Помош при избор на факултет

• Креатор на темата Креатор на темата acesingle
  • Време на започнување Време на започнување
Која е логиката во ова? Ако е битна животна одлука, не треба да барам мислење?
Јас сум одговорен за тоа што ќе одлучам, ама нема ништо лошо во тоа да побарам совет од постари и поискусни за да изберам правилно. И многу подобро е да прашаш, отколку да не знаеш во што се вплеткуваш. И се уште не ве сфаќам, ако имаш да допринесеш на темава - кажи, ако не, што солиш памет без врска?

Он: Информатиката (како и впрочем се останато) бара вештина и не можеш да одиш напред ако не ја разбираш. Ако ти оди, тогаш во ред е да размислуваш за таа област. Ако ти е само интересно, тешко тебе ако не вложиш труд. Се осеќам како captain obvious (читај: sponge bob), ама тоа ти е.
E-бизнис на Економскиот при УКИМ разгледај го.

Па кој може подобро од тебе да знае какви афинитети и способности ти имаш па да ти дава совет што да студираш,ти треба самиот да знаеш за што си најспособен,и не ти солам памет многу ми е гајле за тебе

Ау дечко, срцко, највеорјатно и пилот -проектот за државен испит ќе го поминеш ( со пријатели). Слободно запиши се кај сакаш штом имаш пријатели.

Подобро грабни некој курсеви со сертификати кај што ќе те насочат баш на webdesign или java програмирање одколку да се мачиш да завршуваш цел факултет за да стекнеш минимални знаења од овие области.

Подобро грабни некој курсеви со сертификати кај што ќе те насочат баш на webdesign или java програмирање одколку да се мачиш да завршуваш цел факултет за да стекнеш минимални знаења од овие области.
Знам дека тоа е најдобар избор ама ај докажи им на мојве дома дека нивната зоаостаната мисла ˝без факултет ништо˝ неважи за информатика:yid:[DOUBLEPOST=1419635189][/DOUBLEPOST]
Ау дечко, срцко, највеорјатно и пилот -проектот за државен испит ќе го поминеш ( со пријатели). Слободно запиши се кај сакаш штом имаш пријатели.
Кој како си е наредил, таков е животот срцко.[DOUBLEPOST=1419635291][/DOUBLEPOST]
Ти си печен за ПЕТ на ФИНКИ.
Исто мислење, да не си ти тамо?

Не сум на тој смер, иначе на ФИНКИ сум. Нема Калкулус ни Веројатност и статистика на тој смер ( т.е немаш ниедна математика освен Дискретна мат. која е задолжителна за сите смерови ). Според мене најлесен смер со кој ќе имаш доволно време да си чепкаш настрана тоа што те интересира а сепак ќе имаш факултетска диплома која се цени.

Знам дека тоа е најдобар избор ама ај докажи им на мојве дома дека нивната зоаостаната мисла ˝без факултет ништо˝ неважи за информатика:yid:[DOUBLEPOST=1419635189][/DOUBLEPOST]
Кој како си е наредил, таков е животот срцко.[DOUBLEPOST=1419635291][/DOUBLEPOST]
Тоа да за докажување со старите дека без дипломата си никој и ништо си прав, ама искрено другар по тоа што сам си го пиша за себе си далеку од финки па дури и од ПЕТ, немој да мислиш дека смерот е смешка иако споредено со другите баш тоа и е. Ако веќе им е за диплома на твоите имаш приватни факултети си платиш неколку рати си земеш дипломата и нема да мора да се замараат врси да фаќаат. Сепак си има дадени стандарди кои мораш да ги исполниш. Плус на крај кога ќе ја добиеш дипломата без разлика дали после 3 или 4 год мака ќе мачиш зашто ќе знаеш мн работи и уствари нема да знаеш ништо.[DOUBLEPOST=1419635944][/DOUBLEPOST]
Не сум на тој смер, иначе на ФИНКИ сум. Нема Калкулус ни Веројатност и статистика на тој смер ( т.е немаш ниедна математика освен Дискретна мат. која е задолжителна за сите смерови ). Според мене најлесен смер со кој ќе имаш доволно време да си чепкаш настрана тоа што те интересира а сепак ќе имаш факултетска диплома која се цени.
Абе најлесен ни е тој смер на цел факултет ама не го лажи дека е толку лесен и дека ѓе чепка на страна нешто гледаш искрено си кажа дека со врски и средно завршува така што и за тој смер на финки ќе се дупне од учење мислиш завршил АСИ

...Сакам да продолжам на некој информатички факултет со смер што има помалце математика...

Информатика без математика не функционира.
Поточно, не постои егзактна наука без математика.
Така што, или засукај ракави, или - не.

najakata stvar e so ke se umaras 3/4/5 godini ke si go trosis vremeto...parite...i posle pak ke treba da ucis sve odponovo i da ides na praksi i gluposti poso toa so si go ucel na fakultet ke ti pomogne maks 40%.....sedni si use od sea kursevi tutoriali...tie 4 godini usovrsuvaj se vo taa nasoka so ja sakas i veruj ke ti se isplati troduplo poveke nego li fakultet...najseriozno...skill se bara diplomata samo za u ramka...

Запиши си два факултети паралелно, Ветеринарен и Земјоделски. И појди си после во Грчец freelancer.

Машински и после ќе бидеш таксист и без пари ќе ги возиш пријателите на твоите родители. :cool:

Имаш бизнис информатика у Штип на УГД. Е сеа дали ќе научеш нешто на тај смер, не знам. Разгледај ја програмата како осакатени информатичари -- всушност се учи само програмирање и економски предмети. Глупости IMO.

Инаку муабетов „земи си сертификат не ти треба факс“, се заебанција. Еве ќе земеш 5 сертификати во насока на веб девелопмент. Само тоа сакаш да го знаеш?

Мој совет, бидејќи имам другарче на финки, ми има кажувано хорор приказни за математиката таму, запиши се на угд компјутерски науки, разликата е што математиката ќе ти иде полесно (поопуштено е, ако сакаш само 6ка со учење ден-два пред колоквиум ќе ја добиеш). Не знам точно како е на ФИНКИ бидејќи не сум учел таму, за УГД можам да ти кажам само дека ќе научиш информатика, но ќе треба повеќе сам да се трудиш. Ова важи за било каде, но од мое искуство, овде повеќе :) Можеби грешам

Последно уредено:
Било кој надвор од Македонија. Не вреди да студираш тука.
Сега сум втора година и размислувам за оваа опција. Одличен ученик сум, ми иде математика, но во која држава? Дали си запознаен да ми објасниш што, како, која е цената, како може да се добие стипендија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom