Радикален ислам во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата PSYDER
  • Време на започнување Време на започнување
реков според мене. за време за рамазан такви ствари и такво дивеење од некој што треба да е тотално понизен не ми е сватливо. плус осудени беа албанци а не муслимани, и протестираа албанци ради албанците. тоа е др тема.
Може протестираат Албанци,ради Албанците,ама неможе да се каже дека некој пробува да го искористи протестов за ширење на радикални исламистички идеи.Знамињата(Саудиското,Џихадистичкото) и разните пароли го потврдуваат тоа.А еве ти ја и изјавава на Груевски
"Зад протестите стојат луѓе задоени со верски радикализам.
Треба да се внимава, предупреди тој, затоа што некои луѓе го користат етничкиот предзнак на Албанците со цел да остварат некои други свои цели кои што не се цели за да им се помогне на Албанците, туку се цели поврзани со туѓи интереси кои не се интереси на Албанците во Македонија."

Видете,сум бил во 2001ва,и тогаш имаше во УЧК муџахедини и исламисти кои не беа албанци,во Тетово во една од населбите каде е се чисто албанци имаше силување на албанка од страна на еден од нив,па овие со пушки ги избркаа и чуваа стражи..

Убаво вели Груевски, но ние имаме механизам да се следат тие „луѓе задоени со верски радикализам“ и бидејќи одат против Уставот и државноста на Македонија - соодветно да бидат казнети!
Се знае значи кои се тие „задоени“ и што прават и зошто!
Зошто се чека и не се среди сето тоа за да не направи поголеми проблеми?

Најдобро е persona non grata и чао за таквите „задоени со радикален ислам“!

Што е ова инаку? Панаѓур со народот!

Убаво вели Груевски, но ние имаме механизам да се следат тие „луѓе задоени со верски радикализам“ и бидејќи одат против Уставот и државноста на Македонија - соодветно да бидат казнети!
Се знае значи кои се тие „задоени“ и што прават и зошто!
Зошто се чека и не се среди сето тоа за да не направи поголеми проблеми?

Најдобро е persona non grata и чао за таквите „задоени со радикален ислам“!

Што е ова инаку? Панаѓур со народот!

Не е толку едноставно како што мислиме.Види БиХ колку проблеми има со нив.Не само Босна,Германија исто многу застапени се.Сегде ги има,а тешко се искоренуваат,зашто многу јако се финансирани,и посебно во сиромашниве земји(на Балканов) тешко се справуваме со нив.

Така е бидејќи глумиме демократија додека тие бараат шеријатски закони (кои се косат со Уставот на Р.М.!
Не може да има демократија за нив бидејќи не го прифаќаат тој концепт.
Каков концепт прифаќаат со таков се решава проблемот со нив...

Затоа имаме маки наоколу со нив...

Така е бидејќи глумиме демократија додека тие бараат шеријатски закони (кои се косат со Уставот на Р.М.!
Не може да има демократија за нив бидејќи не го прифаќаат тој концепт.
Каков концепт прифаќаат со таков се решава проблемот со нив...

Затоа имаме маки наоколу со нив...
Јасно е дека се распространија ептен,ама што е решението според тебе? :D

Напишав: persona non grata.
Тоа да,ама неможеш секој со брада и такви пантолони да го избркаш.10,15 ќе се протераат ама тие што ќе останат тука бетер ќе бидат.Како и да е мора да се реши,колку порано толку подобро,не е за зафекавање работава.

Не реков според брада и панатлони...
Има начини и начини... работата е што денес веќе не можеме да зборуваме за ислам од една страна и радикален ислам од друга страна.
Заради луѓето кои промовираат радикален ислам и бараат една држава да следи исламски закони... испаѓа дека другите муслимани не се муслимани ами онака, како христијаните што одат во црква 3-4 пати годишно, така и тие се толку муслимани самите...

Испаѓа дека не постои ислам и радикален ислам - ами ислам. А тоа создава големи проблеми бидејќи од една страна слушаме проповеди од сите религии како се „религии на мирот“ а до друга страна велат дека еден е бог и тој се вика вака и вака се друго е лага. Еден е пророкот се друго е лага... а така се негираат самите себе и тоа што го проповедаат!

Деликатна е таа работа во врска со исламот... решението е тешко, барем денес. Ќе води до крвопролевање ако не разбере секој дека не може да има една религија, не може религијата да биде основа за правни закони и државност, мора да се разбере дека сите сме различни и различно разбираме, веруваме, живееме и умираме..

Само така ќе немаме проблеми со ништо „радикално“ без разлика што е...
Инаку следење, снимање, регаирање според законоите и тоа е тоа...

Утопија ова моето... :)

Тоа да,ама неможеш секој со брада и такви пантолони да го избркаш.10,15 ќе се протераат ама тие што ќе останат тука бетер ќе бидат.Како и да е мора да се реши,колку порано толку подобро,не е за зафекавање работава.
Едноставно е, треба да им се скратат каналите преку кои се финансираат.

Добро е да се има желба и визија за иднината..

Едноставно е, треба да им се скратат каналите преку кои се финансираат.
Реално ние немаме капацитет да ги скратиме тие канали.Глобален проблем е радикалниов ислам,Русија,Америка,Германија има проблеми да се справи со нив,а не ние.Имаат многу начини развиено на финансирање,многу често се регистрираат како "хуманитарни организации",и демек донации добиваат од овој,од оној,а уствари тие пари за други цели се употребуваат.Сами сме свесни и многу наши експерти веќе имаат кажано дека тука се присутни одредени ќелии на Ал Каеда,иако не толку колку во Босна,Србија(Санџак) сепак ги има,а според мене да можевме веќе ќе прекиневме и канали и се.Ама како што ми изгледа мене се повеќе и повеќе шират,не затоа што премолчуваме,или "врзуваме очи",туку според мене решение моментално не е пронајдено.

Реално ние немаме капацитет да ги скратиме тие канали.Глобален проблем е радикалниов ислам,Русија,Америка,Германија има проблеми да се справи со нив,а не ние.Имаат многу начини развиено на финансирање,многу често се регистрираат како "хуманитарни организации",и демек донации добиваат од овој,од оној,а уствари тие пари за други цели се употребуваат.Сами сме свесни и многу наши експерти веќе имаат кажано дека тука се присутни одредени ќелии на Ал Каеда,иако не толку колку во Босна,Србија(Санџак) сепак ги има,а според мене да можевме веќе ќе прекиневме и канали и се.Ама како што ми изгледа мене се повеќе и повеќе шират,не затоа што премолчуваме,или "врзуваме очи",туку според мене решение моментално не е пронајдено.
Ако нивна цел е да шират страв или да создадат дестабилизација на национална основа, тогаш решението би било да "Не им играш како што ти свират". Ама некој неможе да го свати тоа, па им овозможува гневот кон нив да го користат во нивни сопствени цели.

Ако нивна цел е да шират страв или да создадат дестабилизација на национална основа, тогаш решението би било да "Не им играш како што ти свират". Ама некој неможе да го свати тоа, па им овозможува гневот кон нив да го користат во нивни сопствени цели.
Неможе да е тоа цел,ако е тоа цел зашто "нормалниве муслимани" водат борба со нив.Зашто се препукуваат околу превласт,кој која џамија да ја земе.Што цел тогаш имаат во другиве земји на Балканов,и во Светов?Во Америка каква дестабилизација би предизвикале на национална основа.А за тоа ширењето страв,можно е да е една од целите.

Неможе да е тоа цел,ако е тоа цел зашто "нормалниве муслимани" водат борба со нив.Зашто се препукуваат околу превласт,кој која џамија да ја земе.Што цел тогаш имаат во другиве земји на Балканов,и во Светов?Во Америка каква дестабилизација би предизвикале на национална основа.А за тоа ширењето страв,можно е да е една од целите.
на радикалниот ислам му се јасни намерите уште од дамна... да не се почитуваат другите вери осим радикалниот ислам, да се воведат и да се спроведат шеријатските закони, да се сее страв кај народот.

од тука потекнуваат многу работи кои се врзани и одат пропратно една со друга

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom