ПМФ

• Креатор на темата Креатор на темата GraFusion
  • Време на започнување Време на започнување
Добро е тоа што е погоре факултетот, секој ден вежбање. Само ако може и една жичара да ни направат и се би било совршено. Инаку Институтот на Информатика е баш супер :)

Toreador напиша:
iako lici na se osven na kompjuterska uclinica. plus, prasav ko coek dali moze da sednam, idiotkata mi rece deka ne mozelo, a nemaa ni cas, nemaa ni kolokvium. ebate toa ebate.

Па што си барал у таа компјутерска училиница, таа е само за хемичари, од такви падобранци како вас нема место за нас:baeh:

lellel ne mozam da si go gleam fakultetot use i na forum ste go staile :pos: e ova e nemoguce od sekade mozesh da se spasish samo od PMF NE!!!

Ivka напиша:
Па што си барал у таа компјутерска училиница, таа е само за хемичари, од такви падобранци како вас нема место за нас:baeh:

Не е за хемичари...за физичари е...окапвав таму цел ден ... :vozbud:

BTW екс-студент на физика сум... :baeh:

Volkswagen напиша:
Не е за хемичари...за физичари е...окапвав таму цел ден ... :vozbud:

BTW екс-студент на физика сум... :baeh:

Изгледа за различна училница збориме...јас зборам за таа на хемиски....а таа е за хемичати:baeh:

Ivka напиша:
Ivka ај олабаи малку со напаѓање да не те ошамарам... :)
Биолозите имаат асистентки за паѓање на Гз. Иначе требаше да пријавам испит уште на 30ти. Секако сеуште не сум бил, има некој желба да ми напраи услуга? Тоа е најдобриот дел од ПМФ уствари, на студентски секоаш се фини госпоѓите кои работат. На ниеден друг факултет нема тоа. На филозофски еднаш ќе тепав една од тие мамици и најебем... кај нас до сега само еднаш ги имам начекано нервозни... Срциња се. пу пу пу, да не ги урочам. :)

Викторгг напиша:
Ivka ај олабаи малку со напаѓање да не те ошамарам... :)
Биолозите имаат асистентки за паѓање на Гз. Иначе требаше да пријавам испит уште на 30ти. Секако сеуште не сум бил, има некој желба да ми напраи услуга? Тоа е најдобриот дел од ПМФ уствари, на студентски секоаш се фини госпоѓите кои работат. На ниеден друг факултет нема тоа. На филозофски еднаш ќе тепав една од тие мамици и најебем... кај нас до сега само еднаш ги имам начекано нервозни... Срциња се. пу пу пу, да не ги урочам. :)

Не ти треба жалба, иди директно на студентски со пријава нека ти ја заверат и однеси му ја на професорот/ката кога ке полагас, јас така сум правела.:baeh:

Добро е тоа што е погоре факултетот, секој ден вежбање. Само ако може и една жичара да ни направат и се би било совршено. Инаку Институтот на Информатика е баш супер :)

Da cist vozduh, priroda, milina :pos::pos: da ne pomislis deka treba da odis salaa

Ma na PMF nisto ne mu fali, ili mu fali ...?
Tuku se zavisi na koj institut si.Imam cueno deka na Institutot za Hemija Rabotite izgleda se opravljaat.

Ima li nekoj sto studira Hemija od vas na forumot i na koj smer e...?

многу јака финта што ја прават е тоа што ќе студираат луѓе на биологија, на биохемиско/физиолошки смер ќе дипломираат, ќе отидат на аналитичка биохемија доле кај хемичарите, таму ќе им признаат еден куп од испитите и можат ако полагаат плус 10 испити да добијат диплома и од аналитичка биохемија.
А кога сме кај биохемија, овој семестар имав мали лабаратируски вежби, и имавме можност да работиме со SPR - Surface plasmon resonance при анализирање на афинитет на еден ензим, освен тоа правевме и Масенаспектрометрија за квалитативна анализа на протеин, а на останатите делови од вежбите се утепавме мерејќи брзина на реакција со фотометар, има по еден фотометар на секои три студенти од група.

Кажи ми ивка како стоите вие со техника?

Bacillus gagous а прво да ми кажеш кај студирш може?

пишав на почеток дека сум во германија Uni Kassel на молекуларна биологија и генетика, па немам претстава што апаратури има ПМФ, бар да знам зошто тука студурам а не на ПМФ иако дома имам индекс од пмф со заверен запишан прв семестар, на биохемиско/физиолошки смер на биологија.

Е па вака од апаратурата на фах јас лично сум задоволна имаш UV- спектрометар(а нашиве како паметни го модигицирале и прилагодиле да работи и на ниска температура, странци кога доагаат се чудат на изумот), послем имаш GC, HPLC, микроскоп за идентификуванје на влакна, а бе уствари имаш се што е потребно, и нешто кога нема се снаоѓаме, можда немаме автоматски пипети ама се снаоѓаме и со пластични се е до рутината за работа у лабараторија. Не знам како е за студентите што доаѓаат од биологија и колку им даваат да работата со апаратурите ама нас се ни е дозволено, во 1 и 2 година не ни даваат се да чепкаме ама во 3 како по дома се понашавме и да бевме малку поодговорни немаше да ја преполовиме лабораторијата по биохемија со инвентар.И тоа ако, нешто конкретно те интересира прашај за опременоста на лабораторија по некој предмет:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom