapp:

Jas sum 4 godina gimnazija prirodno-matematicki A kombinacija,bi sakala da studiram Arhitektura toa e moja ZIVOTNA ZELBA, ama malku problem imam me biduva za crtanje ama mi e strav od priemnite ispiti. I da prasam nekoj poiskusen dali mozam da polagam filozofija i fizika za Arhitektura ili mora da polagam informatika i fizika, vi blagodaram odnapred. Inaku se mislam megu gradezen i arhitektura,help malce?

едит од модератор: припази на фонтовите - обрати внимание како се пишувани другите постови

Jas sum 4 godina gimnazija prirodno-matematicki A kombinacija,bi sakala da studiram Arhitektura toa e moja ZIVOTNA ZELBA, ama malku problem imam me biduva za crtanje ama mi e strav od priemnite ispiti. I da prasam nekoj poiskusen dali mozam da polagam filozofija i fizika za Arhitektura ili mora da polagam informatika i fizika, vi blagodaram odnapred. Inaku se mislam megu gradezen i arhitektura,help malce?

едит од модератор: припази на фонтовите - обрати внимание како се пишувани другите постови

Тоа шо те бидува за цртање можеби ќе ти помогне да си го подобриш просекот на квалитетот во графичкиот дизајн на задачите. Друг ќар од тоа ќе ти бидат само две оценки од ликовно и пластично обликување (прва и втора година)

За тоа со матурските испити не знам, не сум запознаен, ама мислам дека информатика и физика би биле потребни, онака логички гледано. За приемните, сме кажале стопати досега на темава - нема потреба од никаков страв. напротив, колку си поопуштен, толку полесно ќе поминеш.

На прашањето - избор меѓу градежен и архитектура не ти одговарам. :smir:

Fala za mislenjeto, da se nadevam deka ke moze nekoj da mi odgovori. A za gradezen ili arhitektura paaa hmm ne znam ke vidime :pipi::pipi::pipi::pipi:

Ам, ми треба совет... Нацртна геометрија програмот коа ќе го туширам на што да обрнам внимание за да изгледа подобро? :pipi:

Ам, ми треба совет... Нацртна геометрија програмот коа ќе го туширам на што да обрнам внимание за да изгледа подобро? :pipi:
:pos2:

Биди педантен во туширањето, внимавај на дебелините на линиите - мислам дека ви е претходно кажано со која дебелина кои линии се тушираат. Ако црташ тела сенчај-шрагирај-точкај, ама внимавај тоа да биде во согласност со природата на телото (не шрафирај на исто растојание ако имаш цилиндар - еден во моја генерација доби ремет од Бранко за тоа :) ). Ако црташ сенки, исто графички обработи ги паднатата и сопствената сенка.

Графичкиот квалитет ќе ти овозможи оценка до оценка и пол повеќе, ама првенствено е да ти биде точна задачата, да ги имаш сите конструктивни линии и да биеш педантен. Ако го исполниш ова, дури и без дополнителна графичка обработка можеш да добиеш висока оцена.

:pos2:

Биди педантен во туширањето, внимавај на дебелините на линиите - мислам дека ви е претходно кажано со која дебелина кои линии се тушираат. Ако црташ тела сенчај-шрагирај-точкај, ама внимавај тоа да биде во согласност со природата на телото (не шрафирај на исто растојание ако имаш цилиндар - еден во моја генерација доби ремет од Бранко за тоа :) ). Ако црташ сенки, исто графички обработи ги паднатата и сопствената сенка.

Графичкиот квалитет ќе ти овозможи оценка до оценка и пол повеќе, ама првенствено е да ти биде точна задачата, да ги имаш сите конструктивни линии и да биеш педантен. Ако го исполниш ова, дури и без дополнителна графичка обработка можеш да добиеш висока оцена.

Еј фала. :smir:
Дека малце се разочарав вчера коа видов какви програми добиле оцена 6. Иначе се трудев шрафирањето на триаголниците (со молив) да биде на скоро исто растојание...

А и да...
женско сум. :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom