Состојба по кандидат-статусот за ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Веб-сајт
maddox.xmission.com
Многупати слушам дека треба поитно членство во ЕУ за да можеме да ја подобриме трговијата, стопанството, економијата, секојдневието итн.
Ме чуди тој факт. Уште повеќе ме чуди што никој (или ретко кој) седнал да направи анализа кои се бенефиции, придобивки би ги имале како членка на ЕУ, а кои придобивки ккао кандидат за членство со кој се отпочнати преговори за членство.
Дали некој знае дека по големото проширување на ЕУ се донесе заклучок во ЕУ да се престане со субвенционирање на земјите-членки, но да се ослободат фондови за земјите кандидати за членство! Фондови за животна средина, за развој на неразвиени подрчја, рурални подрачја, аграр, транспорт и слично?
Дали некој знае дека Литванија добиваше на име екологија во енергетскиот сектор (со цел да не ја користи нуклеарната централа) околу 420 милиони евра до денот кога стана членка? Знаете ли што би се случило со Македонија кога би добивала годишно, дали наменски, дали буџетски, половина од тие средства? Нови вработувања, плати, куповна моќ...
дали знаете дека како членка треба со нашето стопанство да ушествуваме во ЕУ, да помагаме со средства и материјали други членки, а како кандидати не, туку само користиме средства од земјите членки за постигнување едно соодветно ниво за достигнување на членките и стандардот како кај членките.

Странските инвестиции како кандидат ќе бидат поголеми, земјата ќе биде попривлечна за истите како кандидат бидејќи тоа имплицира стабилност, сигурност, безбедност, прогрес, напредок, а носи сеуште поефтина работна сила, поефтин труд, поефтин финален производ и репроматеријал...
Како членка се е рамноправно.

Еве по оваа моја размисла, да прашам:
Што мислите дека е подобро за економско-трговскиот развој на Македонија? Побрзо членство или побрзо канидатура, а членството кога ќе бидеме способни за тоа и развиени доволно за тоа.
Дали да се водиме од суета и желба за престиж или од реалните можности и потреби?

П.С.Можеби темава е и за политка, но милам дека може и да стои тука. А вие ако мислите дека треба да се префрли, префрлете ја. Мислам дека, каде и да е, ќе биде интересна.

Дивајдер, само една работа не ми е јасна во постов
Странските инвестиции како кандидат ќе бидат поголеми, земјата ќе биде попривлечна за истите како кандидат бидејќи тоа имплицира стабилност, сигурност, безбедност, прогрес, напредок, а носи сеуште поефтина работна сила, поефтин труд, поефтин финален производ и репроматеријал...
Тоа болдираното. Како мислиш дека ке имаме поефтина работна сила и труд??? Значи платите би се намалиле?

:D toa "poeftina rabotna sila" e vo odnos so evropskite standardi gospodine Misticen .Primerov ke go zemam mnogu ednostaven .Vo novata era na GLOBALNA EKONOMIJA golemite kompanii pred se treba da se kompetitivni a kako sto znaeme tie se vo biznis da zarabotat (Profit) sto e mozno poveke.Zamisli (mercedes ili bilo koja fabrika za avtomobili) edna vo Germanija i ista takva vo Makedonija.Celta na kompanijata e da proizveduva avtomobili.I vo Germanija i vo Makedonija da receme proizvodstvoto e po 300 000 avtomobili godisno znaci se so identicen kapacitet.Koga ke dojde zbor za TROSOCITE za istite tie dve fabriki da rabotat so ista cel Makedonija e vo golema prednost vo odnos na Germanija.Plata,poeftina energija slabi regulativi nikakov sindikat (Union) itn....Ako fabrikata plaka eden rabotnik da receme 3000 Evra na mesec vo Germanija istata treba da mu obezbedi penzisko osiguruvanje (penzija) zdrastveno osiguruvanje i mnogu drugi davacki sto skoro dvojna gi zgolemuva davackite po rabotnik.Pokraj seto toa Germanija ima porigorozni zakoni i regulativi od Makedonija.Ako istata fabrika vo Makedonija plaka 1000 evra po rabotnik :shock: im dade mala ili nikakva penzija ne e dolzna da im obezbedi zdrastveno osiguruvanje i sl... nikakvi zakoni matematikata e ednostavna.Makedonskata fabrika za avtomobili bi proizveduvala IST avtomobil za 1/3 od cenata po rabotnik i istata kompanija ke bide poveke Kompetitivna vo denesnata Globalna Ekonomija i bi imala pogolema prednost VRZ rabotnicite sto toa ne e slucaj na ZAPAD poradi golemite i Silni Sindikati (Unions).No za zal Makedonija nema skoro nikakva Infrastruktura za istoto da se ostvari... :wink:

gospodine Divider :roll: Nakratko ke go iskazam moeto licno mislenje tumacenje za kandidaturata na Makedonija vo EU vo odnos na aktuelnite temi i okolnosti sto momentalno ne opkruzuvaat.Istoto ke go pisuvam bez nikakvi intrigi i predrasudi naprotiv realnosta ke preovladuva vo celina.Za da ja zapocnam diskusijata na istata tema mnogu e tesko da se najde pocetok no sepak da zapocneme so temelna Analiza.Kako prvo Makedonija e vo Evropa i istata pripaga vo Evropa toa ne mozat niti Grcite da go osporat.Kako vtoro a e mnogu povazno od prvoto R.Makedonija treba poveke i pokategoricno da se ZALAGA vo EU i vo Svetot da bide priznaeta pod nejzinoto Ustavno Ime REPUBLIKA MAKEDONIJA a ne da ceka na nekoj"drug" toj da se interesira za NAS kako sto bese istoto prasanje pokrena gospodinot Robert Cheterton Angliski Ambasador vo R.Makedonija (http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=21426) a isto taka i zainteresiranosta na Italijanskiot Parlament za priznavanje na R.Makedonija pod Ustavnoto Ime(http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=21440).Pa da zapocneme.Koi se interesite na EU(Evropskiot SOJUZ(toa sojuz treba da ve podseka na SSSR)) za istite da ni dozvolat da bideme clenovi vo EU?Dali US of America ima interesi na Balkanot (AMRO)a pogotovo vo R.Makedonija sto ne prizna pod Ustavnoto Ime pred Evropa vo koja i pripagame? Sto se slucuva vo Okolnite drzavi i SPOSOBNOSTA na Denesnata Vlada na R.Makedonija? Ke zapocnam od poslednoto prasanje i ke gi citiram denesnite internet izdanija na makedonskite mediumi:Kostovski (kandidatot za gradonacalnik na Skopje)mu preporacuva na Buckovski da uci ekonomija(http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2536&stID=38392). http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=21422 koga go procitav ova zakluciv deka gospodinot Buckovski ne e sposoben za istata funkcija i zasto zaprasaj te se i sami sebe R. Makedonija da go plaka i nego i gospodinot Vajgel.Rabota za eden a se plakaat dve licnosti ova e mnogu smesno prosto nezamislivo vo Kapitalistickiot Sistem(pa da go Vrabotime Vajgel a Buckovski neka si odi doma ne e korisen za R.Makedonija).Vakvite primeri se beskrajni i mozeme da diskutirame na istata tema so denovi :roll: Mislam deka samiot Problem lezi vo samata struktura na vladata na R.Makedonija koja e nasledstvo na poranesniot Komunisticki Sistem.Koja istata bese NESPOSOBNA i seuste E i e TRN vo Oko na Makedonskiot Narod.Makedonskite Partii (koj znae kolku gi ima)se borat za LICEN interes (Fotelja) a ne za dobroto na Makedonskiot Narod I Nacija.Da se zaprasame zasto Amerika Anglija Germanija Francija napredni Kapitalisticki Zemji imaat najmnogu 2,3,4 politicki partii? a Makedonija ima poveke od 10,15...?Toa go dokazuva NEEDINSTVOTO na Makedonskiot narod a pred seto tuka pred se vladee LICNIOT Interes.Toa se vistinskite KOCNICI na Makedonskata Drzava Nacija Narod i Makedonskata Ekonomija sto istite ja vodat vo PROPAST :evil: .Istite tie ne se ni samite svesni deka za neznacitelno MAL interes (pari,mito) pridonesuvaat GOLEMA steta na R.Makedonija i nejziniot Miroljuviv Narod.Istite koi vikaat TREBA da se prodade sto prodavaat se i sesto sto ja rasturaat Drzavata i Drzavniot Imot vo ime na "decentralizacija" "rekonstrukcija" i sl.Istite sto Obekaat Se i sesto a vsusnost go gledaat svojot Licen interest so drugi zborovi NESPOSOBNOST.Kako gospodinite Andov, Gosev i drugite okolku niv koi so godini se na Vlast i se premestuvaat od edna vo druga FOTELJA a ne doprinele nisto za Drzavata ...samo....... Steta.Istite na koi Rokot veke odamna im e pominat.Vcudovideno sto mladata makedonska generacija koja ako prodolzi da bide NEAKTIVNA nema Nikakva Idnina i e uplasena da go naglasi i iskaze svojot demokratski glas vo 21 vek....steta. itn..itn....Interesite na Amerika i EU na Balkanot se ednostavni:Strateska pozicija koja gi povrzuva idnite naftovodi od Kaspiskiot region prema zapad ( http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2536&stID=38392 ) ,koja e od golema vaznost za ZAPAD no za zal Balkanskite zemji ne znaat ili ne se sposobni da ja iskoristat.Pokraj drugoto prirodnite bogastva rudi minerali koi zapad moze ga gi iscrpuva skoro besplatno bez precki nadohnadi bez koi nemoze da se zamisli denesniot industriski razvoj.Zapamtete ja Angliskata stara pogovorka"SKARAJ PA VLADEEJ" koja istata se upotrebuva momentalno vo poveke delovi na krizni regioni vo svetot vo denesno vreme a istata e stara poveke decenii......................a sto gospodinot Divider ja naglasi Litvanija za nekolku milioni evra subvencii za NUKLEARNATA ELEKTRANA zamisli da ima Uste eden Cernobil vo Severniot del na Evropa .....istata ke bide pusta nenaselena bezivotna so vekovi znaci cenata e neznacitelna .......Evra,dolari ........ZAPAMETETE toa e Bezvredna Hartija isto kako toaletna hartija .Najstaroto prlatezno sredsto koe go zacuvuva vistinskiot kapital e ZLATOTO I SREBROTO za istite sto se zainteresirani da citaat (i znaat Angliski ) eve vi nekolku Linkovi pa citajte i zaklucete sami......... http://www.321gold.com/editorials/mauldin/mauldin021905.html http://www.321gold.com/editorials/engdahl/engdahl011205.html http://www.lewrockwell.com/wanniski/wanniski53.html pa ajde citajte tumacejte i iskazetego vaseto mislenje barem tuka sto e demokratski.......ciao :)

Мистрес, тоа ми е мене јасни и познато, само поинаку го сватив. А и го читав со незнам колку промили во мене, лејт ет најт:)

Jas demokratski se sosema se soglasuvam so Miki (MisStreSs).
Zasho eve so ogled na poznavanjeto sto go poseduva od oblasta na modernite ekonomski tokovi, ne doprinese na nekoj nacin so svoj sopstven angazman, za podobruvanje na ekonomijata vo nasata nikogas neprezalena Republika Metadonija (Republika Makedonija).

ps Ja sho iam eden solarnik...kako soli kao lud

За да бидеш лидер, треба да знаеш да делегираш задачи на стручни лица, сам немораш да бидеш во се стручен, но треба да умееш да прифатиш одговорност за своите одлуки и одлуките на оние на кои си им делегирал одговорност и задачи. Тоа кај нас ретко го има.
Понатаму, како што реков, кандидатурата за ЕУ е важна од аспект на заживување и приближување на економијата до онаа на ЕУ, која е пред се, економска унија, да се разбереме. Околу името, хм, за да се стане член на ЕУ, потребна е согласност од сите членки, значи со концензус, а тој нема да го има се додека не се реши проблемот со името, проблем кој ќе биде решен, барем таква е тенденцијата во светот.
за проблемот, како настанал и зошто се појавува, имам говорено а еден друг форум, тука нема историја и нема да ве гњавам, ќе го најдам и ќе го постирам кога ќе има, или на политика, бидејќи е за таму, а може и тука, ќе видам. ОК.

Да одговорам, се сложувам со Мистрес, околу ефтината работна сила, но како кандидати, ќе мораме да ја зајакнеме синдикатот, придонесите (платените, пензиско-инвалиско-здравствено), безбедноста на работното место, но како не-членки, и со поинаков стандард од оној на членка на ЕУ, сеуште, и со зголемување на платите за 400 посто, ние ќе бидеме конкурентни на пазарот во ЕУ. Со просечна плата од 1000 евра и придонеси на таа сума, странскиот инвеститор плаќа цирка 1750 евра бруто, добива задоволен работник, а заштедува четири-петпати повеќе отколку кога би плаќал работник во ЕУ.

СЕ разбира ако не укакаме како што знаеме.
Сега бидејќи се работи за економија.
да се надоврзам на претходните постови (мои).
трансверзалата исток-запад и свер-југ се поклопува во Македонија, сеуште копнениот транспорт на стоки е железнички (најефтин), Значи, коридор 8 и 10, нели, кој мора (Италија) да биде завршен, а од кој ќе се слеваат пари во касата за одржување на истиот, патнички такси, транспортни такси итн. Значи, повторно работа, платена работа за македонскиот ниско и средно (некаде и високо) квалификуван работник.
АМБО, ако не посереме како што знаеме, а поучени од примерот на други земји, мора и може (засега има таква најава) за испумпна станица во Македонија. Значи, нафта, не грчка, за нас, работа на одржување на нафтоводот, средства за заштита на животната средина, уште работни места во МК, помош околу безбедноста во МК, поради црното злато итн.
Да не должам. Полека, но сигурно има желба во Европа (ЧИЈ ДЕЛ СМЕ СЕ РАЗБИРА како што напомена, а јас мислев се подразбира, Мистрес) и тенденции за стабилизирање и подобрување на Македонија.
Сега, да не се лажеме, наш најголем партнер не е Италија иако таа сака така да се прикажува. Еден од поголемите е, но не е меѓу првите пет, на 6 до 8 место е, варира.
Тоа што ние, во 2002, по изборите, го пропуштивме дотогаш сработеното и излбнирано од министерувањето на Чашуле, кога самиот Берлускони, имам можност да го чујам тоа со мои уши и видам со мои очи, се заложи за наше побрзо интегрирање во ЕУ, укинување на визниот режим со Италија (бараше да се предадат информации во Интерпол за сите носители на МК пасош, а кои се осудувани или за кои има постапка, кривична, а на што се спротивставија ДУИ, ДПА и ПДП жолчно, повластен трговски режим и економска соработка.
Зошто тоа така стана и се направи, не знам, не бев тука до пред малку, ама можам само да нагаѓам.
Загубивме многу добра поддршка, која повторно ни се нуди, за среќа, но не толкава како тогаш, загубивме инвестиции, помош.
не знам, но едно знам, најголеми душмани на Македонија се македонците. Да му умре козата на комшијата, работава.

Но, дане губиме надеж, ќе ја биде, полека, но мора.

Bichidere ja sum! :))) Onie pederchinjata od VMacedonia preteraa u samovolie! Wellcome your latest memner Svetovid aka Bicho!

Бичо, а баш те зборевме преска нек си ебе матер! :)
И доаѓам дома, се логирам и те гледам тебе како њуест мембер!:)

В ред, да се вратиме на темата!
ЕУ изјави дека, а пазете сега ова ве молам, ДЕКА ОД УСПЕШНОТО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПОСЛЕДНАТА СТАВКА ОД РАМКОВНИОТ ДОГОВОР СО КОЈА ИОМ СЕ ОВОЗМОЖУВА НА АЛБАНЦИТЕ ДА ГИ УПРАВУВААТ МЕСТАТА ВО КОИ ЖИВЕАТ ЗАВИСИ И ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕЊЕ ЗА ВЕЌЕ ДОГОВОРЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, ПРИЕМИОТ ВО ЕУ И МОЖНИ ИНВЕСТИЦИИ!
Значи, ако веќе се е в ред, еве пројдоа, демократски ќе бидат (имам другар кој е набљудувач на избориве за ОБСЕ, заедно имаме работено по светов, а кој ми кажа дека освен minor violations that were expected as everywhere се ок) прогласени, нема веќе што да бараат, нели.
А ЕУ, таа к.рва вавилонска треба веќе еднаш и за нас на плеќи да легне и да ни даде, мислам кандидат статус, инвестиции и др. а со тоа и подобрување на економската состојба, вработувања, просперитет....

Или грешам.

Требе, ама како што кажа Јуроп из а бабилон бич, ќе дадат статус на кандидат, ама колку дриблање не очекува тек после од статус до членка...ехехеееее...тек тогаш ќе биде интересно.

Додека не се среди администрација, мито, корупција, судство, полиција, граѓански права...Нема да имаме инвестиции. Колку ли само инвестиции пропаднаа во вода, заради лакомост по мито, зарари корумпирано судство...Кога странскиот инвеститор ќе ја погледне табелата и кога ќе ја види проценката од меѓународни стручњаци дека Македонија е со висок степен на ризик во инвестирањето, мислам дека не може да го убеди некој наш локален политичар да влезе со пари кај нас.
Финансиска помош од Европа можеме да очекуваме кога ќе знаеме да ги трошиме парите за она за што се дадени. Има многу случаеви кога парите ни се веќе дадени а стојат неискористени. Едноставно е, кој будала би ни дал пари ако не знаеш да ги употребиш или исчезнуваат некаде?
Во оваква ситуација како што сме сега, нема да добиеме ништо позитивно со статус на членка или влез во ЕУ. Словенија како најбогата членка од новопримените има големи проблеми со извозот, го губи пазарот поради европските закони за штитење на внатрешниот пазар и престанување на важноста на договорите за слободна трговија со земји кои не се членки на ЕУ, а од друга страна е нападната и преплавена од ЕУ производи. Пример: не можеш да увезуваш банани од каде било, се знае точно од каде, ако увезуваш краставици, тогаш се знае од кои земји, дури е зацртано до кој агол смее краставицата да биде искривена, најмногу до 10%(на ова се утепав од смеа, ама е вистина). Ситуација: бананите се 4пати поскапи отколку што беа.
Нашите глупи политичари не знаат да ја искористат ситуацијата во која сме сега, ослободени од давачки за извоз во ЕУ, повластици, финансиска помош...Треба да растурат со извоз.
За крај...Неколку месеци наназад, чешкиот претседател или премиер изјави дека најголемта грешка во чешката историја е влезот во ЕУ!

Razmisluvanjata na MisStreSs me potsetija na eden razgovor nekade pred 20 godini (se setivme na temata pred nekoe vreme vo eden telefonski razgovor) so moj star drugar togas profesor na eden Belgradski fakultet: pecatenjeto na 100 DEM toj go proceni na cca 20 pfeninga. Za tie 100 DEM Germanija kupuvase od nas togas :domati,patati i piperki ,kako i rabotna raka za 100 DEM. A tie 100 DEM prakticno nikogas ne se vrakaa na Germanskiot pazar. Se vrtea na ovie prostori kako cvrsta valuta vo optek.
Posle pri konverzijata vo EU bese 2:1. Sega cenite se prakticno kako vo DEM , duri i povisoki . Devalvacija na ustedite i slicno za 50%.
Tocno :toalet papir......
Naftata ke odi mnogu visoko i ovojpat nepovratno, srukturata na pobaruvacka e potpolno druga odkolku pri vestacki napravenata prethodna naftena kriza. Ova e stvarno. Pod itno umnite drzavi treba da pocnat so istrazuvanje na novi principi na transport. Vsusnost mnogu i intenzivno rabotat, no koga pocnuva nekoja trka , vleznicata e evtina , posle se stanuva skapo. Steta sto umot vo Makedonija vo golem del se isseli ili ostare.

иначе колку за информација јас како студент на економски факултет - скопје мозам да казам само едно а тоа е:
За да влеземе во ЕУ треба да бидеме ко Швајцарија а ако сме како Швајцарија ондак фак ЕУ не ни треба а она ќе не моли нас да влеземе бидејќи тогаш ќе бидеме доволно развиени и никој нема да ни треба односно со влезот во ЕУ ние како даночни обврзници ќе треба да и плаќаме даноци на унијата а башка ако сме развиена земја ќе ни ги укинат и визите и ќе идеш кај сакаш и затоа фак ЕУ и уживај во Македонија и моли бога побрзо да се развиеме за никој да не ни треба

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom