Работи што нѐ нервираат во македонскиот сообраќај

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Моментот кога човек ќе излезе од автошкола и ќе почни да вози сам се вика Welcome to the real world.
Нај иритирачко е чекањето на споредно уличе за да се приклучиш на главна и идиотот што го чекаш затоа што е на улица со првенство на минување без да дава жмигавец влегува баш во споредна улица. Најлошо потрошените минута-две чекање на некој идиот кој не знае да најави правец дека ќе сврти.Возењето во различни градови си има различен карактер.
Скопје - пребрзо возење,нервозни гужви, соживување со Ф1. Најчеста маана - возење со мин. 70 км пред пешачки па нагло застанување на пешак. Треба да ризикува човек дали ќе застани возачот или пак намерно брза за да не му излезиш на пешачки.
Битола во мода се лепенки на кола, фарови во боја последно има и диско-фарови трепкач во црвено-сина боја на фарот и онака само трепка, сијалици под кола, и возењето е со 40 на саат затоа што ако оди побрзо никој нема да ја види а тоа се подразбира бадијала вложени пари. Најчеста маана - кружни текови и шлајфки при тргнување.
Прилеп - град со најчудни табиети на возење,паркирање, возење со долги светли (какви му се вклучиле-такви) се паркираат кај ќе стигне.Жмигавците секогаш се чуваат за нови.
Кавадарци - кога ракијата има помал степен на алкохол,можно е да се вози и многу нормално.
Велес - најхаотичен град во кој ја имав честа неколку пати да возам. Во принцип улица со две ленти на велешки начин е десната лента служи за паркирање, левата за разминување на коли автобуси камиони. Жмигавци не постојат,светла слабо, престигнување од десна страна е веќе секојдневие. Да се затворат сите автошколи и наново да полагаат. Премногу хаотично е.
Битпазар/Чаир - легендата вели дека Ф1 возачите како дел од практичниот испит токму тука вртат еден круг.

Ме нервира кога некој ќе ми се пикне пред мене,и после по 100 метра запира без да дава трепкач..Таксистите највеќе ги мразам,цела гужва ја прават тие.

глупаци кои неможат ни една милисекунда да се стрпат и одма удираат на свирките, ти иде да му влезеш со бејзбол палица и да му ја набиеш у грклан

Претежно со шофери немам некој проблем без разлика дали знаат да возат и дали почитуват правила. Некако со тек на време сум научил како функционират шоферите кај нас.
Едино кај нив ми смета тоа што во МК многу ретко се уботребуват жмигавци. Па така ти чекаш кола од право на раскрсница за да свртиш и од нигде никаде тој си врти без да даде некој знак, а ти си го чекал за да помине, а си можел да поминеш пет пати од тогаш. Или пак некој ти се убацил во лента без да додаде жмигавец, а меѓувремено ти си решил да додадеш повеќе гас.

Но затоа ако шоферите не ме нервират тогаш старци ми кинат нерви. Со велосипедите не знат кај терат, цело време идат лево десно не знаат да држат рамнотежа. И многу често ми се има десено да ми паднал така некој старец на хауба или да ми ја изгребе колата со точакот. Втора работа поминуват кај стигаат и поминуват на црвено на пешачки. И кога го прават тоа секогаш го прават споро, бидејќи имаат милион ќеси со нив. Сега некој ќе рече ,, Па симни се од кола и помогни им ,, но не може некој на секој 100 метри да застанува за нив.

Кога вози и разговара на телефон притоа не дупејќи жива сила со неприкладната брзина, незастанвање на пешачки итн.

Да ви дупим волкот од волстрит филовите, дегенизам.

Мислам дека треба да се стави едно платно, у стил на рекламите што се за тоа кој ќе има концерти у државава и на тоа да пишува:

ВНИМАТЕЛНО, ГОВЕДА НА ПАТОТ.

Вакво нешто да се стави кај автобуската кај граЦка болница, па може ќе им падне незгодно, па ќе престанат да поминуваат од таму.

• Скутерџии, сега им е сезоната.Најранливи сте како возачи, мислете малку.

- На семафори паркирани меѓу две возила, едната лента за право другата за лево и немаш идеја кој му е правецо
    - Или уште полошо двете ленти за право и скутерот меѓу двете возила
    - Влегување со 80 од десна страна меѓу тротоарот и друго возило во најминимално растојание
    - Истото погоре со додаток забрзување, излегување пред тебе и вртење лево
    - ‘Озвучувањето‘ за да го слушаш до Битола
  • Таксисти.
    Разбираме не е лесна работа, ама не го користете како изговор за лошо возење.

- Ако си со такси возило, не е дозволено ненадејно полукружно вртење било каде
    - Паркиран во десна лента, преку средна и во лева за вртење лево на секунда пред црвено и пред 5 други возила.Без жмигавец, нормалн
    - Вртиш десно, а фраерот таксист пред тебе четирите и паркирање на аголот
    - Четири трепкачи не се сигурност за моментално паркирање кај било.Некогаш зад тебе ќе е Лада Нива со слаби кочници

• Пензионери на точаци без грам рефлекс и возење во слободен стил на сред лента

• Паркинзи
    - зошто ги немаме, па после испаѓаме тие возачи со 4 жмигавци за да завршиме најобична работа (и паркинзите со плаќање се полни).Пример, пред поштата во Охрид, градскиот пазар и спроти него итн.
    - паркирање по желба.На коси линии во лево фраерот паркирал накосо во десно.Или 10 души паралелно со тротоарот, следниот накосо, после него со тркалата на тротоар...постојат и други луѓе !
    11228043_1032188476809337_3784166025741403694_n.jpg
    11164661_977215395662127_3320768887387143945_n.jpg
    11245785_10205273510890842_5748155979741894147_n.jpg
    11139966_10203683335553997_2008568202727196642_n.jpg

(сликите се од Ѕид на сообраќајниот срам)
  • последната мода: паркирање во кружен тек

• Кружен тек

- немаме култура за ваква комплексна ‘направија‘.Добиваш предност од некој веќе влезен во кружниот, а од некој дистрибутер или таксист можно е и да настрадаш внатре во кружниот

- ако немате доволно место, не ги градете по секоја цена.Па имаме случаи кружниот да е во дијаметар помал од ширината на улицата.Или вакво нешто, хорор за шлепери и автобус
    4726-nova-krstosnica-so-kruzen-tek-na-ulicite-prilepski-braniteli-i-mice-kozar-960x600-3.jpg
  • Семафори
    - чекање на семафори паркирани на пешачки
    - 21 секунда зелено, 6-7 возила максимум да поминат (ако некој не е занесен во мобилниот).90 секунди црвено.

• Глумење лудило во еднонасочна и возење контра за да скратат

• Свирење и покажување сила на возила од автошкола :cautious:

• Возачите од Класик Компани.Посебно тие нови по 18-19 години, како добиле возачка за комбе/автобус?Добро е да научат првенство на минување (не секогаш поголемото возило е со предност) и правилно паркирање на постојка.

• Кога заради ‘условите на патот‘ се претвораш во некои од овие горенаведени.

И една многу грда и проста работа во последно време, покрај овие стандардниве секојдневни.
Колку е потребно да си прост да не се тргаш пред Брза Помош или Пожарна со ротација и сирени?

Сфаќам кај некои е паника во таков момент, неискусни или како и да е, па реакцијата им е забавена или различна од потребното, ама 9 од 10 возила е лош тренд.

За споредба

Поздрав од Охрид,
9203.jpg

Последно уредено:
Таксистите највеќе ги мразам,цела гужва ја прават тие.
Најјаки се.
Никогаш нема да заборавам кога ми го направи ова (јас сум зеленото, таксистот е црвен)
MTRBnOF.jpg

Мразам многу работи во врска со македонскиот сообраќај и ме мрзи сите да ги набројувам, ама една морам да издвојам. Кретените што возат брзо кога врне дожд и кога приметуваат дека има луѓе на тротоарот а тие забрзуваат ко најголеми морони на светот. Мислам дека за овие луѓе има посебен круг во пеколот.

Ненормалното стоење на црвено светло......, некогаш семафорот се заборава.

Лошото организирање во семафорите....... не смее кога е зелено за коли да биде зелено и за пешаци. Кога поминуваш улица на зелено може некој да те згази.

Поделбата помеѓу луѓето според тоа кој каква кола има......., имаш луксузна кола и каква беља и да направиш не се казнува, а оние со помали коли се главна мета за казнување.

Сообраќајот на улицата кај Бит Пазар е опасност по живот......., пешаците преминуваат улица мислејќи дека пешачат покрај Кеј, а возачите мислат дека ова е формула, па ќе шибаат со колите. Таму незнаеш ни каде автобус да фатиш.

Улиците со дупки и ридови......., еднаш колата така залупа во едно издигнато бетонско шпицче, што си помислив дека колата се пробуши од оздола.

Циганите кои се лепат со чистачи за стакла без да те прашаат.

Тоа што ако поминеш на црвено додека нема кола, можеш да бидеш казнет, а за друго казни не се делат.

...:)

Не ги заборавајте упикливите скутерчиња и воопшто мотоциклистите... Овие со скутерчињава како комарци досаѓаат додека асалните моторџии со 600 и 1000 кубика фраерлук едноставно се понашаат како да вршат самоубиство возејќи низ улиците.

Исто така голем проблем се возачите што не гледаат добро и ако те чукнат сметаат дека си ти крив и ке ги заборавев пијаните дечки кои после дискотеки после 12, 1 часот ноќе газат и до 180 на час и културно можат да ве отепаат.

Поздрав
https://www.youtube.com/watch?v=NGGxAh1lBJg

Пред три дена бев во Тетово. Само ќе кажам, мило ми е што возам во Скопје.
У тетово ако пробаш да возиш според прописи само гужва у сообраќај ќе праеш :)

Последно уредено:
*Свирење после 0.00000000982 секунди од кога ќе се упали зелено светло.
*Закон за забрането возење после 11 за возачи почетници и коњажа
*Групата "Ѕид на Сообраќајниот Срам"
*Зонско во Аеродром
*Состојбата на патиштата
*Таксист коа уклучува 4 светла веќе кога застанал а не пред да застане
*Велосипедисти кои мислат дека они треба да возат на улица а не возила. Треба за ова тотално да се забрани а не десна страна да држат, ич не треба да возат на пат кога веќе има тротар.

итн

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom