@Комита Ултрас освен FFF (family, friends, fools) НИКОЈ нема да ти даде пари без да знае што сакаш да правиш, мислам стави се ти во нивна ситуација и ти би барал обајснувања пред да дадеш пари. Што треба да направиш е да посетиш адвокат, да си ја патентираш идеата ова може да биде и бааги тешко и споро а и скапо, плус се плаќа ПОСЕБНО за секоја држава во која сакаш да ти важи патентот. Треба да ти направат и confidentiality agreement кој ќе бараш да го потпише СЕКОЈ на кого ќе му ја презентираш идејата.
Се што е поврзано со поврзување на бизниси со бизниси или потрошувачи ме интересира така да ако може да се примени во Австралија или Азија би бил заинтересиран. Она што мене не ми се допаѓа во твојот случај е што ти немаш/неќеш ништо да вложиш а мое искуство со такви бизниси не е добро така да ако нема hurt capital од твоја страна тешко дека ќе заинтересираш некого бар во оваа фаза. Да беше веќе делумно разработено ќе беше друга приказна ама вака секој сериозен инвеститор ќе се сомнева дали ТИ можеш ова од идеа да го преточиш во бизнис. Да знам дека пола од парите ТИ ги даваш тогаш веќе јасно е дека ќе се бориш да успее.
Ако идеата ти е поврзана со интернет/компјутери/технологија тогаш би те посоветувал да размислиш и КАДЕ (во која држава) сакаш да го почнеш/регистрираш ова. На пример во Австралија/Германија/Швајцарија би имал многу подобри услови и пристап до капитал.