Смее ли поп да откаже крштевање на дете?

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Да ме прашале мене дали сакам да бидам крстен, ќе им покажев среден прст.
Затоа подобро што не те прашале.
Ти направиле огромна услуга, која ти не можеш да ја познаеш.[DOUBLEPOST=1405248311][/DOUBLEPOST]
ех да беше стари добар среден век па да го фрлеа на клада девојчето па ко ќе почнат да и горат коси да видам дали нема да сака да се крсти. Од ко ја укинаа инквизицијата, многу се избезобрази омладината.
За наша среќа ова што го пишуваш никогаш не се случувало.

Сепак, ниту едно дете не е изгорено затоа што неќело да се крсти.
па не знам, можеби црквата ги горела децата од други причини, ете не мора баш дека не сакале да се крстат, можи ради други, посериозни прекршоци така ги казнувале....
Во Неисе, Шлезија, беше конструирана специјална печка во која беа живи печени луѓе, само во една година така се убиени 42 жени и девојчиња, а во 9 години преку 1000 души се убиени на тој начин од кои имаше и мали деца, во Ворзбург се убивани (најчесто со горење) и деца од 2-4 години возраст

па не знам, можеби црквата ги горела децата од други причини, ете не мора баш дека не сакале да се крстат, можи ради други, посериозни прекршоци така ги казнувале....
Во Неисе, Шлезија, беше конструирана специјална печка во која беа живи печени луѓе, само во една година така се убиени 42 жени и девојчиња, а во 9 години преку 1000 души се убиени на тој начин од кои имаше и мали деца, во Ворзбург се убивани (најчесто со горење) и деца од 2-4 години возраст
Можеби и вошки имала и на таван спиела, но деца кои неќеле да се крстат не горела, како што велиш подолу.
ех да беше стари добар среден век па да го фрлеа на клада девојчето па ко ќе почнат да и горат коси да видам дали нема да сака да се крсти. Од ко ја укинаа инквизицијата, многу се избезобрази омладината.

Можеби и вошки имала и на таван спиела, но деца кои неќеле да се крстат не горела, како што велиш подолу.
црквата горела деца за гревови, а некрштевањето е грев.
Додека не се испита до детали секое убивање на дете од страна на црквата, голема можност има дека некое некаде во сите тие егзекуции е запалено оти не било или не сакало да се крсти, посебно кога гледаме како и денес во 21 век христијанската црква реагира на одбивање на дете да се крсти, а камоли каква ќе беше реакцијата на тој попо да живееше пред 3-4 века. М;ожи немаше да го запали можи ќе му ја сечеа глата или ќе ја фрлеше во бунар.
Знаеме и дека христијанскјата црква е оидговорна за околу 100 милиони убиени во Јуќна и северна америика, кога го христијанизираа континентот, многумина беа ликвидирани оти не сакаа да ја прифатат новата вера, купови луѓе меѓу кои и деца се палени на гомили, така да во последините 1000-1500 години сигурно меѓу иљадниците и стотици иљади убиени деца од страна на црквата, и некое кое не сакало да биди крстено

црквата горела деца за гревови, а некрштевањето е грев.
Додека не се испита до детали секое убивање на дете од страна на црквата, голема можност има дека некое некаде во сите тие егзекуции е запалено оти не било или не сакало да се крсти, ...
Ех, да. На сите ни е познат твојот хумор.

Ех, да. На сите ни е познат твојот хумор.
знаеш дека спалените често имаат израз како осмех на лицата? тоа се должи со горење и грчење на мускулите на лицето па додека горат изразот им добива еден вид на ггримаса слична на осмех, веројатно многу деца спалени од црквата уимале таков осмех, ѓо во хумористична ситуација да се наоѓаат а не во бавна агониска смрт

знаеш дека спалените често имаат израз како осмех на лицата? тоа се должи со горење и грчење на мускулите на лицето па додека горат изразот им добива еден вид на ггримаса слична на осмех, веројатно многу деца спалени од црквата уимале таков осмех, ѓо во хумористична ситуација да се наоѓаат а не во бавна агониска смрт
У тоа време ако одбиеш да те крстат, со сила ќе те крстат ако си дете. Ако не го сакаш Светиот Дух, ќе го примиш со сила. Можда нема да те убијат, али на гласачкото ливче имаш еден избор, крстење.

Не знам дали има евидентирани случаи за убивање на деца кои нејќат да се крстат али знам дека:
Henry Charles Lea describes however that evidence was accepted from witnesses who could not legally testify in any other kind of trial; such as condemned criminals, other heretics, or children even as young as the age of two. The Inquisitor Jean Bodin (1529-96) author of De La Demonomanie des Sorciers (Of the Demonomania of Witches) especially valued child witnesses for extracting confessions, as they were easily persuaded to confess. Children though, were no exception for being prosecuted and tortured themselves. The treatment of witches' children was particularly brutal

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom