Помош при избор на факултет

• Креатор на темата Креатор на темата acesingle
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 јуни 2012
Мислења
28
Поени од реакции
1
Здраво на сите!
Епа вака да ви се претставам: 18години, средношколец, 4та година.
Како што иде крајот на годината така идат и проблемите за избор на правилен факултет. Уште од мал си ја сакам информатиката(посебно web programming & web design), а сега во 4та година ми испадна интересно и Бизнис. Главен проблем ми е што сум тотална тапа во Математика(3 години 2-ка- со пријатели :D) а инаку сум одличен ученик(со пријатели :D). Сакам да продолжам на некој информатички факултет со смер што има помалце математика а по можност и да има нешто бизнис такви ствари. некој совет?
Поздрав

Досега се што разгледав најпривчено ми се чини: Примена на Е-Технологии на ФИНКИ, ако има некој од тој смер нека пише

Здраво на сите!
Како што иде крајот на годината така идат и проблемите за избор на правилен факултет. Уште од мал си ја сакам информатиката(посебно web programming & web design), а сега во 4та година ми испадна интересно и Бизнис. Главен проблем ми е што сум тотална тапа во Математика(3 години 2-ка- со пријатели :D) а инаку сум одличен ученик(со пријатели :D). Сакам да продолжам на некој информатички факултет со смер што има помалце математика а по можност и да има нешто бизнис такви ствари. некој совет?
Поздрав

Барај си факс кај што имаш пријатели :)

Добро бе,какви интелектуалци утре ќе бидете вие кога незнаете една таква битна животна одлука сами да донесете,па мора некој да ви помага,божем ова е избор кое чоколадо да си го купам па барате мислење

а инаку сум одличен ученик(со пријатели :D).
Тоа ти е ко куќа без темели.

Иначе чим те интересира информатиката, би ти го препорачал ФИНКИ. Само него ако го завршиш со врски, подобро фрли си ја дипломата во канта. Информатиката не е нешто што се учи со врски.
:)

Последно уредено:
Само на Земјоделски другарче моментално :)

Зависи која насока ама и таму имаш математија па и хемија :/ Така да ништо инаку јас бев таму ако ти треба мислење пп :)

Здраво на сите!
Поздрав
Kaj учиш ?

Тоа ти е ко луксузна куќа без темели.

Иначе чим те интересира информатиката, би ти го препорачал ФИНКИ. Само него ако го завршиш со врски, подобро фрли си ја дипломата во канта. Информатиката не е нешто што се учи со врски.

Така е сунѓер темелите се главната носечка структура на секоја луксузна куќа, другите куќи лебдат во воздух. Искрено добро го просветли а и мене искрено

Информатиката не е нешто што се учи со врски

Тоа ти е ко куќа без темели.

Го знам сето тоа, и несакам да го завршам со врски, сакам со знаење зошто и сам убаво кажа ако завршиш Информатички факултет со врски подобро фрли си ја дипломата.. досега Информатика средно никогаш не сум имал 5-ка со врски, туку со знаење.. башка тоа имам и практично работено: имам направено околу 30-тина сајтови на WordPress i Joomla и 20-тина блогови на Blogspot и Bloger.Hr, исто имам земено и некој денар на Fiverr(работев на: Blogspot Design, Blogspot debugging и све остало поврзано со Blogspot)[DOUBLEPOST=1419623155][/DOUBLEPOST]
Општа Гимназија-Кичево[DOUBLEPOST=1419623268][/DOUBLEPOST]
Така е сунѓер темелите се главната носечка структура на секоја луксузна куќа, другите куќи лебдат во воздух. Искрено добро го просветли а и мене искрено

Информатиката не е нешто што се учи со врски
Точно така.[DOUBLEPOST=1419623320][/DOUBLEPOST]
Добро бе,какви интелектуалци утре ќе бидете вие кога незнаете една таква битна животна одлука сами да донесете,па мора некој да ви помага,божем ова е избор кое чоколадо да си го купам па барате мислење
Донегде си во право :)

Ако си тапа математика запиши се на некој општ факултет а веб дизајн има други начини да научиш пример на интернет имаш тон туторијали, имаш курсеви итн. Имам братучед кој има уметничко средно па сега е веб дизајнер.

Ако си тапа математика запиши се на некој општ факултет а веб дизајн има други начини да научиш пример на интернет имаш тон туторијали, имаш курсеви итн. Имам братучед кој има уметничко средно па сега е веб дизајнер.
Сакам од факултетот да стекнам бар некое знаење што ќе го применам во иднина, а во идина се гледам како web-developer, java programmer, web designer i etc. на општ факултет само што ќе си го губам времето, така поарно да не се запишувам.

Луѓе земјоделски не е зајбанција, имаш и таму мрднати професори што ке те малтретираат до степен да си го забораваш своето име а верувај факултетот не вреди толку да се малтретираш (лажат што викат има преспектива) , ама дефинтивно ако се одлучуваш одлучи нешто што има врска со информатика или медицина само овие два факултета завршуват работа откога ке завршиш.

Која е логиката во ова? Ако е битна животна одлука, не треба да барам мислење?
Јас сум одговорен за тоа што ќе одлучам, ама нема ништо лошо во тоа да побарам совет од постари и поискусни за да изберам правилно. И многу подобро е да прашаш, отколку да не знаеш во што се вплеткуваш. И се уште не ве сфаќам, ако имаш да допринесеш на темава - кажи, ако не, што солиш памет без врска?

Он: Информатиката (како и впрочем се останато) бара вештина и не можеш да одиш напред ако не ја разбираш. Ако ти оди, тогаш во ред е да размислуваш за таа област. Ако ти е само интересно, тешко тебе ако не вложиш труд. Се осеќам како captain obvious (читај: sponge bob), ама тоа ти е.
E-бизнис на Економскиот при УКИМ разгледај го.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom