До кога сиромаштија во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Има де, голем дел од населението е доказ за тоа.
Нивната мајка, има неверојатни бенефиции како на пример бесплатно здравство, бесплатно образование за нејзините деца, социјално итн.
Дали треба да жалам жена што ги тера своите деца на улица а не на училиште?
Знаеш колку мајки и татковци деноноќно работат за своите деца да завршат школо?
Дали треба да жалам татко шо парите од социјално и парите шо неговите деца ги собираат од питање наместо за моливи и бои ги троши на ефтин лепак и тромадол? Да жалам татко што безмилно ги тепа децата за да им ги земе парите?

Разумот во мене не дозволува трошка жал.
Ги жалам само децата шо нема некоја установа да ги прибере.
Не мислев за овие конкретно. Овие ни јас не ги жалам, ни денар не давам кога просат.
Таму кај што работев, имаше нон стоп, јас знам дека некој ги праќа да просат, потоа им ги собира парите. Од мене не добиваат пари.
Ги водам со себе во најблиската пекара и им купувам да јадат.
Им давав и сладолед џабе кога ќе ми побараа. Немам душа да им наплатам. Ама пари не.
Сиромаштија се луѓето што живеат начукани по 5 генерации во двособен стан, работат во странските инвестиции или било каде за 150 евра, се крстат во пензиите на своите, не се осудуваат да имаат повеќе од едно дете, или ниедно, и јадат грав 4 дена по ред притоплуван.
И пак едвај врзуваат крај со крај.

Но не ги жалам ваквите семејства кога имаат по 5-6 деца и после бараат помош по телевизиите. И јас сакам да имам дете, ама разумот сеуште не ми дозволува. Камо ли да живеам во беда, и да имам 6 деца.

И тука има такви и бетер и тоа огромен број...тие за да дојдат до интернет мора да одат секој ден до некој социјален центар.
Ама има и луге што имаат доволно, зато аи никогаш не треба да се генерализира за било која земја дали е сиромашна или не.

Целата оваа фама околу сиромаштијата во Македонија, односно дали ја има или нема и до кој степен е, земајки ги во предвид поделените мислења околу тоа(на едните дека нема сиромаштија додека се полни кафаните и се оди секоја година во Грчка на одмор-на другиве додека е власта присутна сиромаштијата ке постои), мене ми личи на онаа Еврејската=Крие змија нозе.:LOL:
Ете нема стварно сиромаштија у Македонија, а сепак што и да се деси спектакуларно и шокантно не е темата за тој настан најактивна на форумов туку секогаш константно - темата за бугарски пасош.

Бугарскиот пасош е сиромашно национално размислување.
И тука се слагам дека сиромаштијата во Македонија е присутна.

Не е темата за тоа ама ок, јас ке си го напишам своето мислење во врска со Бугарскиот пасош.
Што ке ви е тој пасош кога се знае дека со тој пасош не ве прима ниту Америка, ниту Канада ниту пак Австралија каде што навистина се ценат вредностите на поединецот и е реално мозно да работите административни работи.
Политиката на Британија и Европа е многу рестриктивна во тој поглед и кон емигрантите е позната.
Таа ги наградува со аргатски работи.

Од тука, знаејки дека во Македонија има сеуште луге кои поседуваат земја, не ми е јасно зошто не ја работат својата земја и од тоа да остварат финансиска корист наместо да работат по полињата таму.

Сигурен сум дека повеке ке заработат од свое.

Не мислев за овие конкретно. Овие ни јас не ги жалам, ни денар не давам кога просат.
Таму кај што работев, имаше нон стоп, јас знам дека некој ги праќа да просат, потоа им ги собира парите. Од мене не добиваат пари.
Ги водам со себе во најблиската пекара и им купувам да јадат.
Им давав и сладолед џабе кога ќе ми побараа. Немам душа да им наплатам. Ама пари не.
Сиромаштија се луѓето што живеат начукани по 5 генерации во двособен стан, работат во странските инвестиции или било каде за 150 евра, се крстат во пензиите на своите, не се осудуваат да имаат повеќе од едно дете, или ниедно, и јадат грав 4 дена по ред притоплуван.
И пак едвај врзуваат крај со крај.

Но не ги жалам ваквите семејства кога имаат по 5-6 деца и после бараат помош по телевизиите. И јас сакам да имам дете, ама разумот сеуште не ми дозволува. Камо ли да живеам во беда, и да имам 6 деца.
Па вака сеа.
Имам поточно имав комшии што живеат 3 фамили(родиители со брат,сестра,снаа и зет со по 1-2 деца или отприлика 9 членови) во 60м2 ама додека моите штедеа,комшиите поточно бившите комшии немаше место кај што не отидиоа на шопинг или на одмор па сега за моменталната состојба грујо а претходно бранко им беше крив.
Најтрагично во целата состојба е што синот,снаата/ќерката и зетот продолжуваат со иста практика.
А сега следува прашањето за главна награда!
На вторава генерација кога ќе станат дедо и баба кој ќе им биде крив?[DOUBLEPOST=1446753037][/DOUBLEPOST]
Бугарскиот пасош е сиромашно национално размислување.
И тука се слагам дека сиромаштијата во Македонија е присутна.
Бугарскиот пасош од 1000 евра се исплатеше кога БМВ Х5 тука беше 20-25к евра половен а во Бугарија 10-15 к евра

Последно уредено:
Па вака сеа.
Имам поточно имав комшии што живеат 3 фамили(родиители со брат,сестра,снаа и зет со по 1-2 деца или отприлика 9 членови) во 60м2 ама додека моите штедеа,комшиите поточно бившите комшии немаше место кај што не отидиоа на шопинг или на одмор па сега за моменталната состојба грујо а претходно бранко им беше крив.
Најтрагично во целата состојба е што синот,снаата/ќерката и зетот продолжуваат со иста практика.
А сега следува прашањето за главна награда!
На вторава генерација кога ќе станат дедо и баба кој ќе им биде крив?

600к трајно отселени од земјава во последниве 10 години, податок на Светска Банка.
Тоа пошо ептен им било јако тука. Триесет и кусур проценти невработеност, и тоа, Официјални податоци на Владава, а да не праам муабет шо со идиотски финти на кои може само идиоти како тебе да паднат ја намалуваат статистички и само статистчки невработеноста, 50% невработеност на млади лица.
И сеа за што ми збориш ти бе дечко?
Ама нема везе, битно лидери сме во светот. По загаденост. Први, и тоа. Газимеее.

Па вака сеа.
Од овој текст излегва дека
1. 10 души твои комшии живеатсиромашно спрема вас 3 кои живеете солидно, значи по тој пример, во Македонија преовладува сиромаштија.
2. По твојот текст заклучувам дека солидно живеете од заштедата кои твоите ја направиле во некои поранешни подобри времиња

Многу мешате сиромаштија со стандард послаб него што би сакале или што го имаме.

Луѓе што јадат од контејнери и спијат под мостови најмногу има во големите метрополи како Њујорк, Лондон и слични. А тоа незначи дека градовите и државите им се сиромашни.

За тоа колку имаме ние производство(т.е. БДП), стандардот уште е супер.

Тоа нас што ние емалку, е наша карма што сме се родиле овде

Не е темата за тоа ама ок, јас ке си го напишам своето мислење во врска со Бугарскиот пасош.
Што ке ви е тој пасош кога се знае дека со тој пасош не ве прима ниту Америка, ниту Канада ниту пак Австралија каде што навистина се ценат вредностите на поединецот и е реално мозно да работите административни работи.
Политиката на Британија и Европа е многу рестриктивна во тој поглед и кон емигрантите е позната.
Таа ги наградува со аргатски работи.

е.
Да, бугарскиот пасош е срање, пошто не моеш да идеш со него у Аустралија или Америка за работа, туку само во Европа кај што е многу рестриктивно енд стаф....

Ипак луѓето од прв ден коа Бугарија влезе у ЕУ го зимаат и јагмата не престанува сите овие години. Го зимаат и бегаат у рестриктивната Европа, за цело ова време, сиве овие години.
Малку е чудно како тоа уште првите коа го земале и се заебале, не им дојде паметот на другиве. Наместо да се поучат од примерот на првиот бран на оние кои се заебале, они исто ко нив. Пак пасоши, пак Европа. Чуден народ, пошто логично е тој што оди пред тебе и падне у провалија ти да не го следиш, а кај нас цели возови идат сиве овие години.

600к трајно отселени од земјава во последниве 10 години, податок на Светска Банка.
Тоа пошо ептен им било јако тука. Триесет и кусур проценти невработеност, и тоа, Официјални податоци на Владава, а да не праам муабет шо со идиотски финти на кои може само идиоти како тебе да паднат ја намалуваат статистички и само статистчки невработеноста, 50% невработеност на млади лица.
И сеа за што ми збориш ти бе дечко?
Ама нема везе, битно лидери сме во светот. По загаденост. Први, и тоа. Газимеее.

Баш ме интересира кога тоа СБ вршела попис во МКД и каде тоа го објавила. Со оглед на фактот што емиграцијата ни е грото провладина, ќе да избегале од МКД во времето на Југославија и приватизацијата.
Нема финти кога имаш дополнителни 130.000 вработени.
А за загаденоста, таа е карактеристична за индустријализираните земји, изгледа имаме премногу странски инвестиции :)

Би сакал да го проширам проблемот со сиромаштија на Балканот со еден пример од не толку далекиот комшилук иако верувам дека овој пример реално не ја опишува целата таа состојба присутна на Балканските простори.
Во секој случај верува дека е интересно да се прочита и ова, колку за некоја си споредба.
За што се работи...

Овдека имам пријатели кои по потекло се некаде блиску до Атина...два брата кои се тука во Канада.
Сестрата нивна е останата во Грција заедно со двата нивни родители кои се во пензија.
Секој месец тие двајцата праќаат по 300 долара заради тоа што нивната сестра не работи, изгубила работа и била разведена плус со едно дете.
По 5 години решиле да одат и да се видат...

Според нивното казување имале и што да видат.
Полињата со маслинки запустени тотално поради тоа што дел од парите кои ги праќале на својата сестра како помош не биле користени за да се облагороди сето тоа и да им донесе некоја каква таква материјална корист на сестрата нивна.
Сепак и напоменале дека има начин ако таа не сака да ги работи директно да најми некој кој што ке ги одрзува а на сметка на тоа ке и даде 20 литра масло секоја сезона и остатокот да си го задрзи за себеси.
Наместо тоа таа ги трошела за одење по скапи салони за убавина и за купување гардероба со образлозение дека треба да се удоми по разводот и дека мора да изгледа привлечно секогаш за да ја ценеле машките повеке.
Кога прашале еден од родителите(пошто се позалиле дека е голема сиромаштија) колкави им се пензиите, родителите им одговориле дека веке повеке од една година немале примено пензија поради некоја административна грешка во системот која требало да се исправи со присуство лично во Атина.
Сестрата одговорила дека немала пари ниту време да го направи тоа а богами ниту нерви.
Ја пцуела, колнела и вреѓала администрацијата дрзавна за сето тоа нарекувајки ги лопови кои што зивеат на грбот на народот.
И тоа се решило кога едниот од браќата ги однел родителите до самото место за да се реши сето тоа за 10-15 минути.

Мислам...не мис е веруваше кога се вратија тука да казат што се случува во Грција што ме подсети на некои појави слични во Македонија.

Така да ...незнам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom