Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За ова, одземање на мобилен и забрана за секаква техника по дома. Наједноставно. А за други престапи...зависи што престапи сеЕте знаеме што се случува денес со тие аздисувања на децава по училиштата, со клипчињата. Дали може казна да ги среди? Каква казна би била соодветна?
Можеби нема да ја направиш истата грешка поради која си бил казнет, но ќе направиш друга. И...пак ќе бидеш казнет.Како бе баш вие сите што сте пишале дека казната има негативен ефект, не сте постари од 15 години?
Ако направам нешто што не треба, и бидам соодветно казнет, треба да сум глуп или ментално предизвикан за да направам уште поголема беља.
Зошто да направам друга? Свесно? Намерно? Или општо, можеби ќе направам друга грешка...? Пошо ако глеаме така може и клавир ке ми падне на глава..Можеби нема да ја направиш истата грешка поради која си бил казнет, но ќе направиш друга. И...пак ќе бидеш казнет.
Овие прашања не се соодветни со темата...Во ред. Но дали некогаш сте се запрашале што мисли детето за таквото воспитување? Како се чуствува? Тебе те воспитуваат така, тоа значи дека и ти ќе ги казнуваш своите деца кога ќе направат некој прекршок?
Вака, детето попушта у школо, го седнуваш му викаш “ало дете, опамети се малце, стави прстот на глава и размисли, полугодие иде, ти уште тетратките ги немаш обележено по кој предмет ти се...кога имаш намера да ги поправиш оценките, по кој пат го правиме овој муабет“ и така една година, 2 години, 3 години....и? шо сеа?Во никој случај не треба да го поддржиш во тоа што не треба да го прави. Но да се казни? Да му се забране излегување? Тоа е премногу. Секој сака да се социјализира. Со тоа што ќе биде дома, ќе почне да паѓа во депресија. Но, доколку родителот седне со него и на еден психолошки начин му објасни каде згрешил, уверен сум дека ќе има многу поголем ефект. Детето ќе се чуствува виновно а знаеме дека зборовите повеќе болат.