Работи што нѐ нервираат во македонскиот сообраќај

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера го имав „задоволството“ да возам низ Тетово. Најголема концентрација на шоферски морони и сељачишта нема убедливо никаде во Македонија. Апсолутно ни еден не знае како работи кружен тек, што е тоа жмигавец, паркинг насекаде, па дури и пешаците се камикази.

А јас мислев дека во Скопје на Битпазар возат лошо...

Без навреда до чесни Тетовчани кои си почитуваат правила, јас за жал не наидов на таков, туку само на ропаци со купени возачки што најверојатно заборавиле да им дадат брошура за движење низ сообраќај кога ги купувале.

Мене многу ме нервира возачката некултура во Скопје. Редовно некој сака да се „пикне“ пред тебе (притоа најчесто возејќи со брзина поголема од дозволената), кога има редици на 2 коловозни ленти (пр. кај стоковната „Мост“) многу „покондурени“ одат на третата (која е затворена заради градежни работи) па после се пикаат пред оние кои се прости и глупави па чекаат во другите линти.
Во Скопје ми пречи што секој сака да ја остави колата (на улица) 2 метри пред трафика или продавничка каде (со вклучени 4 трепкачи) и го закочува сообраќајот на булеварите.
Другите градови горе-долу нема голема можност за докажување на некултурата, Тетово е хаос од многу возила, многу нееманципирани возачи, многу зафатени коловозни ленти... но таму е зрело за ригорозни промени во сообраќајот, во режимот... со што треба да се зафати локалната самоуправа. Воведоа наплата на паркинг, но нема да реши тоа нешто значајно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom