Помош при избор на факултет

• Креатор на темата Креатор на темата acesingle
  • Време на започнување Време на започнување
Да го споделам моето мислење. Студент сум на Градежниот у Скопје. Трета година сум. И потполно се сложувам и со родителите на дечкото и со сите вас кои велите дека ако го интересира нештото(веб дизајн мислам беше) може комотно да си го чита, да си го научи од интернет. Имам доста пријатели, познаници програмери. Сите си завршија факултети, а секој еден од нив си го имаше знаењето стекнато уште пред да е на факултет. Сепак застанувам на страната на родителите. Видете што ни се дешава у земјава. Секој ден нови работи се спроведуваат што им текнуваат на поединци, за кои сите ние се прашуваме дали они имаат воопшто право да одлучуваат за нас. Сеа кога ќе размислите, прво нешто што го бараат за у било која фирма за у било која струка ти вика дај дипломата. Средното нема вредност, за курсевите од областа на програмирање не знам, тоа вие ќе кажете. Сепак дипломата е некој вид на сигурност. Али изборот е твој, друже. Немој да мислите дека кај мене на факултет не се учат безпотребни ствари, али тоа е мора да се пополнат кредитите и се ствараат предмети што во минатото било еден предмет. И не им замерај на родителите. Нема родител што барем еднаш не му рекол на своето дете дека без факултет нема ништо у нашава земја. Сепак секој сака најдоброто за своето дете. :)

Здраво на сите!
Епа вака да ви се претставам: 18години, средношколец, 4та година.
Како што иде крајот на годината така идат и проблемите за избор на правилен факултет. Уште од мал си ја сакам информатиката(посебно web programming & web design), а сега во 4та година ми испадна интересно и Бизнис. Главен проблем ми е што сум тотална тапа во Математика(3 години 2-ка- со пријатели :D) а инаку сум одличен ученик(со пријатели :D). Сакам да продолжам на некој информатички факултет со смер што има помалце математика а по можност и да има нешто бизнис такви ствари. некој совет?
Поздрав

,,,za ovaa i vakva odluka ima samo edno pravilo,,,

,,,,odi tamu kajshto te vleche srceto i talentot, uspehot za vreme na studiranjeto nema da izostane a i ponataka vo profesionalnite vodi ke imash uspeh,,,se drugo shto ke odberesh na sila ili pod nechii preporaki ili pritisoci se luk i voda,,,odi onamu kadeshto te vleche i umstveno i duhovno materijata shto sakash da ja studirash,,,toa ke ti bide vistinski izbor,,,
,,uspeh i sreka vo ponatamoshnoto studiranje,,:icon_mrgr:

Сега сум втора година и размислувам за оваа опција. Одличен ученик сум, ми иде математика, но во која држава? Дали си запознаен да ми објасниш што, како, која е цената, како може да се добие стипендија?
Ах незнам, тука студирам јас. Не ни разгледвав во странство, инаку мислам Словенија најпаметно е.

Добро бе,какви интелектуалци утре ќе бидете вие кога незнаете една таква битна животна одлука сами да донесете,па мора некој да ви помага,божем ова е избор кое чоколадо да си го купам па барате мислење
Па и тој избор сам го правам.

Информатика без математика не функционира.
Поточно, не постои егзактна наука без математика.
Така што, или засукај ракави, или - не.
веб дизајн не е егзактна наука, повеќе како уметничка дејност.
Сега сум втора година и размислувам за оваа опција. Одличен ученик сум, ми иде математика, но во која држава? Дали си запознаен да ми објасниш што, како, која е цената, како може да се добие стипендија?
скоро сите додипломски студии во странсво ти се на нивниот мајчин јазик. Ептен се ретки тие што се на англиски и конкуренцијата за таму е преголема, посебно од индијци, турци и кинези.

веб дизајн не е егзактна наука, повеќе како уметничка дејност.

скоро сите додипломски студии во странсво ти се на нивниот мајчин јазик. Ептен се ретки тие што се на англиски и конкуренцијата за таму е преголема, посебно од индијци, турци и кинези.
Ми се допаѓа опцијата за у Словенија. Сепак ќе размислам, имам уште 2 години.

Таа дома што ти вари граФ.

2583940635_12de48dd31_o.jpg

Абе најлесен ни е тој смер на цел факултет ама не го лажи дека е толку лесен и дека ѓе чепка на страна нешто гледаш искрено си кажа дека со врски и средно завршува така што и за тој смер на финки ќе се дупне од учење мислиш завршил АСИ

Абе најлесен е од сите останати смерови. Самиот факт што ги нема математиките за кои се троши 80% од времето му е еден голем плус. ВиС да го положиш треба цел семестар на него да се посветиш. Сеа ако една Дискретна не може да ја положи тоа е друг муабет.

Абе најлесен е од сите останати смерови. Самиот факт што ги нема математиките за кои се троши 80% од времето му е еден голем плус. ВиС да го положиш треба цел семестар на него да се посветиш. Сеа ако една Дискретна не може да ја положи тоа е друг муабет.
Најлесен точно.
Нема мат и вис точно.
Ама по описот што си го даде сам за себе сум прилично сигурен дека не е човек за на финки. Али не дека неможе да се запише и да проба, може и ќе добие екстра мотивација па лесно ќе го помине.

Sent from my Nexus 7

Дечки, се мислам помеѓу архитектонски и градежен. Ме интересира ваше мислење и совети од некој кој веќе студира таму. Инаку учам во Орце и сметам дека имам прилично добра основа за некој од овие два факултета. Ви благодарам однапред

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom