Експресно поминаа измените – придонеси и за хонорарците!

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Reloaded
  • Време на започнување Време на започнување
Кој рече дека нема ?
Ако мене не ми легнат пари на македонска сметка, МОНКЕДОНИЈА има право само да ми го попуши! Пошто на тие пари веќе е платен данок во друга држава а монкедонија НЕМА ПРАВО двојно да оданочува, така да нек си го набутаат законов у шууууууупчеее.
А и од шо се агилни коа ќе се разработи администрацијава абе за сите посебно ќе проверува кој има или нема сметка у странска држава и од банка на банка лично ќе проверуваат.

Секој државјанин на Македонија што има сметка во странска банка, странската банка им доставува информација на македонските власти за средствата. Така да банкарската тајна е одамна тргната (освен во Јоханезбург)

Секој државјанин на Македонија што има сметка во странска банка, странската банка им доставува информација на македонските власти за средствата. Така да банкарската тајна е одамна тргната (освен во Јоханезбург)
И ?

со законов се стимулира сивата економија....и тоа е тоа...сите чаре ќе гледаат сега како да извадат кеш пари за да не плаќаат 5-6 пати здравствено и пензиско....

Ова се веќе знаци на тотална паника. Изгледа скроз секнаа парите. Рекетот по фирмите повеќе не носи ништо, згаснуваат една по една, казните за сообраќајните прекршоци се ситни пари, кредити се потешко се добиваат, а уште потешко се враќаат. Паметните и способните одамна се отселија од оваа вукојебина, останаа само робовите. Нема повеќе пари за мегаломанските амбиции на одредени ликови, па се преминува кон очајнички мерки.
Очекувам комплетен крах за многу кратко време, сличен на оној во Грција, само што за разлика од таму, овде ќе биде уште поболно, луѓето од глад ќе умираат.

Па со кој мозок бе ПОЛА заработка за данок, тоа ни во турско го немало. :facepalm::facepalm:

Очекувам комплетен крах за многу кратко време, сличен на оној во Грција, само што за разлика од таму, овде ќе биде уште поболно, луѓето од глад ќе умираат.

Си насадивме ние пиперки капија за ајвар, и ќе има за зимава за јадење.

Па со кој мозок бе ПОЛА заработка за данок, тоа ни во турско го немало. :facepalm::facepalm:
Имало имало,ама уште ве лажат комунистите дека не било така во турско.

Дали убаво го имам сфатено ова:

Значи според ова, богатите ќе бидат ослободени од плаќање дополнителен данок?
Погрешно си го сфатил зашто погрешно е напишано.

Придонесите се плаќаат до максимален износ од 6 просечни плати, се над тоа не се оданочува.
Пример земаш 500.000 денари плата, 6x20.000(просечна плата)=120.000, плаќаш придонеси само на тие 120.000, не на сите 500.000 денари.

Повеќе од јасно е дека буџетот е исцицан за изборите, еве најавуваат и ребаланс и негово кратење за 5% http://faktor.mk/archives/116953

@beneamata Ако сум редовно вработен, дали на бонусите што се земаат надвор од платата и до сега се плаќало 10% сега ќе треба да се плаќа 30% како и за остатокот од платата?

Повеќе од јасно е дека буџетот е исцицан за изборите, еве најавуваат и ребаланс и негово кратење за 5% http://faktor.mk/archives/116953
‘‘Чомбе воли Чомбе пати, ако треба Чомбе че да скрати‘‘.... Моис Чомбе, оној што го скина своевремено нели еден исто така многу добар пријател (како и Иди Амин) на маршалот - Патрис Лумумба од Конго, и против кој се протестираше тука.... могу популарен стана тој... а против овој Чомбе што крати сега, нема протести! Ни поради новиот закон за померување на старосната граница, ни поради струјата, ни поради се поголемите социјални разлики (пад на Џини коефициентот).... и пак образложенито им е генијално за падот на приходите! Сезонски фактори!.... На што само ќе кратат? На чуварите и на хигиеничарките, на средства за хигиена!?
Трипати крати и пак кусо! :(

Последно уредено:
Погрешно си го сфатил зашто погрешно е напишано.

Придонесите се плаќаат до максимален износ од 6 просечни плати, се над тоа не се оданочува.
Пример земаш 500.000 денари плата, 6x20.000(просечна плата)=120.000, плаќаш придонеси само на тие 120.000, не на сите 500.000 денари.
Дали е твоево точно напишано? Разликувај плаќање придонеси и плаќање данок (не дека на султанот му менува ама ај). Плаќаш придонеси до 6 плати, дали плаќаш данок на приход во македонија? Ако плаќаш, дали ти го стави во ист кош со придонесите или дополнително ќе го плаќаш (ова особено ако си над 6 плати)?

@beneamata Ако сум редовно вработен, дали на бонусите што се земаат надвор од платата и до сега се плаќало 10% сега ќе треба да се плаќа 30% како и за остатокот од платата?
Не би требало колку што знам, бидејќи законов е за хонорар односно договор на дело, бонусот не спаѓа во дефиницијата на тие две, не сум правник ниту предлог законот сум го прочитал, но не би требало.

Дали е твоево точно напишано? Разликувај плаќање придонеси и плаќање данок (не дека на султанот му менува ама ај). Плаќаш придонеси до 6 плати, дали плаќаш данок на приход во македонија? Ако плаќаш, дали ти го стави во ист кош со придонесите или дополнително ќе го плаќаш (ова особено ако си над 6 плати)?
Не разбрав, ако сакаш објасни повторно.

Да се објаснам јас, до 6 просечни плати се плаќаат придонеси за здравствено и пензиско, и другите придонеси, додека персоналниот данок се плаќа на цел износ на платата(+бонуси и други непризнати парични исплати од фирмата кон работникот).

‘‘Чомбе воли Чомбе пати, ако треба Чомбе че да скрати‘‘.... Моис Чомбе, оној што го скина своевремено нели еден исто така многу добар пријател (како и Иди Амин) на маршалот - Патрис Лумумба од Конго, и против кој се протестираше тука.... могу популарен стана тој... а против овој Чомбе што крати сега, нема протести! Ни поради новиот закон за померување на старосната граница, ни поради струјата, ни поради се поголемите социјални разлики (пад на Џини коефициентот).... и пак образложенито им е генијално за падот на приходите! Сезонски фактори!.... На што само ќе кратат? На чуварите и на хигиеничарките, на средства за хигиена!?
Трипати крати и пак кусо! :(
На капиталните инвестиции, и не дека беше неочекувано ова. Искрено, мислев и порано ќе има ребаланс, дотуркаа до август, очекувам уште еден ребаланс или пак повторно како лани пречекорување на дефицитот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom