Македонци ... в.” Политика ” 10-11-1922

• Креатор на темата Креатор на темата Dunek_Lozar
  • Време на започнување Време на започнување
Zevsus напиша:
Ti si mojot licen SAMPION za deneska!
Covekot koj sto mi go napravi denot,i mi iznudi nasmevka!
:zver: :zver: :zver:

Благодарja! Jас сакам да имам добри односи со сите разумни луге на форумов без разлика дали са македонци или б'лгари. Сакам најпосле овде да започне една позитивна "пропаганда", коjато да акцентува врз доброто во соседот, а не врз одликите и провокациите, които ги има од двете страни. Дали ке биде, од нас зависи!

Кликнете на линков и казуваjте што мислите за таа тема. :smir:

Dunek_Lozar напиша:
Не е вистина !
Ако Бугарската јавност не ме сака таков каков што сум туку сака да ми наметне друг идентитет , друго минато ......... тоа е доказ дека она ја сака бугарштината а не Македонец - мене .

За тоа се согласувам со тебе. Сеуште постоjат многу невистини мегу лугете од двата народа, кои се потврдуваат от пропагандата, коjа користи националното чувство за свои цели. Се надjавам дека ти не си част од таа пропаганда и сакам да имаме позитивни односи. :smir:

Извини , но јас ќе констатирам дека ти не пишуваш за темата, јас сум ти интересен, да?

Темата, како jас jа разбирам, е обопштена во твоj цитат во првото мислене:

Со реченицата : ”Но нашите Македонци посебно убав комплимент дојде од г. Стамболијски : дека во нивната крв се наога се што е најлошо од крвта на Србите , Бугарите , Грците , Турците . Илирците и Албанците . ....”
бугарскиот премиер го изнесе неговиот став дека Македонците не се Бугари и во својата ШОВИНИСТИЧКО АНТИМАКЕДОНСКА ДЕФИНИЦИЈА ја изнесе тезата дека МАКЕДОНЦИТЕ се разликуваат и од Србите, Грците, .....

Се поставува дилемата дали тоа што денес во Бугарија има училишта , село , улици , ......... кои го носат името на Александар Станбилијски се заслуга за неговата ТРАНСПАРЕНТЕНА АНТИМЕКЕДОНСКА НЕТРПЕЛИВОСТ и ОМРАЗА. Всушност, читајки ги бугарските весници, бугарските политичари, бугарската историографија, бугарската етно култура во која има поговорка ”Што е маке, се е лајно”, токму и од таму се поставува прашањето: дали во Бугарија АНТИМАКЕДОНИЗМОТ се вреднува како позитивна човечка вредност, патриотски став, која се наградува денес и во минатото .

Затоа сметам дека темата е за односите мегу македонците и б'лгарите. Ако ти сметаш дека не е таа темата, а се средоточваш врз казаното од Стамболиjски, jас немам што повеке да казувам по таа тема, доколку не сум запознат во детаjли со таа част от историjата и ке отвора нова тема за добрите односи мегу двата народа. Извини ме! :smir:

Ова е форум историја ........

Според сведоштвата на бившиот бугарскиот агент, Костадин Чакров, кој изјави дека бугарската држава го користела Ванчо Михајлов како соработник во своите пропагандно антимакедонски активности и за тоа парично го наградувала, го издржувала .....што може да се дефинира и како контиунитет ..... И ТОА Е СЕПАК ДОЛГ ПЕРИОД.

Поради правилата на форумов, не е можно да го цитирам, па затоа ...

http://www.focus-news.net/?id=f6130

Македонија си постои и ќе постои а ние можеме само да си спориме и понатаму...губи смисла секоја дискусија после осамостојувањето! Вистината победи! Има многу луѓе кои од различни причини имаат симпатии или поврзаности со соседните земји меѓутоа и покрај сите маки и напади македонскиот народ си го зачувал идентитетот! Дека сме слични со Бугарите ќе се сложам ама нема да се сложам со тоа дека сме исти. Да бевме исти ќе сакав да бидам Бугар или Србин или Марсовец. Избрав да бидам Македонец. И да се сите теории точни не ме инетересираат зошто сегашноста и реалноста укажуваат дека сите сте грешеле едно добри 1000 години. Цивилизациски гледано на територијата Македонија се судриле и измешале многу племиња и народи од кои се создал народ кој живее на оваа територија. Не заборавајте дека овде имало античка култура независна од грчката...зрем мислите дека словените во Бугарија или Србија кога дошле начекале доминантна култура? НЕ НЕ НЕ! Тоа биле лоши Римски провинции кои имале имиња кои не кореспондираат со денешните (Бугарија и Србија) и биле погодни за создавање нови култури од кои се развиваат денешните држави. Сите словени се измешале со различни домородни народи и ТУКА Е НАШАТА РАЗЛИКА!!!!!! Мислам дека веќе е депласирано да се обидувате да не побиете како народ...не ли ви здосади од тие теории (српски, бугарски, албански, грчки)и престанете да ги актуелизирате зошто само штетат на иднината. покажете малку цивилизираност зошто сите сме слични и треба да се држиме заедно. Зарем Англичаните се толку различни или слични со Велшаните, Ирците и Шкотите или Германците со Швајцарците, Холанѓаните, Австријците а? Зарем не гледате колку се сите слични и никој веќе не се гњави со вакви глупости...чим се одделиле значи имале причина и тоа е тоа. Нема враќање!!!!!

Jас се согласувам со Теолино и мислим што во иднината добрососедските односи са можни само ако бидем толерантни едни кон други и престанем да се провоцираме помегу си. Верувам, ке се согласите што бидеjки соседи, имаме многу повеке слично, одколкото одлики и можеме само да спечелиме од нашите добрососедски односи. :smir:

Da Dimo....klucot za razvojot na dobrososedstvoto pocnuva i zavrsuva so povlekuvanje na provokatorskite politiki od site strani!

Ali...vo momentov vo Bugarija ima takva propagandna masinerija nasocena kon mojata drzava...sto prosto e nevozmozno da ostanes indeferenten! Taka da...ti i drugite..srabotete si ja `domasnata` na vas teren...i kazete na kolku sto moze lugje da ostanat cool i ponastrana od nevistinitite istoriski naodi koi sto pravat kavga na sekoj eden plan...pomegju makedoncite i bugarite.

Drugi decki ke se obidat da ja namalat tenzijata tuka vo Makedonija,se so cel,realnite vrednosti i moznosti na dobrososedstvoto da iskocat na povrsina! Iskreno...jas sum pesimist i uopste ne sum na kef sto sum si specelil nov neprijatel (otvoren) od sosedite...ali u isto vreme e dobro sto starite maski na prikrieno dobrososedstvo padnaa vo voda!Toa znaci deka cas poskoro...i ke se resat..i ke prestane da lebdi vo vozduhot otvoreniot problem megju nas!

Zosto sum pesimist??? Zatoa sto najkasno do letoska...ke ima teski tepacki i konfrontacii (koga organizirano decki izmegju 17-22god. od Makedonija odat na letuvanje na Crno More)-organizirani u grupi pomegju 5 i 15 (maalski). Se ke ima nekoja prepirka...dali za zenska ili sto se pijani i ednite i drugite...i ke stane tepacka...pa ke ima uste edna...i uste edna...i vratka posle toa vo Makedonija na Bugari(ne ni pomisluvajte da doagjate drugata godina na cestvuvanje na Mara Buneva-posto nema da bide neorganizirano ko godinava-glava nema da se vadi)...pa posle toa makedoncite studenti vo Bugarija ke dojdat na red...

I toa ke bide realno zavrsuvanje na edna dusmanska propaganda...vodena i kriena so godini! Bi sakal jas da se lazam...ama ke vidis!
Posle toa...gospod bog licno da se simne ...ne gi poprava rabotite!

Зевсе, ке ме проштаваш, ама не сум совсем согласен со тебе. Това дали ке има тепачки или не, зависи от нас, лугете, кои поселуваме двете држави. Даjте да гледаме това, што е позитивно во Б'лгариjа и РМакедониjа, негативното можете да го прочитате во секи весник и да го видите на секоj телевизионен канал. А се пак, коjто сака да се тепа, за него има форуми като този и много други форуми - пак можете да се тепате, но со силата на аргументите, а не со аргументите на силата! :smir:

Dimo...samo kratko(posto ke idam da gledam champions league). Pak ke povtoram...dal bog da se lazam jas...i da ne ide rabotata po ova scenario. Ama jas gi znam i ednite i drugite...A i se znam sebe si pred 5-6 god.! Jas i ti...i nekoi drugi...moze da sporime so denovi...ama na onie momci..koi sto imaat po 17-18 god. i se najsilni na cel svet i nikoj nisto ne im moze,:drk: :pos2: ...nesto nema da im bide do sporenje...Niv krvta im kipi...

Овде се полемизира за МИНАТОТО а не за сегашноста ......

Dimo BG напиша:
Зевсе, ке ме проштаваш, ама не сум совсем согласен со тебе. Това дали ке има тепачки или не, зависи от нас, лугете, кои поселуваме двете држави. Даjте да гледаме това, што е позитивно во Б'лгариjа и РМакедониjа, негативното можете да го прочитате во секи весник и да го видите на секоj телевизионен канал.
Jas tebe super te razbiram...
Pa sepak...tanka e ivicata po koja sto dvajcata odime i nudime buket cvekje za dobrososedstvo i razbiranje...dlaboka e bezdnata (koja sto sum spremen da ja prifatam kako fact) koja sto ja kopaat onie sto sakaat i se trudat na semozen nacin da gi miniraat fer i dobrososedskite odnosi megju bugarite i makedoncite!
Kratko i jasno:Nema vistinski dobrososedski odnosi dur sekoj eden saban od Bugarija se trudi vo sekoja negova treta recenica da me ubedi deka i jas sum bugarin,deka dedovcite mi bile budali i deka ziveam i se trudam (i glava davam) za drzava(priznaena vo svetski ramki) koja sto ne postoi!
U momentot koga ke go namalite zamavot na propagandata so koja sto sakate da prikazete deka vi prinadlezi parce zemja koe sto nikogas ne bilo i nema da bide bugarsko...ke bideme iskreni prijateli!
Se do togas...komsija...ja i ti sme samo deklarativni prijateli...i jas ti ja pcujam majka ti i cela tvoja familija koga ti se trudis da mi objasnis deka jas sum glup bugarin koj sto srbite so volsebno stapce uspeale da go ubedat deka e makedonec..
(poglupa teorija-ili duri aksioma...ne sum cul vo zivotov do sega)
Na sekoja vasa smislena ataka...jas stegam zabi i molam na Gospod Bog da mi ovozmozi da vratam i da vi ja porobam vasata zemja,i toa da znaes!
Konecno..otsustvoto na iskrenost vo dijalogot od dvete strani pravi mnogu lugje da bidat zabludeni i da imaat razlicni mnenija od ona sto e -realnosta!
I zatoa jas iskreno,cesno i hrabro ti kazuvam...so ovoj pristap...so ovie dejstva i nacin na razmisluvanje(koj sto gi podrzuva oficijalnata politika na tvojata zemja),vie nikogas...nema da bidete iskreno dobredojdeni vo R.Makedonija!
I uste eden fact....mnogu biten!
Drzavata...zemjata...ja dvizi ekonomijata!
Ama i na kraj pamet ne mi pagja da pravam nesto opshto so tolku podli i isfrustrirani lugje kolku sto ima vo politickiot i finansov vrv(na hierarhijatana tvojata zemja)...Mutrite...posebna prikazna!
Jas znaci...treba dobrovolno od gazda da stanam nikoj i nisto vo tvojata zamislena shtasliva strana velika Bugarija???
Nema sansi komsija...Pre ke se tepam do posledna kapka krv!
I uste eden fact...
Nie nemame teritorijalni aspiracii kon nieden sosed...ama site okolni imaat kon nas..Tesko e da bides makedonec...tuka ste pravi- ama zatoa uste povekje si ja sakas i pocituvas svojata drzava,R.Makedonija!

Mnogu razmisluvav dali da ti pisam cisto,kako sto osekjam...(a toa e grubo)...i so del od mene se izvinuvam radi toa...ama jas...ne sum nitu covek od interes nitu placipicka fraer...i moram da ti kazam u oci maski...kako sto e red...
Ja mrazam R.Bugarija i site nejzini podanici...se dodeka vie imate teritorijalni...nacionalni...kulturni...i kakvi se ne drugi aspiracii kon nas!
Najlosoto od se e sto vie ne ne razbirate...potajno ne mrazite i prezirate..i u isto vreme sakate da vi dojdeme ko jagne na klanje na noz...
E moj Dimo...dur sum ja ziv...a i povekjeto decki koi sto gi znam...toa nema da se desi..
Izvini za iskrenosta....
ama imam so kogo da igram i sah...nisto nejku da imam zaednicko so vas...se dodeka ne si priznaete pred samite sebe si..deka e sramota toa sto go pravite..
Tolku imav jas za kazuvanje!

Ne se lazete, Bugarceto sega vi vika ke bideme dobri, dobrososedski odnosi da ima da gi resime sporovite ama ne si kazuva deka nie sme Bugari samo ceka pogoden moment. So niv nikogas nema da ima se dodeka ne si izbrisat od glavata koga na sabajle ke stanat i ke pomislat na Makedonija treba da ja zaboravat veke ednas, da ja iskorenat od svoite glavi, pa da ne priznaat kako poseben narod vo Bugarija da ni dadat prava i se kako sto e na red, pa togas ke razgovarame za nekakov kompromis do togas izbrisete si go toa od glavite.:nenene:

dekodmx напиша:
Ne se lazete, Bugarceto sega vi vika ke bideme dobri, dobrososedski odnosi da ima da gi resime sporovite ama ne si kazuva deka nie sme Bugari samo ceka pogoden moment. So niv nikogas nema da ima se dodeka ne si izbrisat od glavata koga na sabajle ke stanat i ke pomislat na Makedonija treba da ja zaboravat veke ednas, da ja iskorenat od svoite glavi, pa da ne priznaat kako poseben narod vo Bugarija da ni dadat prava i se kako sto e na red, pa togas ke razgovarame za nekakov kompromis do togas izbrisete si go toa od glavite.:nenene:

Неможе, неможе, неможе! Tоа што бугарчето на форумов глуми лудило пропагирајки ЖЕЛБА, а не ФАКТИЧКА СОСТОЈБА е друга приказнa. Додека во Бугарија ова се смета за ПАТРИОТСКИ излив на емоции, нема добрососедство...

Бившијат посланик в'в Франција Марин Рајков
raikov.jpg

” Македонизм'т е идеологија на омразата к'м собственија б'лгарски корен, к'м всички с'седи, к'м всеки, којто отрича един нескопосано с'шит исторически мит. Македонизм'т е искрено страдание, заштото тези хора обитават едно нес'стојало се минало. Тој е д'лбоко враждебен и к'м интересите на Република Македонија, заштото не води до европејско членство ”

http://dunek.blog.com.mk/

Dimo BG напиша:
Dunek, i ovde li ke treses gluposti, kako vo dir.bg? neli ti kazaa lugete deka pogovorkata vo original e "Sto e make - se e junak"? ova, koe go spomenavas ti, e metafora i vo Bugarija ne postoi omraza kon makedoncite, kako vo RMakedonija - kon bugarite. Ajde, so zdrave!

Da, da, sekako nepostoi omraza,:) nemoj da lazes. Znaes i sam, svedoci sme kako policijata gi maltretira Makedoncite vo Bugarija. Da te potsetam deka sekoja godina na grobot na Jane Sandanski sekogas Makedoncite se so policiska pridruzba pa i maltretirani od nivna strana . Na vistinata treba da ise pogledne vo oci. :tapp: Pred vistinata i bogovite molcat:ban?:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom