До кога сиромаштија во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Има сиромашните, а тоа се поштените кои работата за month-survival плата.

Знам дека ситуацијата во Источна Македонија е лоша бидејки имам и роднини таму и може слободно да се каже дека е најмизерниот дел во Македонија ама ништо неможе да се промени преку ноќ, инаку кога веќе спомнуваш невработеност сега е 28% а пред 10 години истата била 37% така да тој намален процент 9% и не е така лоша бројка сакал да признаеш или не.
Бројката на невработени варира во зависност кој ја кажува, спрема државен завод за статистика, во 2012 имало 292.502 невработени, за истата година Агенција за вработување вели дека имало 260.854 невработени
Разлика во бројки на двете државни агенции е 31.648!
31.648 души фалат на едно место а ги има на друго. И то во земја од 2 милиони.
Башка што не знаеме од колку население е тој број на невработени. Ако од последен попис направен во 2001 година до денес, 15 години подоцна, навистина се ислелие 300 или 500 илјади лугје тогаш 290.000 невработени на 1,6 милиони не е исто како на 2 милиони народ, башка што се иселува работно способна генерација, остнуват пензионери и премлади да заминат.
Власта донесе и низ законски одредби со кои може да ја “штелува“ вработеноста или невработеноста, така пример ако си работел платено само еден ден во годината - ти за таа година влегуваш во категорија и процент на вработени, така да било која државна организација ако пример те ангажира преку АВРМ една недела или месец дена со договор на дело... ти си за власта вработен за таа година.
Ако си електроинженер без работа и агенцијата ти понуди работа на 30 километри од дома пример како колјач на свињи на некоја фарма и ти одбиеш - те бришат од евиденција на невработени.....
Најсумњиво е во целата работа што државата веќе не дава податоци ни колку не има ни колку сме иселени ни колкава е бројка на невработени ни колку чини потрошувачка кошночка.... то е чудно за една земја која се фали дека има огромни инвестици, секој месец нови вработувања, зголемување на стандард.... се на зборови ни еден званичен податок

Чиче Ланс, и да се 55,000 ново вработени во странските инвестиции, тоа е добро, за разлика од 250,000 отпуштени во 90те и не знам колку нови отпуштања имаше од државни институции 2002-2006 година. Сега луѓето се вработуваат, не се отпуштаат. Сега се отвараат фабрики, порано се затвараа. Тоа се цени кај народот.

Македонија има најголема потрошувачка на струја за греење во Европа, па не ќе да сме сиромаштија, кога користиме најскап енергенс за топлење. А во градот имаме толку многу фабрики, што ни ние не сме свесни. Не знам како може БЕГ кој работи на природен гас да загадува?

Да не беше македонската миграција провладина, ќе се бореше опозицијата да има 20 пратеници од емиграцијата. Во Германија иако нема многу Македонци како што има Срби, Хрвати и Босанци, кога некој Македонец ќе чуе дека зборам македонски на улица, веднаш се поздравува или ќе префрли “ВМРО, ВМРО, Никола, Никола“. Доволно јасно е секому за кого е македонската емиграција.
ti koga vetuvas plata na nekoj 10 000 i posle mu dades 5 000 i mu vikas,a be bolje sedi tuka za 5 000 nego li na drugo mesto?
otpustanjata od drzavnite institucii,citaj parazitite e edna od retkite dobri stvari na sdsm. za tvoja srekja,MVRO ne prekina da go due drzavniot parazitski aparat za stancanje glasovi.ama i na toa kje mu dojde krajot.pa posle pak sdsm kje bidat losi poso otpustaat parazitite od 'klati vrata,zimaj plata'?
imas dokazi za trosenjeto na strujata ili taka ti kazaa vo stab?
ova poslednovo...ocigledno ne si mrdnal podaleku od mesniot komitet i tamu ti ja polnat glavata kako e vo strancija i deka site se mvro po cel svet.[DOUBLEPOST=1446857875][/DOUBLEPOST]
:zver:

@leandra Ни должиш објаснување зошто цело време овој непобитен факт го криеш од нас.
ja ne znam sto droga im delat po stabovite,ama svaka im cast. LSD gomna da jade

каква сиромаштија бе, каде е таа сиромаштија, за што зборувате бе вие

Македонија има најголема потрошувачка на струја за греење во Европа, па не ќе да сме сиромаштија, кога користиме најскап енергенс за топлење. .
ова со цел памет, сериозно го мислиш?

Последно уредено:
Германците знаеја дека Американците ги прислушкуваат па никому ништо, не пак за кој што доручкувал. Најверојатно знаат дали за доручек си голтнала или плукнала, не пак друго. Еј што ве гледам чудни :)

Не би рекол никому ништо пошто и самите Германци прислушкуваа све што можеа па и Американците ;)

http://www.spiegel.de/international...e-spied-on-friends-and-vatican-a-1061588.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom