Кои марки на автомобили произведуваат најсигурни мотори

• Креатор на темата Креатор на темата Evo XII
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Сигурноста на механичките компоненти за повеќето купувачи игра клучна улога за време на избирањето на новото возило, а тука пред сè се мисли за квалитетната работа на моторот.

За ситуациите во кои моторот откажува не треба секогаш да се обвинува произведувачот. Понекогаш неодговорното однесување на возачот за време на употребата и/или одржувањето на автомобилот го зема својот данок.

Сепак, списокот од 10 произведувачи на најсигурни и најнесигурни мотори, кои британската осигурувачка куќа “Warranty Direct” го донесува секоја година, во предвид го зема само просекот. Истражувањето спроведено на 50.000 полиси на нови автомобили покажа загрижувачки податоци за сопствениците на германски возила.

Имено, ако го занемариме кинескиот MG Rover кој засега се продава само на британскиот пазар, помеѓу првите 10 се најдоа Audi, MINI во сопствеништво на BMW и Volkswagen. Не сите Германци според Warrantu Direct, се подеднакво несигурни – Mercedes се најде на листата на најсигурни мотори и тоа на третото место веднаш позади Honda и Toyota.

Во продолжение погледнете го списокот на најсигурни и најнесигурни мотори со зачестеност на расипувањето во процентот и број на автомобили.

10 произведувачи на најнесигурни мотори
Произведувач, зачестеност на расипувањето (%), зачестеност на расипувањето (1 од х)

1. MG Rover, 7,88 %, 1 oд 13
2. Audi, 3,71 %, 1 oд 27
3. MINI, 2,51 %, 1 oд 40
4. Saab, 2,49 %, 1 oд 40
5. Opel, 2,46 %, 1 oд 41
6. Peugeot, 2,26 %, 1 oд 44
7. BMW, 2,20 %, 1 oд 45
8. Renault, 2,13 %, 1 oд 46
9. Volkswagen, 1,91 %, 1 oд 52
10. Mitsubishi, 1,70 %, 1 oд 59

10 произведувачи на најсигурни мотори
Произведувач, зачестеност на расипувањето (%), зачестеност на расипувањето (1 од х)

1. Honda, 0,29 %, 1 oд 344
2. Toyota, 0,58 %, 1 oд 171
3. Mercedes-Benz, 0,84 %, 1 oд 119
4. Volvo, 0,90 %, 1 oд 111
5. Jaguar, 0,98 %, 1 oд 103
6. Lexus, 0,99 %, 1 oд 101
7. Fiat, 1,17 %, 1 oд 85
8. Ford, 1,25 %, 1 oд 80
9. Nissan, 1,32 %, 1 oд 76
10. Land Rover, 1,38 %, 1 oд 72

Тууу мајката ама зареди со ова темиве за коли ко дипломска да сперемаш на МФ[DOUBLEPOST=1423007130][/DOUBLEPOST]А PSA групација си ја утнал.
Иначе они прават најквалитетни и најиздржливи мотори,а богами и 12 години гаранција на каросерија даваат

За Фиат знаев дека се во топ 10 на најсигурни мотори,JTD е тука,ама оти и ТДИ ги нема?Од кај ти се информациите?

Од муабет имам слушнато дека GMC имале најиздржливи мотори. Иначе воопште американските брендови имале издржливи мотори демек пошто патуваат многу американциве па тоа им било најбитно.

VW посигурен мотор од Audi, а истите мотори ги користат. Ист случајот е и со BMW и Mini.

Тууу мајката ама зареди со ова темиве за коли ко дипломска да сперемаш на МФ[DOUBLEPOST=1423007130][/DOUBLEPOST]А PSA групација си ја утнал.
Иначе они прават најквалитетни и најиздржливи мотори,а богами и 12 години гаранција на каросерија даваат
Se zaklal so toa sparkot pa ovaka si gi ladi zivcite.
:icon_lol:[DOUBLEPOST=1423041404][/DOUBLEPOST]Tie firmi sto proizveduvaat vo najgolema mera dizeli normalno deka ke bidat megu kao ponesigurnite, poso ponovite dizel motori se sve komonrejl mnogu komplicirani i osetlivi na se i sesto i normalno deka ke doaga do random kvarovi. Turbini,dizni,cr pumpi,senzori itn...
Onie sto se striktno na benzinski motori kako npr japoncite i korejcite normalno deka ke bidat na vrvot po kvalitet, 80% od benzinskite motori se obicni atmosferci bez turbini i GDi sistemi i zatoa kaj ovie motori nema sto da se rasipe. Statistika. Neka napravat sporedba posebno za benzinskite i posebno za dizel motorite.
Me cudi sto go nema hyundai megu najdobrite, fakt e deka imaat neunistivi masini.[DOUBLEPOST=1423041690][/DOUBLEPOST]
Од муабет имам слушнато дека GMC имале најиздржливи мотори. Иначе воопште американските брендови имале издржливи мотори демек пошто патуваат многу американциве па тоа им било најбитно.
Pa normalno, v8 atmosferec so najmalku 4000 kubika so niska kompresija, so moze na ovakov motor da mu rikne?

Последно уредено:
Број еден и како марка и како кола со најдобар мотор останува Мерцедес, потоа следат... Ланд Ровер, БМВ, Џип, Тојота, Ауди, Фиат, Опел...:)

До сега на форумот најголеми плачковци со проблеми околу моторот се самобендисаните TDI кои нон стоп ги фалат нивните мотори а нон стоп кукаат како имаат проблеми со истите.....

Факт е дека Волксваген има најгубре мотор до сега произведен.Жими првиот Голф што беше класичен дизел,другото е за во канта директива.

До сега не сум чул некој да се пожали од HDI,CDTI,dCI,MultiJet,DI-D и останати.....Има ли такви на форумот?

Мотори кои до сега се имаат добро покажано

Audi, VW: TDI
Alfa Romeo: JTD
BMW: Сите освен N42, N46
Mercedes: Сите
Fiat: Multijet
Peugeot: HDI
Opel: Сите бензин мотори

За други не знам :D

Izvini korekcija... " I site drugi sonuvaat da stanat Mercedes"
A ti batka kolku sakas negiraj i komentiraj i demantiraj....sekoj ima pravo na svoe mislenje i zaklucok
pozzz
Секако истреси се најмалку 30-50к евра за нов од салон па прв да го скинеш најлонот на седиштата а не ми воздигнувај канта со преку 700к и повеќе вратена на 130к и прикаска дека баба,девојка или жена ја возела само за викенд или пазар кантата пардон колата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom