Фергусон, немири, здраво!

Можеби дечкото што бил убиен од полицијата во Фергусон не бил виновен за ништо, зошто одма мора да се генерализира по цела една раса дека сите биле криминалци, така да сосема било ок и најнормално што дечкото бил застрелан како куче на улица иако не поседувал оружје и не пружал отпор ...
Црнците во САД денеска ги има помеѓу 40 и 50 милиони и тие таму не дошле сами по своја желба туку претците на денешните Афро-Американци биле насила носени со бродови од Африка во Америка за да служат како робови/ефтина работна сила и се до пред неколку децении ова малцинство немало скоро никакви елементарни човекови права во таа држава !
Дури и да вршел некаков криминал дечкото требало да биде уапсен а не убиен сепак има голема разлика, сега нека си ги сносат последиците од оваа погрешна постапка на полицаецот !
Да не заборавиме дека и кај нас пред некоја година припадник на специјалните полициски сили ладнокрвно претепа до смрт младо момче на плоштад ... оваа тема да ни послужи колку да се потсетиме на Нешковски инаку овие протести во САД не се насочени против белците туку против полицијата/институциите односно против полициската неефикасност и бруталност се а и во самите толпи демонстранти има и доста белци кои рамо до рамо даваат цврста поддршка на мнозинството Афро-Американски протестанти !

Последно уредено:
Сакаш да кажеш дека во иронија си го кажал тоа дека сите тие групи се дискриминирани,епа извини али јас говор на тело не препознавам преку монитор,јас го сфатив напишаното онака како што го напиша.И друго немора да браниш некого ако кажеш дека е дискриминиран,еве јас иако цело време трубам за црнциве дека се дискриминирани јас не ги бранам и не ми значат ништо само ја изнесувам ситуацијата каква што е.И неможе да ги ставаш во исти кош и албанци и црнци оти така потенцираш дека албанците се исто толку ранливи и дискриминирани како и црнците,а нема врска едните се дискриминирани другите не се дискриминирани и затоа јас се нафатив да пишувам за албанците а не дека ги браниш ти бе глупав еден.Неможе оти Македонија е едно а Америка е друго два различни света се со различна политика и историја.Исто има разлика едните плачат од бес,а другите плачат од мака.Значи голема грешка шо ги ставаш во исти кош оти овие нашиве никогаш не виделе мака од нас ние сме фер спрема нив од сам почеток.Бар црнците имаат разлог овие оркиве каков разлог имаат.За голема Албанија?
Гение, од самиот понатамошен тек на постот си требало да сфатиш дека првата реченица ми е иронична.

Друго, на сосема различна бранова должина сме, тоа ти го укажав уште во првиот пост, во случај да не си сфатил. Со други зборови кажано, ВО МОМЕНТОВ црнците се дискриминирани во САД, колку што се дискриминирани албанците во Македонија.
Збориме за моментов, а не за 1960 година, затоа што од тогаш поминале повеќе од 50 години.
Со ништо не ми докажуваш дека не се дискриминирани. Ете јас ти наведов дека:
1. НЕМА закон кој им забранува да се образуваат
2. НЕМА закон со кој им се ограничува слобода на движење
3. НЕМА закон според кој црнците не може да конкурираат за дадено работно место, тоа што не се кадарни е вистинската причина затоа што не можат да конкурираат
4. Смеат колку сакаат да се изживуваат врз белците (документирано во еден куп клипови кои ги опишав во претходните постови), а белците не смеат да писнат, па дури не смеат ни бојата на кожата да им ја споменат затоа што и тоа се смета за расен напад.

Тоа што ги дискриминирале пред 50 години, не значи дека сега тие треба да бидат оние кои ќе го прават истото и уште ќе плачат дека одново не биле почитувани во општеството.

Кога веќе ги спомна албанците, можеби и они имаат иста причина како црнците (по твоја логика), но на територијата на цела СФРЈ. Може дискриминацијата не била на ниво на тоа што им го правеле на црнците, но секако трпеле притисоци од повеќе страни. Да не заборавиме дека и Милошевиќ им даде добра причина да плачат до ден денес и на таа карта на угнетеност сега да ни земаат се што ќе посакаат, а не го заслужиле.

Погодна почва за инсталација на исламисти.

Замислете само каква комбинација би биле црните и сечените , ќе им се деси на америте Детроит 1967.

detroit.jpg

Гение, од самиот понатамошен тек на постот си требало да сфатиш дека првата реченица ми е иронична.

Друго, на сосема различна бранова должина сме, тоа ти го укажав уште во првиот пост, во случај да не си сфатил. Со други зборови кажано, ВО МОМЕНТОВ црнците се дискриминирани во САД, колку што се дискриминирани албанците во Македонија.
Збориме за моментов, а не за 1960 година, затоа што од тогаш поминале повеќе од 50 години.
Со ништо не ми докажуваш дека не се дискриминирани. Ете јас ти наведов дека:
1. НЕМА закон кој им забранува да се образуваат
2. НЕМА закон со кој им се ограничува слобода на движење
3. НЕМА закон според кој црнците не може да конкурираат за дадено работно место, тоа што не се кадарни е вистинската причина затоа што не можат да конкурираат
4. Смеат колку сакаат да се изживуваат врз белците (документирано во еден куп клипови кои ги опишав во претходните постови), а белците не смеат да писнат, па дури не смеат ни бојата на кожата да им ја споменат затоа што и тоа се смета за расен напад.

Тоа што ги дискриминирале пред 50 години, не значи дека сега тие треба да бидат оние кои ќе го прават истото и уште ќе плачат дека одново не биле почитувани во општеството.

Кога веќе ги спомна албанците, можеби и они имаат иста причина како црнците (по твоја логика), но на територијата на цела СФРЈ. Може дискриминацијата не била на ниво на тоа што им го правеле на црнците, но секако трпеле притисоци од повеќе страни. Да не заборавиме дека и Милошевиќ им даде добра причина да плачат до ден денес и на таа карта на угнетеност сега да ни земаат се што ќе посакаат, а не го заслужиле.
Па не се дискриминирани де ти самиот си наброја по сите точки зошто и како,јас немора да ти докажувам кога веќе сам си докажа.Албанците не се дискриминирани,како на писмено така и праксата на дело покажала дека не се дискриминирани додека во Америка со црнците имаме сосема различна ситуација тие не се дискриминирани но само на хартија овие работи шо ги наброја таму важат само на хартија во пракса е поинаку и те како се дискриминирани иначе немаше да живејат во гета,ретки се тие кои што успеале да се вклопат во белото општество.И пак и тие што се ги пулат напреку кога поминуваат улица.Значи слобода на движење знаејќи ја историјата меѓу белците и црнците таму со ку клукс клановите и што се им правеле,а бидејќи овие се побројни црнците пак се принудени да се кријат и да се движат само во своето гето или својата обележана територија шо значи немаат слобода на движење иначе немаше да се кријат во квартови.Образование може да завршат и да запишат но не онака како што тие сакаат не рамноправо и рамо до рамо со белецот.На овој ако му требаат 5 страни да научи за да помине на овој ќе му требаат 50 страни,пак има дискриминација а професорот сигурно нема да му каже на црнчево дека го пуштил белецот со само 5 страни прочитани.На работа може да конкурира но нема да го примат тоа е јасно освен за да му чисти вециња за друго не барај, поголеми шанси мене има да ме примат на работа без државјанство и без никаков престој отколку некој црнец шо се родил и живеел таму.Врз белците неможе да се изживуваат тие шо праеја така по клипој шо маваа и шо се снимаја, сите ги осудија а може и ги убија којзнае шо им напраија.Јас мислам второво е пошо црнци.Така да ништо од ова шо го кажа не ти е точно на хартија да али во пракса јок.А во МК во МК е обратна ситуација албанец е професор тој го држи факултетот,кршат прават протестираат никој ништо не им може се вработуваат на кило албанците,не работат ништо не ни одат на работа,а земаат плата испаѓа дека ти работиш за нив ,пари од ддв шо ги плаќаш со кој се полни буџетот одат во нивни џебој.И ко ќе видиш ние сме црнци во сопствената држава па кај го има ова.Права поголеми и од нашите им дадовме,а никакви права не им зедовме.И која СФРЈ шо се враќаш во СФРЈ па за СФРЈ ли зборуваме или за Македонија,дали од осамостојување од кога постои Македонија сме им одзеле некое право или како што одминувало времето сме им давале се поголеми и поголеми права за на крај да дојдеме до ова дереџе.Поради што се бунат што сме им згрешиле ништо.Бар црнциве со причина овие?Не си во право.

Последно уредено:
Дека полицијата во САД прави што ќе посака тоа ни е јасно.
Дека црнциве се далеку од светци и тоа ни е јасно.
Инаку добро објасниле и @Коњаникот Сабја и @Dexter26

Најголема грешка во историјата на USА е што престанаа со расната сегрегација..
Дискриминација ? Фактите и бројките кажуваат нешто сосема друго..
http://violenceagainstwhites.wordpress.com/statistics/
http://violenceagainstwhites.wordpress.com/no-go-areas-for-whites/[DOUBLEPOST=1408500511][/DOUBLEPOST]
Нема црнец шо не се шета без оружје посебно во Америка,сите тие живеат во гета..Со еден збор поголемиот број црнци таму се гангстери и заработуваат нелегално и не по нивна вина туку баш затоа што сеуште се доста дискриминирани
Колку само овоа звучи познато..

Последно уредено:
А чекајте...100 пати го прочитав зборот ,,Фергусон''. Зар оние црвените трактори од таму ги увезуваме?

pred sekoj pres posle protestive ovie dzandarive prvo molitva kazuvaat preku nekoj tip od kaj niv, pa teraat so pres.
sektaska nacija se majke mi, nek si ebat mater.

Taka, za zanimacija.

Аман бре, толку ти е досадно ?

Па земи оди во Африка да лекуваш заболени од ебола, или да ги храниш гладните во Сомалија, ќе си имаш занимација до бескрај и буквално ќе заборавиш што е тоа досада, биди сигурен.

Моето мислење го има во еден дел од видеово, кое треба да го погледнете сите зошто ни се случува нешто слично:

Класичен Captain Hindsight. Латас со смисла за хумор.
Лесно е кога во видео материјал од 15 минути полн со цинизам коj го креира јавното мислење на нација од 300 милиони имаш 3 и пол реченици со сериозен тон кои немаат никаква поврзаност со она што се случува на улица.
Рецепт за луѓето да мислат he knows what he's talking about, let's take his opinion as ours.
Различно изгледаат ваквите конфликти на терен и на ТВ.

Единствена причина отворено да не ги поддржам властите во САД е нивната лицемерна надворешна политика. Во случајов многу јасно е дека "невооруженото момче" е познат 18 годишен деликвент што тежи преку 100 кила и има над 190 цм. Црнците се бетер од Албанците ваљда пошто мислат дека имаат "право" од минатото мада тоа минато е одамна поминато. Не гледам причина ситуацијава да се измени во блиска иднина. Едноставно фрустрирани се пошто биле робови и 95% од нив избираат да се жалат за неправдите нанесени на нивните дедовци отколук да најдат работа и да се образуваат. Џабе и Обама стана претседател кога они нон стоп ќе се вадат на расна дискриминација. Им воведоа и позитивна дискримнација и пак џабе. Еве сега гледам малку црнци цајкани имало во населбата. А бе типикал Арачиново менталитет. Ме интересира само зошто азијциве не се бунат? Зошто живеат во мир со белците? Или било кое друго малцинство? Само на црнците се нешто не им чини. Многу ме потсеќаат на нашето најголемо малцинство.

P.S. не знам дали видовте снимка од црнецот како 5 минути претходно опљачка локална продавничка и го грабна индиецот газда за врат. Исто така полицаецот има неколку повреди на главата додека пробувал да го уапси мирното момче. Очекувам вака да биде кај нас за некоја година. Според коментарите во ваквите маалски продавнички и безнински каде живеат мнозинство црнци, проблематичните црнци редовно влегувале и си зимале раобти без пари па дури и ги предизвикувале газдите да реагираат за да направат беља. Исто така може да ги видите снимките од организираните (flash rob Или flash mob robbery) кражби кои започнаа од пред некоја година во која се договараат невиниве црнчиња преку интернет и 50 душивлагаат во продавница и крадат. тоа до сега се случило десетици пати. Тепања по метроа и автобуси редовна појава. Сега најнова мода им е да одат на места како што се панаѓури и слични собири и да провоцираат и да тепаат. Единствено полицијата во САД остана доследна и не толерира испади. Е сега затоа се ствара ваков медиумски притисок за да ја олабават и полицијата е после нека му ја мислат белците...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom