Каков ефект има казнувањето?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Казнувањето резултира со спротивен ефект.Децате секогаш прават обратно од тоа што им се вика....... како што викаат забрането јаболко е секогаш најслатко.

Зависи.
Кај некои деца кога ќе им се одземе она што го сакаат од страна на родителите,со цел да си го вратат назад се поправаат и казнувањето го дава оној ефект кој што родителите сакале да го има врз детето.Ама сепак,мое мислење е дека се ретки тие случаеви.
Повеќе мислам дека казнувањето го постигнува спротивното,т.е. дека на крајот резултира со некоја одбивност на детето спрема родителите и можеби и со многу полошо однесување.

Инаку да,ме имаат казнувано,не којзнае какви казни,не којзнае како,туку најчесто ми го земале тоа што го сакам,нешто за кое што сум приврзана,па како што напишав погоре сум морала да се поправам за да си го вратам саканото нешто назад.Не сум се инаетела,ни ништо такво затоа што па дури така би направила многу полошо.:smir:

казната има и позитивен ефект ама богами и негативен пошто на човек кога нешто му забрануваш тој на вој или на тој начин ќе го направи тоа... така да... ама па и ако не му забраниш ако го распуштиш може да тргне по лош пат...значи за се треба да се има мера и граници

nikakov efekt. koj si e budala, budala zasekogas ke si bide bez razlika dali e kaznuvan ili ne koga bil dete. kaj mene v komsii porano edno dete stoese cel den vo WC oti bila nemirna, a sega ko pogolema prav monstrum e napravena ne znae da igra ni so deca ni nesto. i sto deka polovina zivot go pomina vo WC....nisto :toe:

Ете знаеме што се случува денес со тие аздисувања на децава по училиштата, со клипчињата. Дали може казна да ги среди? Каква казна би била соодветна?
За ова, одземање на мобилен и забрана за секаква техника по дома. Наједноставно. А за други престапи...зависи што престапи се :toe: Ако истепал некого или му украл нешто секако со забрана за искачање не може да се реши ништо...зависи и од детето и од родителот и од престапот...нешто отприлика.

Џабе казни може бетер да бидам.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Какво прашање беше ова?:uvo: Казнувањето според мене има негативен ефект. На пример, ќе му забранат да излегува една недела. Откако личноста ќе ја "отслужи" казната пак излегува надвор и прави уште поголема глупост. Тоа е многу старомоден начин на воспитување. Не живееме во пусто-турско, па кој згреши одма "в зандана". Современиот родител го воспитува своето дете со разговор, и си посочување на грешките кои ги направило, со цел да се подобри за во иднина и да се обидува да не ги повтори. Мене никогаш не ме казниле, ниту пак ми забраниле да извршувам одредена активност, и себеси се сметам за зрела личност. Станувам независен и свесен за своите постапки.

Како бе баш вие сите што сте пишале дека казната има негативен ефект, не сте постари од 15 години?
Ако направам нешто што не треба, и бидам соодветно казнет, треба да сум глуп или ментално предизвикан за да направам уште поголема беља.

Како бе баш вие сите што сте пишале дека казната има негативен ефект, не сте постари од 15 години?
Ако направам нешто што не треба, и бидам соодветно казнет, треба да сум глуп или ментално предизвикан за да направам уште поголема беља.
Можеби нема да ја направиш истата грешка поради која си бил казнет, но ќе направиш друга. И...пак ќе бидеш казнет.

Можеби нема да ја направиш истата грешка поради која си бил казнет, но ќе направиш друга. И...пак ќе бидеш казнет.
Зошто да направам друга? Свесно? Намерно? Или општо, можеби ќе направам друга грешка...? Пошо ако глеаме така може и клавир ке ми падне на глава..

Во ред. Но дали некогаш сте се запрашале што мисли детето за таквото воспитување? Како се чуствува? Тебе те воспитуваат така, тоа значи дека и ти ќе ги казнуваш своите деца кога ќе направат некој прекршок?

Во ред. Но дали некогаш сте се запрашале што мисли детето за таквото воспитување? Како се чуствува? Тебе те воспитуваат така, тоа значи дека и ти ќе ги казнуваш своите деца кога ќе направат некој прекршок?
Овие прашања не се соодветни со темата...
но ќе ти одговорам:
-да
-како ке се постави казната, така...ти ако му казниш компјутер со дерење и викање и не дозволување на детето да дојде до збор, ке го стресеш...ако со убаво му објасниш зашо е казнет, и ке го “одказниш“ кога ке јас мислам дека треба, тогаш нема да биде исфрустриран....
-да...шо треба да правам, да му речам “браво“ кога јасно сум рекол дека тоа и тоа така не треба да се прави...

Во никој случај не треба да го поддржиш во тоа што не треба да го прави. Но да се казни? Да му се забране излегување? Тоа е премногу. Секој сака да се социјализира. Со тоа што ќе биде дома, ќе почне да паѓа во депресија. Но, доколку родителот седне со него и на еден психолошки начин му објасни каде згрешил, уверен сум дека ќе има многу поголем ефект. Детето ќе се чуствува виновно а знаеме дека зборовите повеќе болат. Резултатот ќе биде позитивен и за родителот и за детето.

Во никој случај не треба да го поддржиш во тоа што не треба да го прави. Но да се казни? Да му се забране излегување? Тоа е премногу. Секој сака да се социјализира. Со тоа што ќе биде дома, ќе почне да паѓа во депресија. Но, доколку родителот седне со него и на еден психолошки начин му објасни каде згрешил, уверен сум дека ќе има многу поголем ефект. Детето ќе се чуствува виновно а знаеме дека зборовите повеќе болат.
Вака, детето попушта у школо, го седнуваш му викаш “ало дете, опамети се малце, стави прстот на глава и размисли, полугодие иде, ти уште тетратките ги немаш обележено по кој предмет ти се...кога имаш намера да ги поправиш оценките, по кој пат го правиме овој муабет“ и така една година, 2 години, 3 години....и? шо сеа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom