Орочување на пари ?

• Креатор на темата Креатор на темата TheChosenOne
  • Време на започнување Време на започнување
за детско штедење која банка нуди најдобри услови? и морам ли да имам во таа банка сметка? јас сум на нлб ама некако најниски каматни стапки имаат од сите...

за детско штедење која банка нуди најдобри услови? и морам ли да имам во таа банка сметка? јас сум на нлб ама некако најниски каматни стапки имаат од сите...

Линк

Глеам камати, ова, она, а колку беше данокот 15% од износот?

10% е на износот исплатен како камата. Или окулу 0.5% на вкупниот износ ако е каматата 4.1%. Мислам дека го воведоа овој данок. Инаку воопшто не е паметно детско штедење ако е некој под 18 години не треба да штеди треба поризично да инвестира ако сака да има порана пензија. Деца може да си дозволат голем волотилити на приноси.

да имам простор штедење во ТУЛИ, (ама не златни како Рефус) , може и бетонско железо

Колку паметно е да се купуваат златни плочки оние со 99%?

Колку паметно е да се купуваат златни плочки оние со 99%?
Ако мислиш дали ќе заработиш. Во следниве години најверојатно ако ги броиш во денари. НО Има големи провизии на физичко злато, треба да го чуваш, неможе да го поделиш, нема левериџ, не може кредит да земаш како гаранција. Хартиено злато ги нема овие негативности но затоа е финансиски по ризично од дифолт.

Ако мислиш дали ќе заработиш. Во следниве години најверојатно ако ги броиш во денари. НО Има големи провизии на физичко злато, треба да го чуваш, неможе да го поделиш, нема левериџ, не може кредит да земаш како гаранција. Хартиено злато ги нема овие негативности но затоа е финансиски по ризично од дифолт.
Првичната цел ми е да бидат сигурни, приѓер ако сега ги купам за 5к евра по пет, десет години да не биде вредноста испод

Првичната цел ми е да бидат сигурни, приѓер ако сега ги купам за 5к евра по пет, десет години да не биде вредноста испод
Никој не може да ти каже како ќе биде, само во банка за камата може да имаш колку толку контрола оти сте потпишале фиксен курс, ама инфлацијата ќе те заебе и таму.

1701615495321.png

Дури и физичкото ако погледнеш на графикот има периоди кога оди горе-доле. Пример ако некој купил во 2012 со намера да го чува 5 години, има завршено со загуба, дури во 20/21 му се има вратено на првична цена. Уште потешко да ги погодиш пиковите при купување и продавање.

Јас лично не би купувал физичко злато, остави ги трагичарите од Јутјуб, ако дојде до колапс на Фиат валутите, надвор ќе биде хаос, во тој момент калаш ќе ти вреди 1000 пати повеќе од златните плочки, т.е кај сите таму и ти.

Многу е погрешно да се верува дека движењата на хартии од вредност се случајни. Не знам зошто го повторуваат тоа.

Многу е погрешно да се верува дека движењата на хартии од вредност се случајни. Не знам зошто го повторуваат тоа.
A sto toa znaci ne se slucajni, vo smisla sepak faktorite koi pridvizuvaat nagore i nadolu moze da se anticipiraat?

Автоматски споено мислење:

Фед зголемуваше каматни стапки тоа повлеквит поголеми камати на штедни влогови. Јас дека знам што ќе биде во иднина знам дека фед ќе ги намали за 2 години каматите но најверојатно не многу. Така да сега не е лошо да се штеди во денари. До сега најдобро беше усд и цхф претходно ауд и кад. Сега бек то мкд.
Dali ima MK banka kade za CHF davaat kamata? Vo minatoto imase duri negativna kamata za ovaa valuta, no mislam sega e nula vo nekoi od bankite

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom