Откажување од државјанство

izvini, a kako ke zemis treto drzavjanstvo osven dokolku ne si diplomat ?
kako sho znam ja obicen gragjanin mozi da ima maksimum dve drzavjanstva, a diplomatite 3 poz

Земјите кои дозволуваат две државјанства, дозволуваат и повеќе од две. @Струмикс

Јас во Република Македонија поседувам одреден недвижен имот. Ме интересира што кажува правото доколку дојдам во ситуација да земам трето државјанство и да морам да се откажам од едно, што најверојатно би било македонското, како потоа би го регулирал правото на сопственост тука?
Продади го имот додека уште држи цена, без разлика дали си земал трето државјанство.

Ljuge ajde kazete mi sega vaka. Ako se otkazam od Makedonskoto drzavjanstvo i ako zemam Germansko ili Holandisko drzavjanstvo dali kje imam vo Makedonija pravo da poseduvam nedviznini oti imam edna kukja vo Makedonija koe e na moe ime dali kje imam pravo na sopstvenost na nejze ili ne.

Ljuge ajde kazete mi sega vaka. Ako se otkazam od Makedonskoto drzavjanstvo i ako zemam Germansko ili Holandisko drzavjanstvo dali kje imam vo Makedonija pravo da poseduvam nedviznini oti imam edna kukja vo Makedonija koe e na moe ime dali kje imam pravo na sopstvenost na nejze ili ne.
Да.

За колку време се добива Американско државјанство доколку се омажиш /ожениш за американски државјанин ?

За колку време се добива Американско државјанство доколку се омажиш /ожениш за американски државјанин ?

Откако ќе се омажиш / ожениш и ќе поднесете барање за дозвола за престој за тебе , зависи од државата во која се наоѓаш се чека од 6 до 18 месеци за првото интервју , ако успешно докажете дека вашиот брак е валиден и доволно се знаете со партнерот ви се издава зелена карта од 2 години , после тие 2 години ќе имате второ интервју каде исто ке треба да докажете дека вашиот брак е вистинит и докази за истиот ( заеднички фотографии , сметки ,дом, деца ... ) , ако го поминеш и тој чекор ти се издава зелена карта од 10 години , а за државјанство можеш да аплицираш откако ке поседуваш зелена карта 3 години ако си сеуште омажена / оженет или после 5 години ако се разведете после второто интервју без да направите 3 години .[DOUBLEPOST=1464532489]

Откако ќе се омажиш / ожениш и ќе поднесете барање за дозвола за престој за тебе , зависи од државата во која се наоѓаш се чека од 6 до 18 месеци за првото интервју , ако успешно докажете дека вашиот брак е валиден и доволно се знаете со партнерот ви се издава зелена карта од 2 години , после тие 2 години ќе имате второ интервју каде исто ке треба да докажете дека вашиот брак е вистинит и докази за истиот ( заеднички фотографии , сметки ,дом, деца ... ) , ако го поминеш и тој чекор ти се издава зелена карта од 10 години , а за државјанство можеш да аплицираш откако ке поседуваш зелена карта 3 години ако си сеуште омажена / оженет или после 5 години ако се разведете после второто интервју без да направите 3 години .[DOUBLEPOST=1464532489]
А колку време се чека за првото интервју??? (прашувам за брак склучен во Македонија со Американски државјанин )

Дечки, фино сте напишале се секоја чест.
Но, дали доколку веќе имам завршено државен факултет во Македонија и притоа се откажам од МК државјанство и нормално земам друго, дали истата диплома ќе ми биде важечка и ќе биде вреднувана ајде да речеме во оваа држава (за на страна сеуште не сум информиран дали се признаени).

Поздрав до сите.

Дечки, фино сте напишале се секоја чест.
Но, дали доколку веќе имам завршено државен факултет во Македонија и притоа се откажам од МК државјанство и нормално земам друго, дали истата диплома ќе ми биде важечка и ќе биде вреднувана ајде да речеме во оваа држава (за на страна сеуште не сум информиран дали се признаени).

Поздрав до сите.

Нормално ќе ти важи дипломата. Исто како еден куп македонски државјани што имаат дипломи добиени во странство.

Еве јас се нудам да усреќам некоја да избега од Македонија :)[DOUBLEPOST=1480044398][/DOUBLEPOST]Еве јас се нудам да усреќам некоја да избега од Македонија :)

Дали процедурата за отпуст од мк државјанство може да се започне преку амбасада, или мора лично да се појде во мк?

Дали процедурата за отпуст од мк државјанство може да се започне преку амбасада, или мора лично да се појде во мк?
Да можит и во амбасада, но процедурата трајт подолго време и е поскапо.

Здраво дечки. Нов тука, bear with me. :)

Веќе имам одобрено државјанство од друга држава и одобрен отпуст од македонското државјанство. Работата е што потврдата ми ја пуштиле директно по пошта и не преку МНР (дипломатска пошта), а потврдата узела магла. Никаде ја нема...
Дали некој знае кое одделение/сектор во МВР е одговорно за овие работи, да се јавам и да се заинтересирам за пуштање на дупликат од решението за отпуст од државјанството.

Фала. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom