87ми американски филмски награди (Оскари 2014)

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Кој е вашиот фаворит?

• American Sniper

Гласови: 4 4,3%
  • The Imitation Game

Гласови: 25 27,2%
  • Selma

Гласови: 3 3,3%
  • Birdman

Гласови: 18 19,6%
  • Boyhood

Гласови: 8 8,7%
  • The Theory of Everything

Гласови: 3 3,3%
  • The Grand Budapest Hotel

Гласови: 5 5,4%
  • Whiplash

Гласови: 26 28,3%

• Вкупно гласачи
    92
Birdman си растурил што ми е мило, а за Будапест во техничките категории драго. Ме израдува кога видов дека за анимиран зел Биг хиро 6, чунки сите се колнеа во Змејовите 2ка. Добри оскариве - годинава. Ми-сатисфајд.

Не издржав до крај да гледам. За Бирдман уште не ми е гледан, па ќе си ќутам. (а од сите номинирани само тој и Селма не ми е гледан:D)
Еди и Џулиен скроз заслужено (y)(y)
Бојхуд најголем лузер!! :vozbud::pos:

Meryl Streep прв пат да не добие оскар? OSCARS FALSATO!

Неможев да ги гледам јебига а по коментариве заклучувам дека не вреди да се малтретирам со торенти.

Felicity Jones е преубава.

Big Hero 6, просечно ок филм кој добро си почна, а заврши ко уште еден филм за (супер)херои...
За мене, а верувам и за многумина други ова беше најголемото изненадување годинава. Ај што Lego Movie кој собра вкупно 47 награди и уште приближно исто толку номинации не доби ни номинација, па уште и вториот фаворит, How to Train Your Dragon 2 кој зеде 14 награди од кои и еден Златен глобус и освои уште 42 номинации беше победен од Big Hero 6 кој никој не го ни спомна како можен освојувач на Оскар. Колку само за илистрација, Big Hero 6 освен Оскарот освои само уште 8 награди, од кои ниту една поважна. И мене ми беше сосема ОК филм, но далеку од нивото на било кој од сите досегашни 13 освојувачи на Оскар (да, дури и од Wallace & Gromit: The Curse of Ware-Rabbit). HTTYD2 според мене беше за нијанса дури и подобар од првиот дел за кој Оскарот за 2010 беше невозможна мисија во битката со Toy Story 3. Ајде, ќе стискаме палци за третиот дел, па може нему исто ко на Toy Story 3, конечно ќе му се посреќи.

За Нил Патрик Харис, колку сакајте критикувајте ме, ама мислам дека беше на висина на задачата. Јас очекував далеку поочаен настап од ова, па морам да признаам дека сум пријатно изненаден. Sorry @Io Sono Interista , ама Ен Хатавеј да не беше подобра случајно?

Конечната победа на Birdman - заслужена! Иако друга беше мојата желба, во трката помеѓу Boyhood и Birdman - вториот беше мојот фаворит.

Моментот кој мене најмногу ме израдува беше Оскарот за Грахам Мур за адаптираното сценарио за The Imitation Game. Филмот заслужи да земе барем еден Оскар и ова му беше можеби единствената шанса. Па и уште кога типот го примаше Оскарот, одржа еден од највпечатливите говори кои било кога сум ги слушнал на Оскарите. Ме наежи од глава до пети, па дури и ко мрднат, дома пред телевизор станав и му аплаудирав. Браво!

И за крај, резултатите од Оскарите само покажуваат колку 2014 беше добра и разновидна филмска година. Само 3 филма успеаја да земат повеќе од 1 Оскар: Birdman, The Grand Budapest Hotel по 4 и Whiplash 3. Сите останати се закитија со само по 1. Немаше некој кој доминираше во секој аспект годинава. Далеку, мноооогу далеку од остварувањето на еден The Lord of the Rings: The Return of the King, на пример! Ова е само потврда дека конечно, по подолго време, уживавме во добра филмска година!

За Нил Патрик Харис, колку сакајте критикувајте ме, ама мислам дека беше на висина на задачата. Јас очекував далеку поочаен настап од ова, па морам да признаам дека сум пријатно изненаден. Sorry @Io Sono Interista , ама Ен Хатавеј да не беше подобра случајно?
Што реков јас за Нил Патрик Харис?

И да, Ен е најдобра, ја би и ги дал сите Оскари да ги води. И Глобуси, и Бафти, и Мафти, роденденски забави на Ио...

Ако не сте ги гледале досега оскарите, don't.
Јас послабо издание не сум видел. Нил Патрик Харис беше очаен, ти да имаш онакви добри филмови на располагање и да направиш тапа манифестација... Значи буквално немаше ниту еден интересен момент во целиот настан.

Задоволен сум за Birdman. Најзаслужено ги зеде најважните оскари. Инаку Кинематографот му е лудак, тој мислам и лани дека зеде за Gravity.

Лошо е што до Гранд Будапест ќе стои дека имал 4 оскари, а уствари повеќето беа каде и немаше конкуренција, шминка, костимографија, ти реков ми рече.

Од манифестацијата 5/10 ради водителот. Изгубен случај.
Од доделените награди 8/10 сум задоволен. Требаше странски филм кај Левијатан. Сорри.

Сума сумарум имавме одлична филмска година! Оскариве визуелно беа одлични ама искрено НПХ ме разочара очекував многу повеќе од него како водител.
Birdman, The Grand Budapest Hotel и Whiplash заслужено освоија повеќе од еден Оскар, и сум задоволен од Оскарите за глумците.
Еди Редмејн беше феноменален во глобала мех филм и со својата глума го изнесе филмот на едно ниво погоре, и дефинитивно неговата беше oscar worthy; не е лесно да го глумиш Стивен Хокинг, а тој го направи тоа фантастично! Еди е феноменален млад глумец и ако продолжи со вакви трансформации и глума ќе има извонредна кариера, плус е екстра скромен и има харизма, целата формула за успех.
Малце ми е жал за Китон, заслужи и он Оскар како одглуми ама сепак Бирдман во глобала како филм беше две класи подобар од овој на Еди, и сценариски и све, плус улогата му беше да се глуми самиот себе на некој начин, не дека омаловажувам улоги, ама сепак сметам дека Еди позаслужено освои оти глумеше многу покомплексен лик со страшна болест.
Џулиен Мур истотака апла заслужен Оскар. Џ.К Симонс такоџе ама то веќе беше јавна тајна дека ќе земе Оскар затоа во таа конкуренција Дувал му беше најсериозен кандидат ама сепак далеку од мајсторов.
Патриша Аркет беше во очајна конкуренција па така и освои Оскар како најочајна на целата Оскарска вечер со најочајниот филм во историја на Оскарите.:facepalm:
И за на крај за фановите на Бојхуд.
:sekcza::kuracc::kuracc:

Бев речиси сигурна дека за најдобар филм Оскарот ќе иде кај еден од трите (Budapest, The Imitatiton game, Whiplash) така да ме изненади победава на Birdman, a и не беше воопшто мој фаворит...Ама поарно тој, него Boyhood да беше или Selma...
Нил се покажа како добар шоумен и водител...
Исто така не очекував дека Patricia ќе земе Оскар, не знам што толку спектакуларно одглуми во Boyhood...:rolleyes:
The Grand Budapest Hotel заслужено 4 Оскари! Јас да се прашував и многу повеќе требаше...
Џулиен и Еди исто така сосем заслужено...
Лео не дојде, Скарлет прекрасна, оригинална...
И очекував барем еден Оскар да оди кај The Judge, Gone girl или Nightcrawler...

tumblr_n32pz0aHjF1rzoznmo3_r1_500.gif

Денес оскарче, утре малинче. :ROFLMAO:

Ме разочаравте со коментариве бе, незнам дали да трошам гигабајти и време сеа :D

Тапа оскари ( NPH најлош ) али бар наградите отидоа кај што треба. Бар повеќето. Фала богу Бојхуд што не зема за најдобар филм тоа ќе беше трагедија. Таков лош филм беше номиниран пред Интерстелар :sramezliv:

Најубаво си има кажано Рики Џервејс овде кој зема оскар. Мене криво ми е за Мајкл Китон. Се гледаше колку му е мака. Нема да има друга шанса како оваа.

Инаку филм како Birdman тешко дека ќе има наредниве години што ќе го заслужи оскарот повеќе. Се надевам дека нема да бидам во право, ама вакво кинематографско остварување во догледно време... Ињариту е гениј. :cuc:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom