Стапка на вработеност

• Креатор на темата Креатор на темата de_crecy
  • Време на започнување Време на започнување
едниот вика буџетски работници другиот вика вкупна јавна и државна администрација......кои спаѓаат тука. дали сите јавни претпријатија формирани од влада земат плата од буџет или.....некој ќе одговри ли ако знае, јас се прашувам дали Мак шуми се буџетари?

едниот вика буџетски работници другиот вика вкупна јавна и државна администрација......кои спаѓаат тука. дали сите јавни претпријатија формирани од влада земат плата од буџет или.....некој ќе одговри ли ако знае, јас се прашувам дали Мак шуми се буџетари?

Си кажа точна бројка Премиерот странците кога го прашаа 180.000 вкупно земаат плата од државата.
127.000 сега што ги кажаа се само администрација.
Јавните претпријатија ЕЛЕМ, ЈСП, ШУМИ,Водовод, итн итн не се влезени во 127.000

Кај нас, тие што учеле и што ги бива, си имаат убави професии и си земаат пристојни плати.

Платата од 250 евра во фабрика кај нас, е дериват на овдешниот стандард. Ти не земаш $3000 дека таму као нешто трудот повеќе ти го ценат, туку дека стандардот е 10 пати повисок од нашиот. И плус, америкаците имаат бон-тон навика да оставаат бакшиш (нешто што кај нас е непознат поим).

И, замисли, дури и во таков жабарник може да имаш убав живот. Ако државата е жабарник, не мора значи дека сите поединци се ебени од системот, и сите живеат мизерно. Се е по заслуга, пријателе. Кој како ќе си ја нареди.

Очигледно не живееш во државава, и не ти е добро познат менталитетот на овдешниот народ. Сепак, најголема вина за тоа има владата, која отвори факултет во секое село, и му овозможи на секој полуписмен пацер да замине во странство, и да соли памет од надвор.
Каков збор е овој, подвлечениот и задебелен? Може дефиниција? Како ти знаеш што е пристијно за мене, на пример?

Како да се напредува од таквиот стандард на живеење кој може да се опише како мешавина на робовладетелство и феудализам?

Во жабарник може да имаш убав живот ако си жаба. Крастава. Јас ниту себеси се сметам за такво ништо, ниту Македонија ја сметам за жабарник. Ти за тоа ли се сметаш, крастава жаба?

Делуваш повозрасен и поискусен од мене, па еве поучи ме, каков е менталитетот на овдешниот народ?

Каков збор е овој, подвлечениот и задебелен? Може дефиниција? Како ти знаеш што е пристијно за мене, на пример?

Како да се напредува од таквиот стандард на живеење кој може да се опише како мешавина на робовладетелство и феудализам?

Во жабарник може да имаш убав живот ако си жаба. Крастава. Јас ниту себеси се сметам за такво ништо, ниту Македонија ја сметам за жабарник. Ти за тоа ли се сметаш, крастава жаба?

Делуваш повозрасен и поискусен од мене, па еве поучи ме, каков е менталитетот на овдешниот народ?
Жабарникот е само метафоричен приказ на општествено-економската ситуација во државата. Ти може да се сметаш како сакаш, но во дискусија каде се употребува "жабарник" - појдовна точка е дека сите сме жаби. Некои повеќе крастави, некои помалку.

За секој посебно не може да се каже што е пристојно, исто како што не може да му кажеш на работник во фабрика дека е роб. Тој е роб за 250 евра, а ти не си роб за 500 евра? И двајцата сте робови, и двајцата работите како што ќе ви наредат, за друг. Порано наредбите доаѓале со камшик, сега со збор. Единственаа разлика е што ти имаш поголемо достоинство, и повеќе си го цениш трудот и знаењето, за разлика од "робот".

овие од ТЦ Бисер со месеци имаат оглас за пекар , ама и за продавачка и за работници во пекара !!

12742250_10153452717076172_8818417808475224745_n.jpg

Па и треба да бараат. Тапа бурек прават.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom