Како изгледа Бог?

• Креатор на темата Креатор на темата Triglav
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 мај 2014
Мислења
3
Поени од реакции
1
Деновиве ги проследив коментарите на повеќе теми во делот Религија. Многу интересни и начитано потврдени ми се гледаат ставовите на Лет 3, па ме инспирираа да поставам неколку прашања. Мој став е дека човек мора во нешто да верува. Дали е тоа буда, исус, алах....пустински камилар...има облик на човек...предмет..енергија....универзум....ѕвезда. ....

Многу ме интересира дали атеистите верувате во нешто друго...и ако не..како го објаснувате нашиот секојдневен ритам...на пример некои денови имаме бесконечна воља да нешто сториме....и тоа го правиме со леснотија и песна...а некогаш без причина немаме енергија да се дигнеме од кревет. Барем јас така си го толкувам сбојот бог. Бог не е ТОЈ ниту ТАА (за мене бог е константна енергија ведрина среќа и леснотија и не лик човечки) и кога неа ја немам....велам бог (енергијата) ме напуштил. Велам дека бог е со мене кога со леснотија наоѓам инспирација да пронајдам игра или две со која ке го разубавам денот на своите деца...а бог го нема кога ќе ги оставам да се тетерават од досада околу своите играчки а јас гледам во телевизорот а телевизија не гледам. и ред други примери.....не верувам во задргобен живот...цркви (читај партии за делба на еднаквоста и крвопролевање) и попови....а коледето и останатите си ги сакам заради традицијата што собе ја носат:)

Сепак, според мене постои некоја сила што ги сложува или растура камчињата на мозаикот...некогаш и 99% на труд и вложувања не се доволни без процентот на таа сила, среќа, универзум, енергија, верба или бог.

И читајќи ги редовиве, каде ме сврстувате? теист сум или атеист?

Зошто мораш во нешто да веруваш? Те тера некој со сила?
Со векови ни переле мозоци дека вербата е добра и нужна, затоа што слепа верба настрана, теистите немаат ама баш никаков аргумент за нивните тврдења.

Деновиве ги проследив коментарите на повеќе теми во делот Религија. Многу интересни и начитано потврдени ми се гледаат ставовите на Лет 3, па ме инспирираа да поставам неколку прашања. Мој став е дека човек мора во нешто да верува. Дали е тоа буда, исус, алах....пустински камилар...има облик на човек...предмет..енергија....универзум....ѕвезда. ....

Многу ме интересира дали атеистите верувате во нешто друго...и ако не..како го објаснувате нашиот секојдневен ритам...на пример некои денови имаме бесконечна воља да нешто сториме....и тоа го правиме со леснотија и песна...а некогаш без причина немаме енергија да се дигнеме од кревет. Барем јас така си го толкувам сбојот бог. Бог не е ТОЈ ниту ТАА (за мене бог е константна енергија ведрина среќа и леснотија и не лик човечки) и кога неа ја немам....велам бог (енергијата) ме напуштил. Велам дека бог е со мене кога со леснотија наоѓам инспирација да пронајдам игра или две со која ке го разубавам денот на своите деца...а бог го нема кога ќе ги оставам да се тетерават од досада околу своите играчки а јас гледам во телевизорот а телевизија не гледам. и ред други примери.....не верувам во задргобен живот...цркви (читај партии за делба на еднаквоста и крвопролевање) и попови....а коледето и останатите си ги сакам заради традицијата што собе ја носат:)

Сепак, според мене постои некоја сила што ги сложува или растура камчињата на мозаикот...некогаш и 99% на труд и вложувања не се доволни без процентот на таа сила, среќа, универзум, енергија, верба или бог.

И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.
(Битие 1 27)
Да Бог е енергија, но не само енергија. Енергијата е само еден дел од Бога. Негативнто ти мислење за религиите е затоа што само површински се погеднал, и си се подал на стереотипите создадени од Богоборците, кои со слатки хумани зборови ги оцрнуваат патиштата Божји.
Дали си теист или атеист, ти најдобро си знаеш:).

Себеси се сметам за нетеист/атеист затоа што не му давам човечки особини на т.н мејнстрим монотеистички бог/theos. Лично си верувам во свесна/несвесна космичка енергија која создава и уништува и која истата не можеме да ја спознаеме но тоа мислам дека не влегува во рамките на теизмот :) Не сум хард кор атеист за да речам дека сме создадени од ништо, open minded сум за теоретизирање/филозофирање по ова прашање освен кога се работи за Исус, Буда, Алах, Зевс, Боговите на Вестерос и 3те змејови на Дајнери Таргеријен.

2. Не прави идол, ниту каква слика, од она штое горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата, да не им се поклонуваш, ниту да им служиш.
На твоето прашање: Дали човек мора во нешто да верува?
Мојот одговор е - да
На 4 јули 1776, е донесена United States Declaration of independence
Во неа е запишано:
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.
Истото ова го има и во нашиот Устав
Но ако погледнеш во пракса, на пример зонско
Власта ги крши правата на човекот за да некој си нејзин привзаник, инаку општински лешинар, вработува во зонско свои роднини, швалерки и пријатели и се богати.
Световна казна нема:
Затоа ни се вртиме кон Господ и се надеваме дека тој ќе ги казни тие што ни нанесуваат зло.
А што друго можеме да направиме?

не ти кажувам ;)

Како изгледа Бог?

Триглав, најпрво сакам да ти пожелам едно топло добредојде тука на форумов.

Како второ, би сакал да ти укажам на тоа, дека најважните работи на небото и земјата, се гледаат само со очите на верното дечјо срце, бидејќи другото (повеќе или помалку) е ветер и магла.

Како трето, одсрце ти посакувам тебе и на твојата фамилија, суштински и вистински да Го запознаете Исус, Кој - ако Го прифатите во вашите срца - засигурно ќе ви дари еден живот во кого е полнотата Божја, а од досадба нема трага! ... :)
.

Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот (Творецот)!

(Ев.Јован 14:9)

Теистот верува помалку од што се прае
Атеистот повеќе од што самиот знае!

п.с. Пред известно време запознав една многу начитана личност, која работи во една бранжа во која многу малку отворено се декларираат како теисти. Таа - во четири очи - ми кажа дека оваа книга, е една од најубавите што ги читала во нејзиниот живот. Како што знаеме, вкусовите се различни, но можеби и тебе ќе ти се допадне и ќе ти помогне во твоето прашање.

Биди благословен!

.

Последно уредено:
Ја до сеа го иам видено само Господ во пижами...

Последно уредено:

Нема ние што да те сврстуваме, сам си се сврстил во...... (сакал ти или не) атеисти.
Дали натаму ќе веруваш во сили, енергии, биг бенгови, богот на Спиноза, холограмски парадигми..... сосем е небитно. Секој твој (“свој“) бог е твое лично толкување надвор од религиозните толкувања на бог, без разлика за кој бог станува збор. Што се однесува до верувањето, не мора секој да верува во нешто. Зошто би верувал?

П.С. Што баш си го одбрал името за светото тројство на старословенската митологија? Или случајно е?

nexttext5banner-300x194.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Нема ние што да те сврстуваме, сам си се сврстил во...... (сакал ти или не) атеисти.
Дали натаму ќе веруваш во сили, енергии, биг бенгови, богот на Спиноза, холограмски парадигми..... сосем е небитно. Секој твој (“свој“) бог е твое лично толкување надвор од религиозните толкувања на бог, без разлика за кој бог станува збор. Што се однесува до верувањето, не мора секој да верува во нешто. Зошто би верувал?

П.С. Што баш си го одбрал името за светото тројство на старословенската митологија? Или случајно е?

Ниакде не сум се сврстил, open mind би останал за секоја мисла што вода ке држи. Триглав како мал ме викаа...глава голема:) акл полна:-)

Ниакде не сум се сврстил, open mind би останал за секоја мисла што вода ке држи. Триглав како мал ме викаа...глава голема:) акл полна:)
Можеш да негираш колку сакаш. Твојата проста негација нема да го смени фактот дека си атеист.
Дали воопшто прочита што си цитирал?
Твојата “опенмајдед“ не му значи ништо на атеизмот се додека боговите од религиите и митологиите се надвор од твоето верување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom