Шизофренија

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Pa da

duri poleka poleka naukata svaka deka ne e se do materijalnoto i deka potsvesta i energijata go dvizat svetot

zatoa jas i zboram i sekoja shizofrenija ako ne e u poodminat stadium moze da se olechi so naoganje na epicentarot na problemot vo sebe i energijata koja sekoj od nas ja ima za da se olechi i da mu bide zivotot super cool ko na mene sea :)

PS jes da ebam pretezno prostitutki i nemam devojka normalna do mene ama jebiga i toa ne e tolku nenormalno ako se zeme predvid se na se

па вака знам еден шизофреничар сосед ми е. Човекот е мн мирен по природа не зборува многу и не те закачува. Оди на советувалиште, прима терапија и се што треба.Најчесто овие кризни моменти ги добиват во летниот период поради топлото.
Инаку кога имат ваков кризен момент најчесто прават глупости а понекогаш можат да бидат и опасни (зависи се до човекот ) еве пр мојот сосед обично наутро во 4/5 часот оди некаде и потоа се врака дома, знае да се качи кај него на таван, а може да донесе и нешто туго дома си го зел човекот од некаде
инаку болеста ја добил кога бил многу мал имал висока температура и така се здобил со тоа, неговите деца не се болни од таа болест .
Имам гледано мн жални ситуации од него, но тоа е живот ....:toe:

Доктор Килџој и Спиритлимб прва (и последна) опомена. Ви избришав купче чат постови. Ако ви се дискутира - дискутирајте, ако не...

Едит: Додека ги опоменував, во меѓувреме напукале уште купче. Двајцата на тридневен бан. Нареден пат следи перманентен.

hey, a moze li nekoj da mi kaze sto e razlikata megu dusevna bolest i psihicko poremetuvanje ili pak nema.Znam dusevna bolest e bolest na mislata, vikaat sizofrenijata e dusevna bolest a zasto koga vo mozokot se slucuvaat hemiski reakcii.
eve na prasanjevo moze da mi odgovori dr. killjoy, zabelezav deka dosta znae okolu psihi4kite zaboluvanja

hey, a moze li nekoj da mi kaze sto e razlikata megu dusevna bolest i psihicko poremetuvanje ili pak nema.Znam dusevna bolest e bolest na mislata, vikaat sizofrenijata e dusevna bolest a zasto koga vo mozokot se slucuvaat hemiski reakcii.
eve na prasanjevo moze da mi odgovori dr. killjoy, zabelezav deka dosta znae okolu psihi4kite zaboluvanja

Душевна болест и психичка болест е едно иста. Така да и душевно пореметување е и психичко пореметување.

Болсет на мислата-нема таков термин, ама мислам дека е најблиско до неврози.
Шисофренијата е душевна(психичка) болест, поврзана со соматски(хемиски и биохемиски) пореметувања....

Леле еј.... Дали задоволив со одговорот:helou:

da sekako deka zadovoli:)e zaso taka koa mene psihologot mi re4e deka se dve razlicni poimi,a toa za mislata sigurna sum deka e taka toa isto mi go kaza eden psihijatar
ina4e pred nekoj den bev na psihijtar i dijagnozata mi ja definira kako prosta sizofrenija(nemam poima za sto se zbori,samo mi kaza deka toa e eden poblag vid na sizofrenia i deka nema mesto za strav

da sekako deka zadovoli:)e zaso taka koa mene psihologot mi re4e deka se dve razlicni poimi,a toa za mislata sigurna sum deka e taka toa isto mi go kaza eden psihijatar
ina4e pred nekoj den bev na psihijtar i dijagnozata mi ja definira kako prosta sizofrenija(nemam poima za sto se zbori,samo mi kaza deka toa e eden poblag vid na sizofrenia i deka nema mesto za strav

Немаш ти шизофренија у никаков облик...:wink:

monica ne sum psihijatar ama navistina deluvash pozdravo i porealno od 90 posto od forumdzii barem koga pisuvas tuka ... jas mislam deka si srcka i ako te zakacha nekoj kazi da mu lupnam deset crveni i nikad da ne se oporavi :)

poentata mi beshe super si i mnogu mi e milo sto zapoznav covek virtualno koj e iskren a za da bides iskren treba da imash muda a za da imas muda izgleda mi treba da si lud .

Mislam deka me sfati sto sakam da kazam ... MNOGU TE POSTUEM ete toa

Немаш ти шизофренија у никаков облик...:wink:
kako ne se setiv porano da te prasam:)
kaj ste be luge sto se izgubivte
ja bev u nekoj mnogu bad period da vi kazam ovoj pat krizite mi idea na sekoj vtor den i bese strasno
imav eden obid za samoubistvo so apcinja za pritisok kaj mi tekna neznam:uvo:
ama pak sum ziva aman vise nikako da umram,mi gi smenija lekovite sea sum oki mon is back

prosta sizofrenija(nemam poima za sto se zbori)

Простата форма на шизофренија ги има основните карактеристики на шизофренијата,а тоа се
-емоционално осиромашување
-рамнодушност
-растројство во мисловниот процес
-Може да се јават и илузии и халуцинации, но тоа ретко се случува и ако веќе се јават завземаат безначајно место.
Болета започнува во периодот на пубертетот обично постепено и незбележливо и со промена во однесувањето. На училиште дотогаш добри ученици попуштаат во учењето, стануваат расеани, покажуваат испади во расудувањето.
Болеста се развива доста бавно.

Освен простата постојат уште неколку форми на шизофренија и тоа
-Параноидна форма на шизофренија (кога болниот мисли дека постојано некој го посматра, дека зборуваат за него, емисиите на радио или ТВ се однесуваат на него и сл)
-Кататона форма на шизофренија (Со присуство на кататонен ступор-кога болниот одбива да уринира,да се храни,завзема една иста положба на телото подолго време и намалени му се сите животни динамизми или кататона возбуда-со присутен немир, агресивност кон околината и предметите.)
-Хеберфренија (кај болниот се губи интересот за неговата блиска околина, се прекинува контактот со реалноста,а тој се повлекува во негов сопствен внатрешен и изолиран свет)

Во однос на лекувањето на сите видови на шизофренија, тоа може да биде со лекови т.е. група на лекови наречена невролептици.
И додека болниот е в болница, задолжително и секојдневно се спроведуваат социотерапсики методи, пациентите работат со социолог, имаат групни активности, свои работилници, прават рачни изработки и сл, значи станува збор за нивната психа во овој дел, за да ги оттргнат црните мисли за себе и својата болест.Ретко (речиси и никогаш) може да се најде психијатриски случај (какви што се болните од шизофренија) да мисли позитивно и да е ведар. Тоа се лица полни со негативна енергија

hmm, thanks
ima nekoja vistina edvaj zavrsiv sredno se osekav ko oglupena nisto ne mi primase mozokot duri nemozev da go praam toa sto najvise go sakav crtanjeto se osekav nesposobno
ina4e napustiv rabota mnogu mi e krivo no nemozes so ovaa bolest da rabotis fakt.
kolku i da zvucev deka sum silna licnost nakraj ispaga deka ne sum so samiot fakt deka ne izdrzav do kraj.
dodeka sedev na stol4etona rabota pocnav da osekam nekoja strasna energija koja nemozese da se isfrli od mene,pocnav da se tresam i nemozev da sedam na stol4eto pocnav da stanuvam i da si pravam kafinja edno po drugo kolku da ne sedam na edno mesto,no od kafeto use beter se osetiv, pocnaa bolkite vo koskite i vo gradite i morav da izlezam.otidov kaj sefot i so placenje mu kazav deka imam sizofrenia i iskociv,kako stignav do kaj majka mi na rabota neznam, morase da se kacam vo tranvajot i da sedam celi 45 minuti . posle nekoe vreme osetiv kako site vo tranvajot me gledaa, primetiv deka se tresam i deka ne me fakase mesto stanav i pocnav da se setam po celiot tranvajn nemozev da se smiram vo toj moment sakav da izlezam ida se frlam pod nego i da zavrsam rabota.
nekkako stignav no koga izlegov lugeto gi slusav kaako vo magla, preplasena vlegov kaj majka mi na rabota i tamu se srusiv padnav i so seta sila zapocnav da vikam da izleze taa energija od mene, od togas dve nedeli nikkako da se opravam se vle4am po psihijatrive kako so kazav mi gi smenija apcinjata i veke mozam da sedam na edno mesto.
izgubiv skroz apetit zasto nemozev da doizedam niedno zal4e bez da stanam od masata, sea sum samo na kafinja na cigari, bezrabotna sedam doma kako utka i neznam so ponatamu prosto neznam.
ovaa bolest site filmovi ti gi krsi znaci taman se oporavis i se osekas najsreken na svet i op drugiot moment gledas kako propagas i nemozes da si pomognes.

sea sum samo na kafinja na cigari, bezrabotna sedam doma kako utka i neznam so ponatamu prosto neznam.
ovaa bolest site filmovi ti gi krsi znaci taman se oporavis i se osekas najsreken na svet i op drugiot moment gledas kako propagas i nemozes da si pomognes.

Ако сама не можеш да си помогнеш, а треба да се обидуваш, ако не ништо друго, да земеш барем дома да се занимаваш со нешто, да не размислуваш за себе и за тоа колку ти е тешко.Кога и да ти дојдат такви мисли обиди се да мислиш на позитивните работи кои ти ги нуди животот. Прави нешто што ти причинува задоволство и што те расположува. Дружи се, обиди се постојано да бидеш опкружена со луѓе кои те сакаат и со кои си среќна.
А ако сеуште така се чувствуваш и ако и ова не ти помогне, треба да се консултираш со психијатар и отворено да му кажеш за се што ти се случува. Тој најдобро би знаел што би било следното што би го превземал во врска со тебе.
Штом примаш терапија сигурно одиш на редовни контроли и така и треба да продолжиш. Само никогаш немој да ги заборавиш или да ги откажеш таблетите. Тогаш нема да си помогнеш, напротив сама себе ќе се упропастиш.
Мисли позитивно :smir:

znam deka si u pravo prosto mi e jasno i nonstop se boram da mislam pozitivno prosto cel zivot mi e borba i borba i borba i nekad ti doaga da nemas silii i da kazes uf mi treba malku odmor ali ko ke se opustis stanuva bad i pak se isprava i se boris....kosmar
ali ubavo e da se znae deka ima i polosi slucai od mene sto ne se svesni za nivnata bolest i nemozat da se iskontroliraat i nekat da se le4at..ete toa e pozitivno
a otkazuvanje na apcinja, neee u nikakov slucaj tie mi se zivotot na mene, isto ko zirafata koa vide apcinja i rece heavennn...heh

koj saka da vidi kako izgleda prav sizofrenicar koj istoimeno e i profesor na eden mnogu poznat univerzitet, i negovata borba so svojot izmislen svet neka go pogled filmot :

55539.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom