Книги за млади (тинејџери, средношколска возраст)

Јас би ти ја предложил Магарешки години од Бранко Чопиќ.
Во книгата се опишани средношколските години на писателот кој се присетува на згодите и незгодите низ кои поминал во Гимназијата и интернатот, додека го брани Бихаќ, сега веќе остарен, од фашистите во 1942 крај стариот интернат со својата дружина партизани.
Книгата е прекрасна и посебно е наменета за млади, и тоа може да ја читаат и основци, и средношколци.
Те вовлекува длабоко во приказната и верувај дека истата нема да ја оставиш додека не ја прочиташ цела. :D
Баш поради книгата го засакав и градот Бихаќ толку многу.
Изгледа пак ќе земам да ја прочитам после толку години. :)
Ајдук ( :D ), ај кажи дека не сме ужас држава: порано книгата беше Магарешки години, сега е Улавите години.

Прочитај една, навидум детска книга. "Големи и мали" од Бошко Смаќоски. Книга за една скопска улица, различни карактери, различни социјални статуси... Книга која ќе ти покаже дека големите не се големи секогаш, а децата...ќе си останат деца :) Ќе ја паметиш цел живот.

Последно уредено од модератор:
Јас би ти ја предложил Магарешки години од Бранко Чопиќ.
Во книгата се опишани средношколските години на писателот кој се присетува на згодите и незгодите низ кои поминал во Гимназијата и интернатот, додека го брани Бихаќ, сега веќе остарен, од фашистите во 1942 крај стариот интернат со својата дружина партизани.
Книгата е прекрасна и посебно е наменета за млади, и тоа може да ја читаат и основци, и средношколци.
Те вовлекува длабоко во приказната и верувај дека истата нема да ја оставиш додека не ја прочиташ цела. :D
Баш поради книгата го засакав и градот Бихаќ толку многу.
Изгледа пак ќе земам да ја прочитам после толку години. :)
По мене, оваа заедно со Големи и мали се лектири кои мора да се прочитат во основно.
„Улавите години“ ја имам неколку пати препрочитано и во раната адолесценција (16-18 години) со истиот жар како прв пат (на свои 10тина години). Случките на Бајо, Де-Де-А, Бранко, близнаците како и оној пазачон Смрдло (гебелс) и Миле домарот шо се праеше летва по улиците бихаќки. Па да не спојлам, имаше голем оптимизам со протести, разно разни диверзии на децава, вечна бунтовност, први љубови, писма. Се мислам пак да си ја прочитам пост-сесијски онака одморно.

На интернет-страницата Фондација Македоника има доста книги на македонски јазик од македонски автори. Потребно ќе биде да регистрираш корисничко име за пристап до библиотеката.

Јас ги препорачувам Скриена камера (роман) од Лидија Димковска, Скопјани (поезија) од Гане Тодоровски и Шеќерна приказна (сказна за деца) од Славко Јаневски.

Фала ви на поправката за книгата. Веројатно јас дома сум имал некое старо издание од време на СФРЈ на кое пишуваше Магарешки години, па како таков го знам насловот. :D
Големи и мали, не само што е книга која секој треба да ја прочита, него и нејзината екранизација е исто така одлична и треба да се погледне. Посебно помладите генерации кои ја немаа таа среќа да раснат со неа на ТВ. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom