Работа во Италија

• Креатор на темата Креатор на темата ananina
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 мај 2015
Мислења
46
Поени од реакции
34
здраво на сите
Барав низ темиве но не најдов нешто слично. Постојат теми за германија, канада америка ..... Но не и за работа и емиграција во Италија. Кои се вашите искуства ?
Знам дека има многу македонци што работат и живеат во Италија посебно на северот ( барем така имам читано :) )
Италија ми е преубава земја и би сакала да живеам и работам таму но не знам како одат постапките за барање на работа, стан и слично. Кој има искуство таму нека каже :) позз до сите

Не сакам да те разочарам но Италија е во дебела криза последниве години и тешко е да се најде работа таму но не само во Италија и во другите земји иста е приказната освен ако имаш завршено од бараните факултети медицина или информатика, емиграните од Блискиот Исток, Афганистан, Африка си го направија своето, така да не те лажат во моментот да најдеш работа низ Европа е еднакво со невозможна мисија, дури и за 3 месечен период веќе не можеш да најдеш што пред 3 години беше многу лесно, кој избега на времето избега ние што заглавивме ке се надеваме на чудо

не мора да значи дека дњка емигрантите ќе ги земат сите работни места. Мислам дека они ќе бидат третирани и полошо од нас македонците ќе помине време додека добијат азил и дозволи за работа. А стрикно за Италија имам и многу читано а и многу слушано од луѓе дека сега за сега не се секава кризата. И секаде се насочува северна италија како побогата и декантаму се востинските италијанци :) а ти имаш лично искуство со италија??

Имам другари што цело време гледат да бегат таму и неуспешно завршуват обидите, значи зборувам од аспект на луѓе што само гледат да бегат надвор од земјата и обидите им завршуват на повеќето неуспешно, а емиграните имат предност оти таму има војна, ти за што бегаш!!! никому не му интересира зошто твојата држава е идиотска, дека стандардот е како во европа а платите како африка, дека те третират како стока, дека мислат на тебе само кога има гласење, што ке се замара италијанец французин, англичанец, германец како ти е тебе, криви ни се они што дојдовме на ваква ситуација

а која е причината што не успеваат ?

Italija ja poznavam samo kako turist, sepak kje se obidam da komentiram na temava.

Toa deka severot e pobogat e tochno, no toa voglavnom se Avstrijci, oblasta se vika Südtirol, i mozhe da se kazhe deka toj e eden od najrazvienite, najbogatite regioni.

Drugo, si chitala si slushala, no dali si bila od skoro vo Italija. Koga chovek razmisluva za iseluvanje, mora dobro da e podgotven, osobeno ako e so familija, deca i sl. Kolku go vladeesh Italijanskiot, imash li profesija interesna za ital. pazar na trud, ili se sé sveduva na, bilo shto !?

Generalno, Italija e pogodena od finansiskata kriza, nekoi analitichari odat duri dotamu da ja sporeduvaat kako vtora Grcija. Osven toa begalskiot bran dodatno gi uslozhnuva rabotite. Lichno mislam deka momentalno Italija ne e destinacija pogodna za emigriranje. Osven toa imash rezhim na rabotni dozvoli, neznam dali si isplanirala kako kje se spravish so toa.

Chesto pati lugjeto se iseluvaat tamu kade shto im dozvoluvaat uslovite, toa okolu izborot vazhi mozhebi za vrvni sportisti, poznati akteri i sl. I na George Clooney mu se dopagja Sev. Italija, pa si kupi vila vo Laglio na Como Ezero. Mozhesh li da se stavish vo toj element. Lichno ne veruvam.

Sostojbata vo EU e malce povekje slozhena, taka da samo Germanija, eventualno neshto Norveshka, i sekako Svajcarija (iako procedurite za legalen prestoj se premnogu otezhnati, mnogu nashi zhiveat na crno ili improviziraat) se pogodni za emigriranje

Toa e, pa sega ti vidi.

Последно уредено:
не сум била Италија но се надевам дека едњн ден ке отидам и ќе останам да живеам. Јасно е тоа дека неможам на слепо да одам да немам деца можеби би пробала но сега ...не се осмелувам. Ја отворив темава за да споделиме мислења во врска со визите за престој, работата,стандардот, можностите за емигрирање таму и слични теми.... Јас не реков дека утре тргам, туку дека сакам да слушнам и други мислења и да одлучам што понатаму. А Швајцарија иако е прекрасна земја со висок стандарт и високи плати, мислам дека е mission imposible бидејќи они имаат премногу закони и правила по кои се водат па кутро македонче секогаш е на крај. Не викам дека во Италија е мед и млеко но ако сакаш да успееш и успееш да се снајдеш секаде ќе тече мед и млеко. Знам луѓе што успеале да живеат и работат таму но никој не ти кажува што и како, а уште помалку да ти подаде рака...тоа е тоа клавче македонче :)
П.с. Повеќе информации можеш да добиеш по форуми отколку некој твој познаник да ти подаде рака :(

Последно уредено:
не сум била Италија но се надевам дека едњн ден ке отидам и ќе останам да живеам. Јасно е тоа дека неможам на слепо да одам да немам деца можеби би пробала но сега ...не се осмелувам. Ја отворив темава за да споделиме мислења во врска со визите за престој, работата,стандардот, можностите за емигрирање таму и слични теми.... Јас не реков дека утре тргам, туку дека сакам да слушнам и други мислења и да одлучам што понатаму. А Швајцарија иако е прекрасна земја со висок стандарт и високи плати, мислам дека е mission imposible бидејќи они имаат премногу закони и правила по кои се водат па кутро македонче секогаш е на крај. Не викам дека во Италија е мед и млеко но ако сакаш да успееш и успееш да се снајдеш секаде ќе тече мед и млеко. Знам луѓе што успеале да живеат и работат таму но никој не ти кажува што и како, а уште помалку да ти подаде рака...тоа е тоа клавче македонче :)
П.с. Повеќе информации можеш да добиеш по форуми отколку некој твој познаник да ти подаде рака :(
Не сакам да ти бидам негативен или песимист но theo_14 убаво ти објасни, ти сега знаеш можеби за твојата професија може да се најде нешто, а тоа дека познаник да ти помогне нешто особено во врски со вакви прашање никогаш, и секогаш кога ги прашуваш ееее па што ви фали седите мирни добро ви е тука уште не сте свесни колку лошо е таму, таму ова го немаш тоа го немаш не знам 300 глупости ти кажуват, и секогаш ги прашувам добро де ако тогаш е многу добро тука, имаш куќа имаш место, имаш роднини, пријатели зошто тогаш седиш таму ако е толку лошо кога тука ти се сите плус е многу добро според тебе нели???, тоа е нормална балксанса ракција се плашат да не живеш и ти убав нормален живот туку да живеш во мизерија и секогаш тие да се чуствуват над тебе

Italija ja poznavam samo kako turist, sepak kje se obidam da komentiram na temava.

Toa deka severot e pobogat e tochno, no toa voglavnom se Avstrijci, oblasta se vika Südtirol, i mozhe da se kazhe deka toj e eden od najrazvienite, najbogatite regioni.

Drugo, si chitala si slushala, no dali si bila od skoro vo Italija. Koga chovek razmisluva za iseluvanje, mora dobro da e podgotven, osobeno ako e so familija, deca i sl. Kolku go vladeesh Italijanskiot, imash li profesija interesna za ital. pazar na trud, ili se sé sveduva na, bilo shto !?

Generalno, Italija e pogodena od finansiskata kriza, nekoi analitichari odat duri dotamu da ja sporeduvaat kako vtora Grcija. Osven toa begalskiot bran dodatno gi uslozhnuva rabotite. Lichno mislam deka momentalno Italija ne e destinacija pogodna za emigriranje. Osven toa imash rezhim na rabotni dozvoli, neznam dali si isplanirala kako kje se spravish so toa.

Chesto pati lugjeto se iseluvaat tamu kade shto im dozvoluvaat uslovite, toa okolu izborot vazhi mozhebi za vrvni sportisti, poznati akteri i sl. I na George Clooney mu se dopagja Sev. Italija, pa si kupi vila vo Laglio na Como Ezero. Mozhesh li da se stavish vo toj element. Lichno ne veruvam.

Sostojbata vo EU e malce povekje slozhena, taka da samo Germanija, eventualno neshto Norveshka, i sekako Svajcarija (iako procedurite za legalen prestoj se premnogu otezhnati, mnogu nashi zhiveat na crno ili improviziraat) se pogodni za emigriranje

Toa e, pa sega ti vidi.

Жити се, Северот на Италија бил богат само поради Јужен Тирол. Немој да шириш вакви небулози, ќе те прочита некој што е поупатен ќе ти се смее.

Северот на Италија е богат поради градови како Милано, Торино, Џенова, Болоња, Падова и други. Сите овие градови имаат огромни индустриски зони (Падова ја има една од најголемите индустриски зони во Европа) и се центар на италијанската индустрија со векови. Исто така таму се живее и најубав и најбогат живот. Посебно Торино и Милано каде што се живее најдобар живот во Италија а се и едни од најдобро стоечките градови во Европа.

П.С.

За Торино може само да кажам дека можда се живее најубав живот во Европа. Страшно се богати и работливи ама го имаат и чувството како да го живеат животот и знаат да уживаат во него. Некоја совршена комбинација на северна и јужна европа.

Последно уредено:
Nekoj "poupaten", kako ti na primer. Poleka, ne se nerviraj. Ne gledam kade e nebulozata "eden od najrazvienite". Toa e kazhano od aspekt na Makedoncite koi odat na rabota vo Italija.

Da ne beshe tvojot post da me prosvetli, deka Torino e industriski centar, Milano grad na modata itn. shto kje pravev jas kutriot, kje mi se smeeja site na nebulozite. Mnogu sum ti blagodaren:bravobe:.

Tu posakuvam najubav i najbogat zhivot, vo nekoj od spomenatite gradovi.

P.S. Gledaj kaj si, shto si, soochi se so realnosta taka mozhebi i kje postignesh povekje vo zhivotot. So preraskazhuvanje koj shto bil ili shto imal kje budesh publika cel zhivot !

Последно уредено:
Ок, да не се разбереме погрешно, мојот коментар се однесуваше на тоа дека наведе дека северот е богат поради тоа се во главно австријци и поради Јужен Тирол, што не е точно, туку е богат поради многу други работи исто така.

Освен Јужен Тирол (Болзано), Македонци има на многу други места таму, посебно Падова.

@ananina моме убаво, само една работа ке ти кажам: Италија е срање од држава и да земам италјанскиот пасош, очи нема да ми видат тука. Па са ти напрај си есап дали е тука за идане да живееш тука или не. И да: може темата да биде поврзана со Кајганџии во Италија

ping @leandra

ја видов веќе таа тема но долго време не е активна па затоа почнав нова :)
а зошто викаш дека е толку лошо таму...зимате добри плати минималецот е некаде околу 1500 е.... Намирниците и јадењето не е поскпо од другите европски земји...од кај нас да , поскапо е :| но и да живееш под кирија и покрај сите закони за квадратура по член и слични баналности за нас македонците ( баналности викам бидејќи нас ни е совршено да живееме во 40 квадрсти 6-7 луѓе :) ) ако и двјцарќта сопружници работат мислам дека добро се живее. Нормално дека е тешко ако бо семејството работи само еден член...секаде е така. Сепак не знам колку точно е во Италија но се зема и детски додаток барем такане во германија а имам слушнато нешто слично и за италија. The point is јас сум со медицински факултет, а сопругот е градежен работник. Каде и да посакаме да заминеме ќе имаме можности за работа посебно тој бидејќи секаде бараат работници за физичка работа.
Не знам што работиш но верувам во среќата и дека таа ни ја крои судбинат

ја видов веќе таа тема но долго време не е активна па затоа почнав нова :)
а зошто викаш дека е толку лошо таму...зимате добри плати минималецот е некаде околу 1500 е.... Намирниците и јадењето не е поскпо од другите европски земји...од кај нас да , поскапо е :| но и да живееш под кирија и покрај сите закони за квадратура по член и слични баналности за нас македонците ( баналности викам бидејќи нас ни е совршено да живееме во 40 квадрсти 6-7 луѓе :) ) ако и двјцарќта сопружници работат мислам дека добро се живее. Нормално дека е тешко ако бо семејството работи само еден член...секаде е така. Сепак не знам колку точно е во Италија но се зема и детски додаток барем такане во германија а имам слушнато нешто слично и за италија. The point is јас сум со медицински факултет, а сопругот е градежен работник. Каде и да посакаме да заминеме ќе имаме можности за работа посебно тој бидејќи секаде бараат работници за физичка работа.
Не знам што работиш но верувам во среќата и дека таа ни ја крои судбинат
Земи учи германски чим си со медицински факултет, Италија нема потреба за лекари плус тоа тие не го признават нашиот медицински факултет, во Германија многу полесно ке се снајдеш со твојот факултет

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom