ГМО - генетски модифицирана храна

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Bre namesto da izvezuvame toa sto e stvarno dobro i unikatno nie ke pravime genetski degeni od nasite deca...

Abe ne e za strelanje abe za klukanje so toa modificiranata hrana na toj sto go izmislil ova se dodeka ne mu porasne treche oko i jajca da mu visnat na celo mame mu ebam da mu se iznaebam

Sto sme nie Uk li ? plata po 2000 evra li imame u RM .. pa ako se uvede ova zdravata hrana ke poskapi neverojatno i sto togas degeni ke se radjaat a nivnite deca ke imaat da jadat od zdravata hrana sestrata da im ja ebam , a siromasnite ke pasat treva po ridovite kako supstitucija za zdrava hrana ...

Prsanjeto e samo kolku nisko mozeme da ideme za edna EU koja i taka i taka nikogas nema da ne primi ?

- 279 metra....togas sigurno se davat onie vo Skopje , Ilirite od padinite na Sara ke preziveat ....:):)!!

Lobito za genetski modificiarana hrana e skoro isto mokjno kako atomskoto lobi a mozhebi i pojako. Se raboti za ogromni multinacionalni koncerni kade profitot e alfa i omega i tuka ne se biraat sredstva proizvodot da se najde na pazarot. Se frlaat ogromni sredstva za propaganda i za "odobrovoluvanje" na odredeni experti i politichari da gi sogledaat "blagodetite" na gen-modificiranite proizvodi.

Najgolem pobornik i proizveduvach na na gen-proizvodi i nivno plasiranje vo Evropa e zemjata pozadi okeanot..

јас или сум слеп или не знам да читам меѓу редови... не знам зашто никаде не видов да пишува дека земјоделците ќе бидат присилувани да користат генетски модифицирани семиња. не прочитав ни никаде дека купувачите ќе мораат да купуваат генетски модифицирани производи. некој да ми појасни???

Edinstveno so sto mozevme da se gordeeme i pofalime bese prirodniot vkus, sega i nego ke go izgubime!

јас или сум слеп или не знам да читам меѓу редови... не знам зашто никаде не видов да пишува дека земјоделците ќе бидат присилувани да користат генетски модифицирани семиња. не прочитав ни никаде дека купувачите ќе мораат да купуваат генетски модифицирани производи. некој да ми појасни???

Тоа се обидувам и јас да им го кажам.
Еве ќе повотрм уште еднаш, генетски модифицирани расртенија има сигурно кај нас и тоа не е нешто ептен ново, но што еуште пострашно, е дека сум сигурен дека на земјоделците им се подметнуваат и семиња од генетски модифицирани растенија кои не се одобрени за конзумирање точно поради тоа што лошо влијаат на здравјето. Мора сите да разберете дека со законот не воведува генетски модифицирана храна, туку ја става во законски рамки, со што купувачот ког аќе ја купшува храната ќе може да прочита и знае да ли се работи за одобрена генетски модифицаран храна, или не, а освен тоа со контролите ќе потиснат и ќе нема неавторизирана генетски модифицирана храна, која окажано е дека лошо влијае на здравјето.
Или ако не ме разбирате како што треб ќе ви искарикирам, тоа е исто со проституцијата, ја има и сите знаат ека ја имаама не е ставена во законски рамки па за да се конторлира како што е во германија.

Edinstveno so sto mozevme da se gordeeme i pofalime bese prirodniot vkus, sega i nego ke go izgubime!

Природниот вкус лејди на големиот пазар уште од пред 5 години го нема, го има само кај луѓе што дома за своја душа си одгледуваат.

Инаку многу ми е мака кога вака поради политички идеологии и нечии предрасуди, се валка името на науката.

Ajde be Bacillus, kje se stavelo vo ramki??? Ti kazhav deka ima nekolku evropski zemji kade bilo kakva upotreba na gen tehnika e zabraneta!! Jasno li ti e toa shto znachi? Ja nema vo promet i ja nema nikade. Nema shansi niva da zasadish so nea, kje te uapsat odma.

E sega nie kje se pravime popametni pa kje ja regulirame (demek vekje ja imalo itn) pa kje si gi chitame upatstvata i site kje si bideme srekjni i zdravi.

A kako kje sprechish niva so Gen tehnika koja ti raste do niva od Bio-seme da ne ti go zagadi prirodnoto?? Ova e problem shto evropskite zemji (protivnici na genetski modificirani proizvodi) maka machat kako da go reshat. A na pchelite kako kje ima naredish kade da go zemaat polenot.

Ne vikam deka dosega nemame gen-modificirano seme ama koga kje se otvori Pandorinata kutija nema vekje vrakjanje nazad..

I deka site sostojki vo eden proizvod kje bidat obelezheni malo morgen, nema shansi da im go najdesh potekloto...

Ajde be Bacillus, kje se stavelo vo ramki??? Ti kazhav deka ima nekolku evropski zemji kade bilo kakva upotreba na gen tehnika e zabraneta!! Jasno li ti e toa shto znachi? Ja nema vo promet i ja nema nikade. Nema shansi niva da zasadish so nea, kje te uapsat odma.

E sega nie kje se pravime popametni pa kje ja regulirame (demek vekje ja imalo itn) pa kje si gi chitame upatstvata i site kje si bideme srekjni i zdravi.

A kako kje sprechish niva so Gen tehnika koja ti raste do niva od Bio-seme da ne ti go zagadi prirodnoto?? Ova e problem shto evropskite zemji (protivnici na genetski modificirani proizvodi) maka machat kako da go reshat. A na pchelite kako kje ima naredish kade da go zemaat polenot.

Ne vikam deka dosega nemame gen-modificirano seme ama koga kje se otvori Pandorinata kutija nema vekje vrakjanje nazad..

I deka site sostojki vo eden proizvod kje bidat obelezheni malo morgen, nema shansi da im go najdesh potekloto...

пандорината кутија како што ти ја дефинираш уште одамна е отворена,
освен од болдираните работи во цитатот се гледа дека малку си контрадикторен.
И пак ќе повторам имате една голема предрасуда за генетски модифицираните организми.
А за тоа кои земјоделци ќе го добијат сертификатот БИО, сигурен сум дека ќе мораат нивните насади да бидат на определено растојание од од туѓу насади од истиот вид.
Многу малку сте запозаети со проблематиката и само пренесувате информации кои сте ги прочитале по весници и магазини, кои се напишани од новинари кои како секогаш мислат дека се знаат а дел од информациите ги црпат и од силното лоби кое врши огромна пропаганда против генетски модифицирани оргнизми. А тоа им успева само затоа што успеваат многу добро маркетиншки да го претстават (на пример тој огромниот балон-Домат со заби како на ајкула), за разлика од стручните кои се занимаваат и далеку пообјктивно ја гледаат проблематиката, но кои за жал ретко кога поради нивниот стручен јазик и пристап кон проблематиката се разбрани за новинарите, така да што сега реално се јавува потреба дипломирани биолози активно да се занимаваат со новинарство токму порадиваквите предрасуди кои се форсираат во јавноста.
И нормално се случува тоа што мене посебно ме иритира се внесува политика во науката, и се сведува науката на ниво на историја каде што 1000 пати кажана лага или полувистина станува вистина во главите на народот.

Од моментот кога почнавме да јадиме амерички батаци и на македонските девојчиња да им растат цицки на 11 или на 12 години до сега, не храната - водата ќе ја модифицираат генетски.

A затоа сум јас толку цицлеста? :)

Мило, има разлика од генетски модифицирана до генетиски модифицирана храна. Јас глава ставам дека во МКД (од ред причини меѓу кои највеќе немање закон и контрола), на рафтовите се наоѓа многу поопасна храна од „американските батаци.“ Инаку без потресуење, нема долго да трае ова - само дур западњаците не си го обезбедат капацитет некој друг да им произведува „органска“ т.е. еколошки чиста храна, а за узврат да им продава генетски модифицирана. Зошто инаку толку инвестиции во еколошките фарми во мкд од западњаци во последните неколку години? НИе на нив еколошки тие на нас генетски. Ма пуна капа!

Таква Храна би јадел во Германија,САД...кај нас ни контрола ке има ни ништо,ке се јаде ѓубрето расипано само

Мило, има разлика од генетски модифицирана до генетиски модифицирана храна. Јас глава ставам дека во МКД (од ред причини меѓу кои највеќе немање закон и контрола), на рафтовите се наоѓа многу поопасна храна од „американските батаци.“ Инаку без потресуење, нема долго да трае ова - само дур западњаците не си го обезбедат капацитет некој друг да им произведува „органска“ т.е. еколошки чиста храна, а за узврат да им продава генетски модифицирана. Зошто инаку толку инвестиции во еколошките фарми во мкд од западњаци во последните неколку години? НИе на нив еколошки тие на нас генетски. Ма пуна капа!

Ако ми кажеш уште еднаш дека имаш проблем со цицки ја ќе ти ги лекувам со генетски модифицирана храна! :pos:

И јас мислам дека е до 'батаците'. Барем нешто добро од нив.

агромафијата царува-а здравјето на народот страда

не само што нема контрола на храната - туку и намерно го увезуваат ѓубрето од ЕУ и им се сервира на народов.
Италија успеа некако да им влезе во траг на мафијата која заработува баснословни суми на сметка на здравјето на луѓето
Скандали со храна-зејтин, сирење и шунка. Вкусната шунка “Бресаола” содржи уругвајско говедско месо, сирењето моцарела е полно со хормони за раст, а гарантираното “италијанско” масло уствари е од најнеквалитетното масло увезено од гејлада препакуванои продавано како квалитетно ладно цедено:tapp:
но, дали имате последниве години чуено на нешто подобно во МК- дали е извршена контрола - дали нешто е забрането за употреба и повлечено од пазарот????
НЕ
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 09:44 ---
.
.

Во БГ се појавува на пазарот салама во која има добар дел од бразилското дрво muira puama
и почнува она матење очи на народот за и околу „лековитите„ својства на дрвото -како тоа да саламата делува против заморот и ја подобрува срцевата работа.
Ја враќа селсуалната енергија и дрн дрн јариња...
На 100 кг месо се додава 1,5 кг од смесата на дрвото.
народот слепо верува - за жал
64edb96432bac1fc4c1d2be5ec204e7d.jpg

:pos::pos: eротската салама
Пробвах го - много е хубав. Според инструкцијата за употреба, ако не можеш да вдигнеш самолета,:pos: вр'чваш салама на жената, да се оправја сама.:ROFLMAO:

Обрнете внимание само коооолку производи за деца има во списоков:eek:

1 Danon
2 Pringles
3 Snickers
4 Twix
5 Milky Way
6 Cadbury
7 Ferrero
8 Nestle
9 Nestle Nesquik
10 Соса-Соla
11 "Спрајт", "Фанта", тоник
12 Pepci-Со Pepsi
13 "7-Up", "Фиеста",
14 Kellogg's
15 Супите Campbell
16 оризот на Uncle Bens Mars
17 Сосот на Knorr
18 Чаевите на Lipton
19 Parmalat
20 мајонез , сосови и зачини на Hellman's
21 мајонез , сосови и зачини на Heinz
22 детските храни на Nestle
23 Hipp
24 Abbot Labs Similac
25 Denon
26 McDonald's
27 чоколадите, чипсот, кафе, детска храна на Kraft
28 кечап, сос. на Heinz Foods
29 Unilever
30 Unilever — производство на детска храна, мајонез , сос
31 Hershey's Cadbury Fruit&Nut
32 Similac
33 Mars —
34 Lays
35 Cheetos
36 Schweppes
37 Monsanto
38 Milka
39 Новартис
40 Пармалат
41 Супи на Campbell

Lipton(чај)
Brooke Bond(чај)

Calve (мајонез, кечап)
Rama(маргарин)

Алгида
Knorr
Nescafe(кафе и млеко)
Maggi(супи ,пире)
Nestle (чоколади)
Nestea(чај)
Nesquik(какао)
Kellog's
Corn Flakes
Frosted Flakes
Rice Krispies
Corn Pops
Smacks
Froot Loops
Apple Jacks
All-bran Apple Cinnamon/ Blueberry
Chocolate Chip
Pop Tarts
Nutri-grain
Crispix
Smart Start
All-Bran
Just Right Fruit & Nut
Honey Crunch Corn Flakes
Raisin Bran Crunch
Cracklin' Oat Bran
Hershey's
Toblerone (сите видови)
Mini Kisses
Kit-Kat
Kisses
Semi-Sweet Baking Chips
Milk Chocolate Chips
Reese's Peanut Butter Cups
Special Dark
Milk Chocolate
Chocolate Syrup
Special Dark Chocolate Syrup
Strawberry Syrop
Mars
M&M's
Snickers
Milky Way
Twix
Nestle
Crunch
Milk Chocolate Nestle
Nesquik топол напиток
Cadbury(Cadbury/Hershey's)
Fruit & Nut
Ketchup (regular & no salt)
Chili Sauce
Heinz 57 Steak Sauce
Real Mayonnaise
Light Mayonnaise
Low-Fat Mayonnaise

Coca-Cola
Sprite
Cherry Coca
Minute Maid Orange
Minute Maid Grape

Pepsi
Pepsi Cherry
Mountain Dew
Frito-Lay/ PepsiCo
Lays Potato Chips (all)
Cheetos(all)
Cadbury/ Schweppes
7-Up
Dr. Pepper
Pringles (Procter&Gamble)
Pringles Original, Low Fat, Pizza-licious, Sour Cream & Onion, Salt & Vinegar, Cheezeums)

многу повеќе на http://www.translationdirectory.com/sense_of_life/pdf/genetically_modified_organisms_list.pdf

Имам гледано документарец за како се произведуваат некој работи како на пример пилешко месо ако го најдам ќе го ставам овде. Компанијата Нестле што е еден од најголемите производители (мислам најголем) во светот има и изјавено дека произведува генетски модифицирана храна и дека иднината на прехраната ја гледаат во таа храна..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom