Македонско фудбалско првенство 2014/15

• Креатор на темата Креатор на темата Prime
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион?

• Вкупно гласачи
    205
Статус
Затворена за нови мислења.
а тоа што тие терени се ораници не се важи? многу на место си е одлуката на ФФМ, каде бе фудбал на такви терени? редно беше ФФМ малку да покаже заби, немаш терен - нема да играш. сакаш да играш, напрај си го теренот!

Da, ffm treba sam da gi sredi stadionive ili vladata a ne da frlat pari po spomenici, a sportot nikade greota e ova za naseto prventsvo posle nema fudbal kako da ima samo eden stadion ima ni pomosni tereni vistina greota e ova uste 100 godini vaka ke bideme.

Da, ffm treba sam da gi sredi stadionive ili vladata a ne da frlat pari po spomenici, a sportot nikade greota e ova za naseto prventsvo posle nema fudbal kako da ima samo eden stadion ima ni pomosni tereni vistina greota e ova uste 100 godini vaka ke bideme.
До вчера немаше ни еден стадион, ни едно помошно игралиште...колку за споредба. Да имало сега ќе гледавме квалитетен фудбал, пошто нема квалитетен фудбал ќе гледаат нашите деца а како што тргнало и поверојатно ми е внуците дека ќе гледаат фудбал овде како што личи. Треба време. Јас знам дека не ни е по мерка ни мене ни тебе нашава генерација што е жртва и гледаме селски фудбал ама тоа е што е.[DOUBLEPOST=1406558893][/DOUBLEPOST]
друже, никаде во Европа владата не ти гради стадиони туку за тоа си се задолжени клубовите.
Кој клуб сам ќе направи стадион додека јас сум жив, кој и да е во Македонија, облакам негов дрес, шалче околу врат и натпреварот на отварање го гледам. :D

Последно уредено:
Eve Ecolog saka da go zeme stadionot ama imaat probleme so vladata zosto ne mu ja davat ? Evropski stadion saka da gradi jas sum go videl proektot vistina vo balkanot nema takov stadion i niz evropa nemat nekolku timovi, tamu ke igrat Renova, Teteks ke ima fudbal i vo evropa ke igrat vo Tetovo a ne da patuvaat do Skopje.

Градски Тетово не е на владата туку на Општина Тетово, значи до нив е проблемот. владата нема стадиони, сите се на општините ;) со неколоку исклучоци кои ги држат приватни лица (ко во Струмица и Кавадарци)

друже, никаде во Европа владата не ти гради стадиони туку за тоа си се задолжени клубовите.
Da ne si janglas ?!

Kako be gradat drzavite stadioni pa koj gi gradese sega vo brazil ili vo ukraina ili germanija portugalija za golemite (Ep SP)prventstva isto i grcija za olimpijadata itn ...Isto e sega i vo srbija koj mu gi gradi stadionite ? Klubovite da en gi pravat osven golemite ekipi kako real barsa od anglija arsenal liverpul i germanija minhen skoro na site drugi stadionite mu gi gradat ili renovira drzavata

Da se razberime i jas sakam klubovite da gi imaat stadionite kako nivni no toa po nekoja godina koga klubovite ke bidat finasiski po jaki a so seodnesuva za FFM treba uste po rigirozna da bidi i da zabrani sekade fudbal ama i potoa da finasira dali so AMS dali so vlada(kako arenata Filip2) dali i so pomos na opstinite ili isklucivo so donacii od UEFA i FIFA ne me interesira no za da ima fudbal prvo mora da ima uslovi i da bidat rigorozni bez isklucok se razbira koga bi finasirale a parite ne se trosat domaiknski a vaka se e ebi veter i nenormalno

едно е за Светско и Европско, тогаш државата гради и потоа им зема кирија на клубовите. така и Работнички и Вардар играaт на Филип II. порано, кога во добар дел од Европа клубовите биле државни, нормално дека и стадионите биле градени од државата. тој тренд го нема повеќе, клубовите се приватизирани, а стадионите или продадени на клубовите/трети лица или рушевини како нашите. не мешајте ги мундијалските стадиони, па сигурно нема Васку да Гама или било кој друг клуб да фрли пари и да направи стадион за Бразил да организира Мундијал. Мундијалот е организиран од Федерацијата со благослов (финансиски) од државата.

тоа што некаде се градат стадиончиња со пари што не се од клубовите, тоа се или благодарение на донации од УЕФА или ептен кога некоја држава ила пари па може кај сака да фрла. тој филм кај нас нема да го гледате, колку и да сакате. прво, тоа е работа на општините кои се и сопственици на стадионите. ама, тие со никаков закон не се обврзани да ги модернизираат. ФФМ сега си донесе закон, кој е мн на место, меѓутоа тоа нема да ја присили ниту една општина да даде пари. или ќе се најде некој близок до власта па да издејствува некој денар да се фрли или клубовите иако кираџии ќе мора само да ги шминкаат стадионите.

не за џабе клубовите ги прават АД, па за да се модернизираат сите стадиони треба или клубовите да си ги откупат, или да добијат донација од УЕФА (како во Велес), или стадионите да ги купат некои приватњаци, да ги модернизираат па тие да им ги издаваат или ко на запад некој голем спонзор да ги купи, да ги среди и негово име да им даде. али последнава варијанта за кај нас е научна фантастика.

едно е за Светско и Европско, тогаш државата гради и потоа им зема кирија на клубовите. така и Работнички и Вардар играaт на Филип II. порано, кога во добар дел од Европа клубовите биле државни, нормално дека и стадионите биле градени од државата. тој тренд го нема повеќе, клубовите се приватизирани, а стадионите или продадени на клубовите/трети лица или рушевини како нашите. не мешајте ги мундијалските стадиони, па сигурно нема Васку да Гама или било кој друг клуб да фрли пари и да направи стадион за Бразил да организира Мундијал. Мундијалот е организиран од Федерацијата со благослов (финансиски) од државата.

тоа што некаде се градат стадиончиња со пари што не се од клубовите, тоа се или благодарение на донации од УЕФА или ептен кога некоја држава ила пари па може кај сака да фрла. тој филм кај нас нема да го гледате, колку и да сакате. прво, тоа е работа на општините кои се и сопственици на стадионите. ама, тие со никаков закон не се обврзани да ги модернизираат. ФФМ сега си донесе закон, кој е мн на место, меѓутоа тоа нема да ја присили ниту една општина да даде пари. или ќе се најде некој близок до власта па да издејствува некој денар да се фрли или клубовите иако кираџии ќе мора само да ги шминкаат стадионите.

не за џабе клубовите ги прават АД, па за да се модернизираат сите стадиони треба или клубовите да си ги откупат, или да добијат донација од УЕФА (како во Велес), или стадионите да ги купат некои приватњаци, да ги модернизираат па тие да им ги издаваат или ко на запад некој голем спонзор да ги купи, да ги среди и негово име да им даде. али последнава варијанта за кај нас е научна фантастика.

Многу си грешка брат.Еве земи пример од Балканот оти со Западна Европа не можиме да се споредиме тие се 50 години понапред.Ај кажи ми само еден стадион (не со монтажни трибини) кое не е направено од држава-општина.Тоа со пари од УЕФА се ситни корекциина на стадионите во неразвиени држави како нашата...Значи сегде тие стадиони се сметаат за капитални инвестиции и ги гради државата...Ај баш дај ми еден пример од Словенија,Боснја,Грватска,Србија,Бугарија,Романија,Грција кај шо некој клуб напрал стадион од 15000- 20000 гледачи +

како што реков, каде што има бајаги пари, таму државата гради не само стадиони туку и разно-разни други арени. и кај нас се почна со нешто слично, ама освен Филип II сите други се терени за нисколигаши, се изгради една сала и веќе две години се најавува палата на зимски спортови ама некако како да пресушија парите... тешко нас ако почне државата да ги гради стадионите во секој поголем град. еве како за споредба слична е ситуацијата со стадионите во Италија: само 2 клуба имаат свој стадион (Јувентус и Сасуоло), додека сите останати плаќаат кирија за да ги користат. општините не ги реновираат стадионите, а федерацијата си носи закони (како што почна и ФФМ кај нас) па некои клубови мораат да играат во други градови дур се договорат со општините кој да плати за реновирање. државата фрла пари онаму каде што има интерес. пример во Словенија државата гоп направи стадионот на Марибор, Људски Врт, меѓутоа не за Марибор туку за репрезентацијата да игра. кај нас тоа се случи со Филип II и државата нема повеќе интерес за останатите стадиони бидејќи смета дека ова е доволно за 6-8 европски натпревари преку лето и уште неколку на репрезентацијата преку цела година.

Filip vkraj me razocara so muabetite i ne mi si jasen ti kazvas samo primeri deka ne gradi drzavata stadioni ili deka i ti se slozvas so toa da ne se gradat stadioni ?!
Inaku ne samo slovenija ete i srbija(eden kup renoviranja) i site sosedi drzavata mu gradese i se uste mu gradi stadioni so znaci za nasi uslovi sosema e normalno dravata da gradi stadioni vo slucajot nas mora da obebzedat uslovi i stadini vo pogolemite gradovi bez razlika dali ek baraat donacii dali so JJP ili pod koncesii ke gi davaat vazno e da se napravat moderniziranja odnosno normalni minimalni uslovi za igranje na fudbal
So znaci bez stadioni i pomosni igralista nie NIKOGAS nema da imame fudbal znaci prvo infrastruktura da obezbedi drzavata pa posle klubovite da gi stavat vo funkcija trenerite i mladinskite skoli pa da izvadiem jako prvenstvo pa potoa reprezentacija se razbira ako do togas ne izbega celata mladina ili drugata polovina en se ispusti namesto da odi da trenira fudbal ili rakomet kosarka so znaci isto i so sportskite sali !
p.s.gsh ima brat slucaevi ete primer vo turcija stadionot na besiktas si go gradata samite klubo so sponzorite isto taka i vo bugarija botev sami si pravat stadion i trening kamp so znaci ima nekoj ekipi ete i porano kaj nas milano arena sam si ja pravese onaj kriminalecot ama ne toa muabetot dali ima slucavei ete ima rabotata e sto preku 99% stadionite gi gradat vlasite odnosno drzavata so pomos na kako so rekov federaciite uefa fifa itn ..

Знаете што ориз садат на Железара?

@Goran Bt брат со Турција не ни можиме да се споредваме , а со овие околните можи само некој мафијаш да напрај ако сака да испери пари преку клуб и никој друг.Еве зошто од утакмица вечерен термин на Филип било 1500 евра еве нека е 2000 евра.30 утакмици * 2000 евра = 60.000 евра.За 10 год 600.000 евра а за 100 год = 6 милиони евра.А кошта 30-40 милиони евра.

Вечното дерби сепак ќе се игра во Битола!

Срамота е ова шо се дешава.
Ние никогаш фудбал нема да имаме , се додека ФФМ е под контрола на партијата.
Ако некој стадион треба да добие трајна забрана , тогаш тоа е сигурно стадионот во Битола.
Ова е само мачкање на очи поради кампањата за стадион во Битола . За да не биде поголем срамот дозволија Пелистер да игра на домашен терен.

Да ти се одмили и фудбал и се...

Вечното дерби сепак ќе се игра во Битола!

Срамота е ова шо се дешава.
Ние никогаш фудбал нема да имаме , се додека ФФМ е под контрола на партијата.
Ако некој стадион треба да добие трајна забрана , тогаш тоа е сигурно стадионот во Битола.
Ова е само мачкање на очи поради кампањата за стадион во Битола . За да не биде поголем срамот дозволија Пелистер да игра на домашен терен.

Да ти се одмили и фудбал и се...

А добро, има ли нешто што не е под палка на политиката. Да беше само ФФМ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom