Dimo BG напиша:
Зевсе, ке ме проштаваш, ама не сум совсем согласен со тебе. Това дали ке има тепачки или не, зависи от нас, лугете, кои поселуваме двете држави. Даjте да гледаме това, што е позитивно во Б'лгариjа и РМакедониjа, негативното можете да го прочитате во секи весник и да го видите на секоj телевизионен канал.
Jas tebe super te razbiram...
Pa sepak...tanka e ivicata po koja sto dvajcata odime i nudime buket cvekje za dobrososedstvo i razbiranje...dlaboka e bezdnata (koja sto sum spremen da ja prifatam kako fact) koja sto ja kopaat onie sto sakaat i se trudat na semozen nacin da gi miniraat fer i dobrososedskite odnosi megju bugarite i makedoncite!
Kratko i jasno:Nema vistinski dobrososedski odnosi dur sekoj eden saban od Bugarija se trudi vo sekoja negova treta recenica da me ubedi deka i jas sum bugarin,deka dedovcite mi bile budali i deka ziveam i se trudam (i glava davam) za
drzava(priznaena vo svetski ramki
) koja sto ne postoi!
U momentot koga ke go namalite zamavot na propagandata so koja sto sakate da prikazete deka vi prinadlezi parce zemja koe sto nikogas ne bilo i nema da bide bugarsko...ke bideme iskreni prijateli!
Se do togas...komsija...ja i ti sme samo deklarativni prijateli...i jas ti ja pcujam majka ti i cela tvoja familija koga ti se trudis da mi objasnis deka jas sum
glup bugarin koj sto srbite so volsebno stapce uspeale da go ubedat deka e makedonec..
(poglupa teorija-ili duri aksioma...ne sum cul vo zivotov do sega)
Na sekoja vasa smislena ataka...jas stegam zabi i molam na Gospod Bog da mi ovozmozi da vratam i da vi ja porobam vasata zemja,i toa da znaes!
Konecno..otsustvoto na iskrenost vo dijalogot od dvete strani pravi mnogu lugje da bidat zabludeni i da imaat razlicni mnenija od ona sto e -
realnosta!
I zatoa jas
iskreno,cesno i hrabro ti kazuvam...so ovoj pristap...so ovie dejstva i nacin na razmisluvanje(koj sto gi podrzuva oficijalnata politika na tvojata zemja),
vie nikogas...nema da bidete iskreno dobredojdeni vo R.Makedonija!
I uste eden fact....
mnogu biten!
Drzavata...zemjata...ja dvizi ekonomijata!
Ama i na kraj pamet ne mi pagja da pravam nesto opshto so tolku podli i isfrustrirani lugje kolku sto ima vo politickiot i finansov vrv(na hierarhijatana tvojata zemja)...Mutrite...posebna prikazna!
Jas znaci...treba dobrovolno od gazda da stanam nikoj i nisto vo tvojata zamislena shtasliva strana velika Bugarija???
Nema sansi komsija...Pre ke se tepam do posledna kapka krv!
I uste eden fact...
Nie nemame teritorijalni aspiracii kon nieden sosed...ama site okolni imaat kon nas..Tesko e da bides makedonec...tuka ste pravi- ama zatoa uste povekje si ja sakas i pocituvas
svojata drzava,
R.Makedonija!
Mnogu razmisluvav dali da ti pisam cisto,kako sto osekjam...(a toa e grubo)...i so del od mene se izvinuvam radi toa...ama jas...ne sum nitu covek od interes nitu placipicka fraer...i moram da ti kazam u oci maski...kako sto e red...
Ja mrazam R.Bugarija i site nejzini podanici...se dodeka vie imate teritorijalni...nacionalni...kulturni...i kakvi se ne drugi aspiracii kon nas!
Najlosoto od se e sto vie ne ne razbirate...potajno ne mrazite i prezirate..i u isto vreme sakate da vi dojdeme ko jagne na klanje na noz...
E moj Dimo...dur sum ja ziv...a i povekjeto decki koi sto gi znam...toa nema da se desi..
Izvini za iskrenosta....
ama imam so kogo da igram i sah...nisto nejku da imam zaednicko so vas...se dodeka ne si priznaete pred samite sebe si..deka e sramota toa sto go pravite..
Tolku imav jas za kazuvanje!