Македонија со најлошо здравство во цела Европа

Ќе одиме пред Систина или Филип 2ри и ќе се чудиме зошто е полно со Албанци, иако Албанија има индекс 67. После ќе одиме во Тирана и ќе се чудиме каде се Македонците да чекаат на ред за лечење таму.

Систина, Филип II., Св. Лазар се ПРИВАТНИ клиники. Овде ние зборуваме за ЈАВНО здравство.

Inglorius Bastard напиша:
Вие може да зборувате за што сакате, индексот зборува за здравство.

Забораваш една "ситница". Луѓето од Македонија кои ги користат здравствените услуги на приватните клиники се бројат во промили.

Што мислиш колку трудници од Македонија може да си го дозволат тој луксуз да се породат во Систина или Св. Лазар? Знаеш ли колку чини едно породување без никакви компликации по мајката или бебето?
Знаеш ли колку чини ако жената мора да се породи со царски рез или да остане неколку дена во болница поради здравствени проблеми на бебето?

P.S.: Ако е така како што викаш ти, јас во Македонија сум видел и Ферарија и Ламборгинија и Бентлија и доколку заклучувам според твоето размислување, треба да речам дека Македонија е меѓу најбогатите земји во светот бидејќи во неа се возат луксузни коли.

Последно уредено:
Што мислиш колку трудници од Македонија може да си го дозволат тој луксуз да се породат во Систина или Св. Лазар? Знаеш ли колку чини едно породување без никакви компликации по мајката или бебето?
Знаеш ли колку чини ако жената мора да се породи со царски рез или да остане неколку дена во болница поради здравствени проблеми на бебето?
Сигурно поефтино со партиска книшка. He would say.

Мала корекција Истражувањето е на www.numbeo.com, Српски сајт кој содржи кориснички генерирана датабаза на информации за оделни места/градови.
Сајтот е во сопственост на Младен Адамович, софтверски инжењер кој своевремено работел и во Google...

Дали може листата да се смета како меродавна?
За некој да, за некој не.....

Абе друже, не ти треба листа за да сфатиш дека се збори вистина... Отиди до поликниника негде, и ќе видиш за што станува збор.

P.S.: Ако е така како што викаш ти, јас во Македонија сум видел и Ферарија и Ламборгинија и Бентлија и доколку заклучувам според твоето размислување, треба да речам дека Македонија е меѓу најбогатите земји во светот бидејќи во неа се возат луксузни коли.
Од каде дека тоа е мое размислување? Јас само кажувам дека се пецате како сомови на глупи и нерелевантни бројки од сомнителни институти, кои лесно може да се ископромитираат.
Сигурно поефтино со партиска книшка. He would say.
Зависи од заслуги. За некого е бесплатно.

Секако, срање здравство имаме. Тоа што е квалитетно е прескапо. Ама не ни требаат глупи бројки во кои Албанија има поквалитетно здравство од САД за да го знаеме тоа. Доволно е да отидеш до матичен лекар.[DOUBLEPOST=1422302938][/DOUBLEPOST]
А јас од секогаш сум знаел дека Куманово е светски здравствен центар. :vozbud:
Мислиш дека ако одиш на приватно кај нас и платиш повеќе пари, ќе добиеш поквалитена дијагноза или ќе те излекуваат ?
Си се заебал, ако мислиш така имав случај кога на рутинска контрола во систина, добиваме дијагноза "боже чувај не", одиме во државна добиваме дијагноза не е ништо страшно треба со терапија ќе помине.

Самиот систем е заебан кај нас, докторите добиваат повеќе пари, ако имаат повеќе работа т.е пишуваат рецепти, даваат лоши претпоставки за нови дијагнози (што чини уште пари), упути даваат како бомбони т.е се што може да им биде рефундирано од фондот или со други зборови што повеќе болен народ тоа повеќе пари за лекари затоа со сила и не прават болни.

Треба да се укинат матичните лекари, термините и сите други глупости и да се тргне со тезата
Влегува човек во болница и вика Мене ме боли нешто, на што сестрата одговара Како ние да ти помогнеме, само вака може подобро здравство.

Мислиш дека ако одиш на приватно кај нас и платиш повеќе пари, ќе добиеш поквалитена дијагноза или ќе те излекуваат ?
Си се заебал, ако мислиш така имав случај кога на рутинска контрола во систина, добиваме дијагноза "боже чувај не", одиме во државна добиваме дијагноза не е ништо страшно треба со терапија ќе помине.

Самиот систем е заебан кај нас, докторите добиваат повеќе пари, ако имаат повеќе работа т.е пишуваат рецепти, даваат лоши претпоставки за нови дијагнози (што чини уште пари), упути даваат како бомбони т.е се што може да им биде рефундирано од фондот или со други зборови што повеќе болен народ тоа повеќе пари за лекари затоа со сила и не прават болни.

Треба да се укинат матичните лекари, термините и сите други глупости и да се тргне со тезата
Влегува човек во болница и вика Мене ме боли нешто, на што сестрата одговара Како ние да ти помогнеме, само вака може подобро здравство.
Види, ни на сон не би го бранел македонското здравство. Тоа е можеби единствената погнила работа од македонското образование. Ама за таа дискусија не ни требаат ретардирани и очигледно нерелевантни бројки. Треба само некој да излезе со прифатливо решение.

Од каде дека тоа е мое размислување? Јас само кажувам дека се пецате како сомови на глупи и нерелевантни бројки од сомнителни институти, кои лесно може да се ископромитираат.

Ти освен мантрата СДСМ, СОРОС, знаеш ли нешто друго? Не ми требаат мене никакви извештаи бидејќи јас лично сум се уверил, за среќа не како пациент, скраја било.

Неколку мои постари роднини сум влечкал по амбуланти и болници и верувај ми, наутро ќе отидам здрав, навечер ќе се вратам папсан и разболен од целодневното чекање, малтретирање, погрешните дијагнози, нестручноста на лекарите и сестрите, нехигиената по болничките соби кадешто шетаат глувци и лебарки...

Види, ни на сон не би го бранел македонското здравство. Тоа е можеби единствената погнила работа од македонското образование. Ама за таа дискусија не ни требаат ретардирани и очигледно нерелевантни бројки. Треба само некој да излезе со прифатливо решение.
Не можеш да најдеш прифатливо решение, кога најголемите богаташи и финансиери во политиката ги имаат приватните болници. Правилата т.е законите се носат на нив да им оговараат, не на пациентите т.е најголемиот финансиер на здравството. Затоа викам, ако тргниме со тезата, одам во најблиската болница и викам мене нешто ме боли, сестрата треба да ми рече како да ти помогнеме. Само вакво размислување може да имаме подобро здравство, се друго е само пропаст.

Ти освен мантрата СДСМ, Сорос, знаеш ли нешто друго. Не ми требаат мене никакви извештаи бидејќи јас лично сум се уверил, за среќа не како пациент, скраја било.

Неколку мои постари роднини сум влечкал по амбуланти и болници и верувај ми, наутро ќе отидам здрав, навечер ќе се вратам папсан и разболен од целодневното чекање, малтретирање, погрешните дијагнози, нестручноста на лекарите и сестрите, нехигиената по болничките соби.
Мантрата СДСМ, Сорос е судена за дискусија која започнува со онакви бројки. Тоа е самоубиствената стапица во која влегуваат сите критички настроени движења во последниве неколку години.

Нема потреба да ти верувам тебе, знам и сам. И тука нема простор за дискусија. Ама затоа кога критикуваш треба да тргнеш со таа теза, а не со тезата „македонското здравство е најлошо во Европа“. Бидејќи оваа вторава е “малце“ клизава.
Не можеш да најдеш прифатливо решение, кога најголемите богаташи и финансиери во политиката ги имаат приватните болници. Правилата т.е законите се носат на нив да им оговараат, не на пациентите т.е најголемиот финансиер на здравството. Затоа викам, ако тргниме со тезата, одам во најблиската болница и викам мене нешто ме боли, сестрата треба да ми рече како да ти помогнеме. Само вакво размислување може да имаме подобро здравство, се друго е само пропаст.
Ете, го дијагностицира проблемот. Решението може да биде барање за нови закони, кое нашето здравство би го приближиле до словенското на пример. Бидејќи отприлика сме ги наследиле истите (не)прилики, имаме слична големина и по број на жители и по површина, а огромна разлика во квалитет. Финансиерите лесно се победуваат на избори, ако нудиш решение што би ги победило, а не само празни флоскули какви што продаваат медиумите со веста што ја дискутираме.

Слично искуство имавме со Систина. Крварење, притисокот во минус, веќе со една нога, .докторот вели како господ ќе даде, ние сторивме што можевме. После во државна го поживејаа уште неколку години. Мада рака на срце, тоа интензивната у државна беш како кланица за стока, со смрдеа кревети, прозорци што не се затвораа, Алан Форд.
темава е за состојбите во здравството и меѓународните оценки. И според лични искуства и меѓународни индекси. Не е за решение кое треба да го дадат добро платените државни советници, директорите и министрите. А решението и на мало дете му е јасно, да не делиме превише мудрост за очигледни нешта. Што е впрочем потребно, какви идеи за чучавци или за скршени изгнасени клозети, усмрдени душеци на кои им излегуваат федерите?

темава е за состојбите во здравството и меѓународните оценки. И според лични искуства и меѓународни индекси. Не е за решение кое треба да го дадат добро платените државни советници, директорите и министрите. А решението и на мало дете му е јасно, да не делиме превише мудрост за очигледни нешта.
Ете не наоѓаат тие. Што би било поприродно, да очекуваш да се сменат после толку време или предлог решението да дојде од некоја друга страна?

Бар десетина од времето кое опозицијата (не само политичка) во Македонија го троши на констатирање на работите кои и на мали деца им се јасни и нивно самоубиствено преувеличување, да го троши на предлагање решенија би се наоѓала во десет пати подобра ситуација од таа во која се наоѓа сега.

Ете не наоѓаат тие. Што би било поприродно, да очекуваш да се сменат после толку време или предлог решението да дојде од некоја друга страна?

.
Ако не наоѓаат, нека си дадат оставка. Ако не можат да најдат решение за кое сите граѓани ги плаќаат доволно ротираа за здравство, одбрана, образование, социјала...едни исти. За искинати душеци, лимени бараки и чучавци, голема филозофија кое е решението. Прашање е дали т.н. најдобра економија во Европа тоа може да го издржи во пакет со други сосем непотребни трошоци за кои еднаш спомна нешто патетика. Патетика е овој цел муабет, некое селективно слепило и обиди за вадење од контекст на секоја тема или индекс кои на владата не и одговараат. Не ви чинат јапонците, не ви чинат србите, не ви чини економист..епа не знам што чини. Тепање бубашваби навечер у болнички кревет. Мислиш дека сите ние другите се радуваме што секој индекс ни е за нигде? Таа е реалноста, треба вие заедно со владата да се помирите со тоа и да поработите на подобрување, да докажете дека овие индекси не се какви што се.

Последно уредено:
Верувам дека на сите им е јасно ова, многу едноставно ако се сака да се среди, џабе демагогии од власта и нејзините подржувачи, ова е реалноста...
500 000 000 евра потрошени на споменици и врби + 500 000 000 потрошени на пропаганден материјал, кампањи реклами = 1 000 000 000
1 000 000 000 =МАкедонија најдобро здраство во Европа па и светот....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom