ЕКСТЕРНИ ТЕСТИРАЊА ЗА МАТУРАНТИТЕ 2015 (промена на бодовна листа и други недоследности)

• Креатор на темата Креатор на темата VMP
  • Време на започнување Време на започнување
Па има и такви што и од инат прават,али тоа е и поради однесувањето на професорите,има многу што глумат Бог,баш вчера ми кажуваше еден другар,јас сум вонредно сеа па не полагам екстерно,вика намерно и кажував на англиски дека ништо не знам,била за нигде(не ја знам,ама викаат многу забегана,пошто секоја година ни се мењаат) ама професорката провалила,па му ставила 3ка само за да не и намалат плата,а он извадил 4ка...се на се,ужас.
Значи јас зборувам за деца шо стварно немаат поим шо се учи,шо имале двојки и професорот многу нормално дека нема да пиши повисока ако не се обиделе тие самите да станат и да си ја поправат двојката.Мислам дека не е фер од една страна,но од друга страна постојат професори шо стварно си го бараат со екстерново.

пс.:Овие што се вонредно запишани не полагаат?o_O
Проверка на знаење секогаш!
Да, и јас сум за проверка на знаење,но не на овој беден начин.

Екстерното е проект „пиши пропало“, сите го знаат тоа ама политиката е таква, нема признавање на грешки...

Реформа било за подобро образование,ма немој! Реално гледано овој проект ги мотивира за послабите ученици да не чепнат книга и на крај да ги принудат професорите за повисока оценка. И Адеми ќе има петка без проблем ако ги најде одговорени прашањата и си препише.

Сега не е кладилница образованието. И јас да не промашев една утакмица ке добиев 50.000ден ама ја промашив и не добив само за една утакмица, немав среќа. :) Тие што учат не се надеваат на среќа. Среќа во знаење не постои. Или си научил или не.
Тоа со неадекватноста кои предмети се полагаат се сложувам дека може да се кореѓира, мојот коментар беше дека треба да се има екстерно, толку. За да неаме ботови по администрација или било кој со купени дипломи, кај кого ќе отидеш да завршиш работа и он те гледа ко теле зошто незнае човекот како да ти помогне, па те препраќа од врата на врата.
Проверка на знаење секогаш!
so proverka se soglasuvam, no ne so OVA. OVA ne e proverka na znaenjeto, tuku tocno ona sto go rece - KLADILNICA. A proverka na znaenjeto se pismenite raboti, procitanite lektiri i obraboteni dela, aktivnosta na cas, izrabotuvanje na proekti za vreme na nastavata, postignati nagradi vo nekoja oblast (na primer, vo muzikata, likovnite umetnosti, vo koi e UZAS da im se meri kvalitetot na ucenicite i da im se stopiraat sansite zaradi biznis i pretpriemastvo). Toagas aj da go otkacime skoloto so site ovie drebulii i gluposti, da razdelime knigi i - ajmo na eksterno. Kako da ne moze da se kupi i nekoj vo DOC ako se ima pari. sekade ima luge sto se korumpirani i sto korumpiraat. Mislis li deka podobar strucnjak ke bide onoj sto ne znae (cel kalas toa go gleda, a ne kupenite profesori) cetiri recenici angliski da sklopi kako sto treba, a na prasanja sto ete mu se pogodile, zaokruzil tocno. Ne zatoa sto znae, tuku zatoa sto nekoj profesor po angliski mu odgovoril na 150 prasanja (i za pari go pravata toa, sekako!) i naucil koj odgovor e tocen. Ne treba sam da go napise. Ke go prepoznae! Polesno e toa otkolku da sedne i da nauci, neli. Em ne mora da se trudi em posle ti, jas, bilo koj ke go cenime kako golem strucnjak sto strucnosta si ja dokazal na eksternite. Ne treba da postojat EKSTERNI testovi, tuku ZNAENJE.

Екстерново е wrong on so many levels. Премногу лош мотиватор за учениците и сите се фокусираат да научат за да го положат, наместо да научат нешто што ги интересира и повеќе да навлезат во тоа.

Како и да е не се замарајте многу, ќе се запишете на факултет вака или онака

Тоа е болна држава болни закони
Болни се наставниците а и професорите, сакаат да бидат над закони и што сакаат да прават, не само некому да подарат 5-ка туку на некој што не е од корист да му скратат оцена. Јас имав случај синот во основно училиште на такмичење по математика да биде прогласена точна задача за погрешна за да не оди на градско а да оди некое пуленче на наставничката. Кога и дојдов да ги видиме задачите бегаше како мифка, ми се вадеше дека она го планирала за градско по друг предмет. После разбрав дека на градско тамичење можело да се пријави дете и самостално и дека имало доста случаи тие деца да покажат подобри од форсираните од наставниците.
Мајката му е само приватно образование, државата да плаќа котизација по ученик за задолжителните училишта и да има државни квалификациони испити за стипендирање на факултетите , по американски систем. А на биро за вработување има способен наставнички кадар што не може да влезе во државните училишта. Ако треба приватните училишта и градинки нека имаат и + некоја доплата народот ќе оди таму, тогаш ќе ги видам неспособните лешпери. Исто како што со децении кај нас беше забрането приватно забарство, дилетанти на цели генерации им ги уништија забите.
Исто како што во аптека сите ги бараат поквалитетните лекови со доплата а не ќурукот.

Ученик кој појма нема, заокружува се под Б и ја негира слабата оценка од професорот.
Zatoa li sto najslabite ucenici mozat da dobijat dvojka ili trojka so "site pod B"? Zatoa li sto nekoj se trudel i za eden bod mu go zaebale trudot, a nekoj na sreka dobil poarni prasanja?
За да добиеш 2ка или 3ка на овој начин, треба да имаш среќа. Не мора да значи дека ако избереш се' под б, ќе добиеш прелазна.
Еве јас, си добив 1 математика, а сите ми беа под б.) :icon_lol: Друг од клас, сите под а.) и тројче. :icon_mrgr:
Треба или да имаш среќа, или да бидеш баксуз као мене. Секоја година математика ми се паѓа.

Не зборам само за ова, не изигравам жртва, си ја признавам вината. Туку сакам да кажам дека има милион дупки екстерново, како и се' останато. Излишно ќе биде, што и да кажам. Може да се збори до утре сабајле, ама ништо не можеме да смениме. Така што...

Чим на екстерново не пројдов, а камо ли на матура. Не знам стварно што планираат и за тогаш со задолжителнава математика. :facepalm:

И да, заборавив да кажам и само колку се неспособни да обезбедат учебник за секое дете. Школската година ќе заврши, а јас се' уште ги немам добиено сите учебници (меѓу кои и математика). Треба малку (поише) да си ја лупнат главата.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom