Средно училиште Лазар Танев

• Креатор на темата Креатор на темата ToxicEnergy
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 мај 2016
Мислења
2
Поени од реакции
1
Здраво,се мислам да се запишувам во угостителско како кувар?
Некој што е/бил таму да ми каже како е што е во врска со настава,пракса и сл.

Запиши се во најслабата гимназија и стани ѕвер!
Батали cs go.

Јас имам завршено таму,летен распуст идеш на пракса 1 месец во ресторан/кафана кое што професорот ќе ти одреди,втора и трета година имаш и пракса како настава еднаш неделно.Професорите се океј исто и директорот и психологот (знам пошто кај нив сум бил повеќе отколку на настава :LOL:)Тоа е тоа,ако те влече овој занает нема да згрешиш,добар готвач секогаш е баран и платен.

И мене ми се допаѓа Угостителското училиште. Не сум учел во него, но се што сум слушнал е нај-нај.
Naj naj da.... pola shkolo cigani neartikulisani, pola barabi i bagabonti. Imav drugar zavrshi u ugostitelsko, onakov primeren, stokmen, skromen momak sve toa, krsheshe glava zashto se zapishal u ugostitelsko. Najdobar uchenik im beshe na cela generacija i toa so 3ki i 4ki. I da sakash da slushash na chas ne mozes posto od shugive ciganski profesorot ne se slusha koa predava na chas .Konstrukcijata na shkoloto da ne ja spomnuvam - Lim, onoj klasichen lim tenok par milimetri, vnatre ko da si vlegol u turski zatvor a ne u sredno shkolo. Im se divam na profesorite sho rabotat tamu. Se na se - katastrofa od shkolo.

Јас само ќе ти кажам дека кај нас во комшилукот , поконкретно Црна Гора и Хрватска со диплома кувар добри пари можеш да заработиш. Да не правиме муабет за подалеку колку се платени, еве нека ти каже некој дијаспорец на форумов сигурно има. Јас знам за во ЦГ бидејќи лани познавам човек што во сезона се вработи во Квесто Квело во Сутоморе плата не му беше испод 1000 евра. Во Хрватска е уште подобро, особено на островите.
Мајка ми има диплома кувар, моментално работи како помошен кувар во ресторан во Велес и за Велешки стандарди можам да ти кажам дека добра плата зема, плус платата стално расте. А главните кувари се уште подобро платени, па сега ти види. Занает секогаш се бара и секогаш е платен. Остај ти што пола твоја генерација ќе бидат дипломирани правници и дипломирани економисти. Прашај ги после тоа кај ќе работат.

Naj naj da.... pola shkolo cigani neartikulisani, pola barabi i bagabonti. Imav drugar zavrshi u ugostitelsko, onakov primeren, stokmen, skromen momak sve toa, krsheshe glava zashto se zapishal u ugostitelsko. Najdobar uchenik im beshe na cela generacija i toa so 3ki i 4ki. I da sakash da slushash na chas ne mozes posto od shugive ciganski profesorot ne se slusha koa predava na chas .Konstrukcijata na shkoloto da ne ja spomnuvam - Lim, onoj klasichen lim tenok par milimetri, vnatre ko da si vlegol u turski zatvor a ne u sredno shkolo. Im se divam na profesorite sho rabotat tamu. Se na se - katastrofa od shkolo.

И да е се така како што имаш напишано, понекогаш вреди човек да се жртвува и да трпи доколку подоцна може да има корист од тоа.
Лично јас кај што живеам во мојот град нема угостителско средно училиште и затоа не запишав такво средно, а сакав да запишам средно угостителско ама ете нема кај мене такво средно училиште, во Скопје немав роднини за престојување, моите не ми даваа како малолетен да седам некаде во интернат и не запишав угостителско средно. Млад сум бил за одвојување од семејството.

Завршив во мојот град гимназија, потоа магистрирав право на Јустинијан Први, сега чекам да помине стажот од една година стажирање кај адвокат па да полагам правосуден испит.
Но, баш секој адвокат гледам и не заработува многу пари од адвокатура, има некои адвокати земаат пари, но нема простор и можност секој кој се занимава со адвокатура да има врски и контакти со луѓе од секој дел на општеството, да не се лажеме успешен адвокат мора да има зад себе луѓе и познанства со луѓе.

А готвач и не мора да познава луѓе како адвокатите, кој е гладен или има потреба ќе оди во ресторан.
Така да, штом форумџијата кој ја отворил темава има можност во негов град да запише средно угостителско нека запише. Подобро да биде готвач во животот отколку да виси на скелиња по градежништво.

Кај мене во генерацијата исто претежно сите во Велес се запишаа ретко кој отиде настрана, и средните училишта во Велес во тоа време беа Економско, Гимназија, Хемиска, Медицинска, физиотерапевтска, Стручни машински и слично во УЗУС оние за автомеханичари и се знаеше тогаш, незналиците одеа за автомеханичари и машинобравари, останатите кој каде паднал таму.
Во склоп на Хемиското имаше со 3 степен керамичар, исто и таму незналици беа, ама занает, само 15тина од нив завршија и сите се вработија веднаш после завршувањето, некои од нив во Хемија комерц одеа на пракса преку школото и си обезбедија работно место веднаш.
Мене ми е криво што не отидов за фризерка или козметичарка, за цвеќарство незнам дали има воопшто низ Македонија, ама едно од овие да завршев човек ќе се сторев. Ене ја тетка ми со козметичарка диплома светон го прошета надолж и попреку, работеше и во Катар, и во Англија, и во Скопје држеше салон, сега е на брод како професионален козметичар. Сестра ми заврши факултет за професор по географија, не се ни надева дека некогаш ќе се вработи како професор. Така што, умно драги деца, остајте друштвото каде оди. Глејте кај ќе имате работа. Денес како што рече членот погоре, ако немаш јаки врски и познанства или да си некој син на адвокат џабе ќе се запишуваш на правен, а економисти има со лопата да ги ринеш. Ретко кој од нив ќе работи за тоа што се школувал.

Пред некој ден во моето училиште дојде директорот од угостителско.Тој кажа дека средно угостителско е еден од ретките училишта каде што немало албанци/албанска паралелка.Според мене тоа е доста добро бидејќи повеќето деца кои сакаме да се запишеме ни беше "страв" да не не закачаат и слично (you know what i mean).[DOUBLEPOST=1464784119][/DOUBLEPOST]
Подобро да биде готвач во животот отколку да виси на скелиња по градежништво.
Паметно кажано (y)

Пред некој ден во моето училиште дојде директорот од угостителско.Тој кажа дека средно угостителско е еден од ретките училишта каде што немало албанци/албанска паралелка.Според мене тоа е доста добро бидејќи повеќето деца кои сакаме да се запишеме ни беше "страв" да не не закачаат и слично (you know what i mean).[DOUBLEPOST=1464784119][/DOUBLEPOST]
Паметно кажано (y)
Мал е бројот на Албанци во Угостителско,иначе никој не те закача ако сам не си направиш проблем,ма да тоа време мислам дека е изумрено со тепачки и такви ствари,што знам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom