Гимназија VS Стручно училиште

• Креатор на темата Креатор на темата VaneStoilov
  • Време на започнување Време на започнување
Стручно средно е каде каде подобро од гимназија. Еден ден ако не завршиш факултет или ако со факултетот неможеш да најдеш работа, ти имаш сепак струка и тоа ќе ти помогне за да се вработиш. А со гимназијата ај да те видам вработи се.
:)

Гледам сите со стручно најдоа работа па сега овие дипломинираните од нив место не можат да си најдат. Умре тоа со средно во СФРЈ плата по 30-40.000 Златна гимназија. Али највеќе зависи и колку ти фака пиперницата и како мислиш понатаму да си го трасираш животот.

познавам човек кој има две дипломи од кај нас државни факултети и работел што работел како помлад и после се решил такси да вози пошто тоа му правело мерак :confused::)
Потценуваш возење такси?

Гимназија се оди ако си темелно насочен кон математиката или јазиците, сакаш да бидеш професор/наставник по географија, историја итн, или ако не си насочен кон ниедна струка во превод не знаеш шо сакаш да бидеш понатаму. Таму ќе учиш доста непотребни работи, скоро истите што си ги учел во основно. Е сега во средно се најлудите години и ако ти во основно не си ги научил тие работи или не си сакал да ги научиш, во средно тешко дека ќе ги научиш и тоа можи да влијае негативно на твојата волја да ги научиш потребните работи кои ќе ти користат во твојата понатамошна професија. Од гимназија можи да се оди на секој факултет но сепак ако пример сакаш да одиш на технички факултет поголемо стручно знаење ќе имаш ако претходно си бил во средно стручно техничко училиште отколку во гимназија. Значи ако веќе си насочен кон некоја струка најдобро е според мене да одиш во потребното стручно училиште каде што имаш плус пракса така што ќе можиш едно 95% да се насочиш кон таа струка.

Гимназија се оди ако си темелно насочен кон математиката или јазиците, сакаш да бидеш професор/наставник по географија, историја итн, или ако не си насочен кон ниедна струка во превод не знаеш шо сакаш да бидеш понатаму. Таму ќе учиш доста непотребни работи, скоро истите што си ги учел во основно. Е сега во средно се најлудите години и ако ти во основно не си ги научил тие работи или не си сакал да ги научиш, во средно тешко дека ќе ги научиш и тоа можи да влијае негативно на твојата волја да ги научиш потребните работи кои ќе ти користат во твојата понатамошна професија. Од гимназија можи да се оди на секој факултет но сепак ако пример сакаш да одиш на технички факултет поголемо стручно знаење ќе имаш ако претходно си бил во средно стручно техничко училиште отколку во гимназија. Значи ако веќе си насочен кон некоја струка најдобро е според мене да одиш во потребното стручно училиште каде што имаш плус пракса така што ќе можиш едно 95% да се насочиш кон таа струка.
Од моја генерација на електро од стручните школи не пројде прва година ни еден :)

Па не знам како се држат стручните училишта во сите градови. Ти од кај си? Еве за Битола конкретно за техничко можам да кажам дека има одлични професори. Има доста студенти кои дипломирале на техничкиот, а претходно учеле стручно техничко. Тоа што има и тиквари не значи дека во училиштето нема да добијам доволно знаење. Јас кога завршив основно сите шо беа одлични од мојата генерација гледаа во кое средно се бараат најповеќе поени и таму се запишваја. Тоа е причината поради која повеќето одлични ученици се запишуваат во гимназија. И сега ти ако си одличен ученик и ако се запишиш во гимназија иако добиеш помалце стручно знаење не значи дека нема да можиш да дипломираш на факултет, само мене муабето ми е дека ако завршиш средно стручно подоцна на факултет ќе ти биди полесно, барем така имам слушнато од луѓе шо завршиле факултет. :)

Средно стручно ти е катастрофа. Колку ми е криво што не се запишав гимназија, никаква практична настава нема на стручниве, ти дробат за отпорници, ово оно а ти теле благе везе немаш што е тоа, па и математики, од тие што бевме 35 души у генерација тројца отидоа на финки, другите по приватни но најголем дел никаде. Јас се запишав на нешто сосем трето и не ми е криво.

Па не знам како се држат стручните училишта во сите градови. Ти од кај си? Еве за Битола конкретно за техничко можам да кажам дека има одлични професори. Има доста студенти кои дипломирале на техничкиот, а претходно учеле стручно техничко. Тоа што има и тиквари не значи дека во училиштето нема да добијам доволно знаење. Јас кога завршив основно сите шо беа одлични од мојата генерација гледаа во кое средно се бараат најповеќе поени и таму се запишваја. Тоа е причината поради која повеќето одлични ученици се запишуваат во гимназија. И сега ти ако си одличен ученик и ако се запишиш во гимназија иако добиеш помалце стручно знаење не значи дека нема да можиш да дипломираш на факултет, само мене муабето ми е дека ако завршиш средно стручно подоцна на факултет ќе ти биди полесно, барем така имам слушнато од луѓе шо завршиле факултет. :)
Од скопје сум. Нема никаква настава од причина што 90% од учениците се дудуци што се запишале во најблиското школо па и да сакаш да научиш нема колку сака квалитетени професори да има. Имаат основа математика 0 што е основа за многу од факултетите.
Можда кај вас техничкото е посредено ама ете колегите што ги знам дека се од битола учеле во таа гимназијата,јбт.

Од скопје сум. Нема никаква настава од причина што 90% од учениците се дудуци што се запишале во најблиското школо па и да сакаш да научиш нема колку сака квалитетени професори да има. Имаат основа математика 0 што е основа за многу од факултетите.
Можда кај вас техничкото е посредено ама ете колегите што ги знам дека се од битола учеле во таа гимназијата,јбт.
Има и многу ученици шо успеале од гимназија на технички факултет, не велам не. И кај нас техничкото беше такво порано ама сега почнаја да се запишуваат и одлични ученици. Има кабинет GTZ опремен од некоја Германска агенција од Siemens. Еве ја опремата:
• Osum stanici so pnevmatski sistemi i Programibilni logichki kontroleri Simatic S7 – 300. • Elektro - pnevmatski transporten sistem (transportna lenta) • Pridruzni stanici so pnevmatska i robotska raka. • Licenciran softver od Simens za PLC . • Osum rabotni masi so 16 rabotni mesta i isto tolku personalni kompjuteri. • Kompresorska stanica • Demonstraciona masa • Kontaktorski kompleti • Setovi so elektromagnetni i elektronski relei • Setovi so vremenski relei • Setovi so razlichni tipovi na senzori • Trifazni asinhroni motori • Trifazni asinhroni motori vo Dahlander vrska • Frekventni konvertori za frekventno upravuvanje na elektromotori • Grafoskop za prezentacija na nastavnite sodrzini • Pridruzna literatura
(не го дава на кирилица ко ќе манам paste)

Ете настрана да го тргниме техничкото, најдобрите доктори во Битола излегоја од медицинско. Таму се бараат повеќе поени од гиманзија за запишување. Тие имаат пракса од 2ра година мислам во текот на целата учебна година и плус цел јуни. Ако сакаш да си музичар нормално дека ќе одиш средно музичко, в гимназија ништо нема да направиш. Тоа ми беше муабетот. :)

Јас суштината на гимназијата до ден денес ја немам разберено. Имаш:
  • Физика
  • Хемија
  • Биологија
  • Математика (со повеќе под видови во математички смер после трета година)
  • Социологија
  • Историја
  • Географија
  • Бизнис
  • Економија
  • Менаџмент
  • Вовед во правото
  • Логика
  • Филозофија
  • Уметност
  • Музика
и тоа се на едно место во четири години во зависност од смерот кој ќе го избереш во трета. Покрај тоа со англискиот јазик учиш задолжително четири години уште еден јазик, а во јазичниот смер после трета уште два јазици. Во мојата гимназија покрај англискиот се изучуваше и француски, а во јазичните смерови се изучуваше италјански и германски.
Суштината е математика.

Ок, фала ви на сите за одговорите.:ojeaa:
Се одлучив и се запишав стручно. :)
Вчера не стигнав да се заблагодарам за помошта, па затоа денеска одговарам ;) :D

не се замараш воопшто за упис во средно, каде да одиш ... прашуваш на форум и за еден ден одлучуваш ... респект:zver:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom