Пиратерија гради држава?

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали пиратеријата гради држава?

• Да, одлична е за градење на информатичко опшество во сиромашна земја како нашава!

Гласови: 106 89,8%
  • Не, не треба да се дозволи без разлика на се!

Гласови: 12 10,2%

• Вкупно гласачи
    118
Epa kako ke ti bide ako ti si napravil nesto so tolkav cenet trud i toa da ti ide na alva na pazarce a ti od toa nisto da ne zarabotuvas mislete malce luge.Orginal e bolje ama da bide vo granicite na makedonskiot dzeb.

Хммммммм! Така велиш убаво би ти било ако трудот ти се продава на пазарче.

А што ако тој труд е правен на Visual Studio 2005, Delphi или слично во најскапа верзија и за тоа не е платено ни денар?

Mr.F напиша:
Со правилна стратегија на фирмите програмерите можат да се збогатат „преку ноќ” и држави како нас ништо да не им значат. Само да беа 2.000.000 луѓе кои користат пиратерија, немаше никој да се бунит. Ево пример земете го Google, колку брзо луѓето се збогатија, од обичен пребарувач, сега направија цело царство... Го купија YouTube итн. Програмерите во случајов се најмалце за жалење, можете да ги жалите музичарите, зошто тие се поголеми жртви на пиратерија... А програмерите наоѓаат и други начини за пари.

Разбирам пиратерија да земам и да се послужам, ама да земам и да умножувам да прам 1000000 копии и да продавам, е тоа е веќе голем криминал. Ама то е...

blagodarenie na tie programeri denes muzicarite koristat sintisazajzer
ako ne znaat da pejat vo zivo ic da ne stanuvat muzicari
ako sakat da se bogotat so prodavanje muzika toga treba da plakat licenca za sekoja nota a nekoja K* ke ispee edna pesna i saka da stane bogata bez trud jebiga pari samo vo zivo na celo

Колку што знам јас, на Windows Vista ти не можеш да ставаш во компјутер пиратски песни, видеа или игри, така да почнува забранувањето на пиратеријата.

"If they're going to pirate somebody, we want it to be us rather than somebody else," - Microsoft business group president Jeff Raikes.

Уште еден доказ дека Microsoft подржува пиратерија во ограничени рамки (доколку му оди нив во прилог).

marko91 напиша:
Колку што знам јас, на Windows Vista ти не можеш да ставаш во компјутер пиратски песни, видеа или игри, така да почнува забранувањето на пиратеријата.
Јас незнам ова од кај тие е, ама јас еве на Вистата слушам пиратски песни, немам пробано за игри уште ама кај некои другари и тие работат.

marko91 напиша:

се си оде без проблеми :)))

Trebit da se namalit cenata na orginalite primer ako kostat orginal warcraft 20 evra da kostat 5 evra e taka INACE drugo care nemat eve vidite i so Vrcak Elena Risteska gi namalija cenite za da zemet nekoj dinar zs ako bese 500 denari cd NIKOJ NEMA DA KUPVESE ON NIV tuku nekoj ke kupese ke istajt 100 kopii po 100 denari i teraj si

Во Македонија врши работа

Да не постоеше пиратеријата ние до сега немаше ништо да знаеме за компјутери и програми.

Гледајте ја ситуацијава: Некој сиромашен човек оди во продавница за компјутери. Зема компјутер од 300 евра. Ако, како што велите вие, треба (мора) да е легално се, само за да го има Windows (не ќе седне некој кој врска нема со компјутер од прва да работи на Linux де!) ке треба да плати најмалку уште толку, колку што го зел самиот компјутер, или ке викне некој пријател/комшија/роднина/некој од оглас да му инсталира Windows XP НЕЛЕГАЛЕН. Е сега ќе речите добро за сиромашните, ама зошто и побогатите (така ги поделив лугето, не ми замерувајте) земаат нелегални копии наместо легални? Затоа што кој сака да даде 300 евра плус, кога истото може да го добие со нелегалната копија? Затоа јас гласав за првата опција во анкетата.
Иако ич не сакам крадени нешта, ниту пак јас да крадам, ми се чини дека во светот на компјутерите (и интернетот секако) тоа е поинаку. Секаде бесплатно можеме да најдеме цели верзии на некои програми кои инаку чинат пари, или пак да земеме некој програм на користење (trial-верзија), пак на интернет ке најдеме некој крак и ке ја направиме целосна.

Braka, sestri i site vie koi ostavavte komentari na ovaa tema.Site ste vo pravo, bukvalno SITE.Makedonijava bez piraterija e kako gz bez gaki.Nikoj nema nisto da znae t.e. ke bide informaticki nepismen.Piraterijata im pomaga ina tri strani:
PRVA STRANA: samite prodavaci na nekoj nacin uspevaat da egzistiraat i da se spravat nekako so ovaa momentalno teska situcija (mislam finansiska).
VTORA STRANA: kupuvacite iako go zemaat piratskiot softver po 100 denari moze da se iscenkaat za uste edno 20 denari.So toa si ja zbogatuvaat svojata kolekcija i poveke se obrazuvaat (znaat poveke)na informaticki plan.
TRETA STRANA: samite proizvoditeli gi populariziraat svoite proizvodi i se zdobivaat so novi potencijalni kupuvaci.
Minatata nedela na avtopazar imase racija i na lugeno im sobraa se do posledno CD/DVD.
Za sega tolku sakav da go spodelam moeto milsnje so vas.

Dr_ViRuS напиша:
a progamerite od sto ke ziveat be brat
ako sakas da imas kola treba da ja platis ako sakas da imas mercedes treba da platis softwere ili samo OS ima razlika
ti ke vrtis pari vo prodavnicata a jas ke ti pravam programa za kalkulacii bezpari toa go nema ni na google

jas mrazam koga treba pari da platam za cd ili vleznica za playback

A pak sto programeri imame vo Makedonija sto da ti kazam... koga si bev doma(MKD) pred mesec , vidov kakov software se pravi... nekoj si napravil igracka na FoxPro ili Access bazicka(ke si poigra so Moduli i VBScript) i ja prodava 150 EU na nepismeni luge... abe za takov software e sramota pari da se bara ... koristat win4clip za windows aplikacii ........ kade vi e MonoDevelop, C# , Java , Sybase... i vikas za programerite plata da zemaat .............. koi programeri ???!!! U MKD da najdes programer e ko da baras IGLA vo SENO, no ne vikam deka nema ... tuk , tamu ke se najde nekoj ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom