Идеја

• Креатор на темата Креатор на темата And Rija
  • Време на започнување Време на започнување
Андроник напиша:
Ми се бендисаа идеите на Мистичен, оние на Конкрит беа интересни но или премногу оптимистички или премногу песимистички, како по обичај. :)

Се мислев дали да ја напишам "идејава" бидејќи сосема ја имав забравено а ја имав прочитано пред некоја година. Веста беше лозари во Хрватска масовно ги корнеа лозите и садеа лешници и бадеми. Трошоците за одгледување во Хрватска направиле огромни количини од овие плодови да се извозуваат во Италија.

Кога прв пат прочитав, направив една математика, а која бледо се сеќавам денес. Мислам дека на еден квадратен метар просечно излегуваа околу 800-1200 килограми плод, зависно од староста на дрвото. Првите плодови доаѓаат по 5 години, одредено количество после 15 а најголем плод дрвото дава по 40тата година се 70тата. Векот на едно дрво изнесува 100 години. Најважно е што ако се сеќавам добро не бара голема нега ваквиот вид на дрва.

Инвестицијата е мала во споредба со останативе бизниси, нива, расади и ограда. Можеби заработката ќе дојде покасно од другите замислени, ама мислам дека би се исплатело.

Што мислите вие?

Интересна занимација.. за на стари години. Ако сакаш уште од сега да си ја обезбедиш пензијата. Ова повеќе би било како секундарен приход.. никако ако треба да зависиш само од лешници и бадеми, на страна тоа што климата се менува, па не е ништо сигурно кога се во прашање растенија.. ама сепак, интересно :)

Јас мислам ако веќе имаш пласман во Италија да свртиш со едно комбе по селата наши еден кантар и плати 3 продај 4 ни чекања ни дали се фатило ни прскање туку само трговија 3 пати повеќе ќе зароботиш .

Buterfly напиша:
Mnogu e bitnaa idejata, za bilo sto! Vo ova vreme idejata se plaka poveke od bilo sto na pr trudot. Jas bi vlozila vo nedviznini ili bi pocnala so nekoj biznis sto e redok na prostorov, no bitno e da se ima ideja i togas ke profitiras, ako ti e orginalna pred se. A bi odela na rizik, na prasanjeto dali? Zosto da ne pa ako ne rizikuvas nema da znaes dali dobivas ili ne:)
Многу општо и пристапуваш на темава и со општо познати поговорки. Недвижнини? Човекот бара идеја за инвестиција до 30.000 евра.

Slusnav deka strancite doagale vo Makedonija i barale plantazi golemi zemjista so nane mentol. Toa e mnogu barano vo Evropa zaradi proizvodstvo na lekovi i drugi lekoviti raboti. Ama ne mora toa da bide za strancite moze i za nasite kako na primer Alkaloid ili drugi nekoi. Lek od Slovenija moze ili drugi sto se zastapeni vo Makedonija kako dobavuvaci. Ti treba zemjiste i nane menotl a toa uspeva skoro na sekoe zemjiste sto e vo Makedonija, a oni toa na zapad go nemaat. 30.000evra ti se dovolni.
Mozes i apteka da otvoris, toa mnogu se isplatuva vo ova vreme.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom