Битка на ликовите (Daenerys Targaryen Vs. Cersei Lannister)

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување

Daenerys Targaryen vs Cersei Lannister

• Вкупно гласачи
    50
Стварно Данка добива премногу хејт, ама како што рече Ел Нињо тој "хејт" го добива од тие што ги имаат прочитано книгите во глобала, ние ендемичниот вид, шо останавме да ја гледаме само серијата никој не пиша дека е meeeh лик и дека треба да ја убијат побрзо.
@Eddard Stark убаво го објасни ова со Роб, ама пак ќе кажам ги имате читано книгите и ги знаете годините на сите плус-минус колку се, ние реално немаме блага идеја, во серијава тоа не е до толку претставено.
Е сега реално можда Калиси сите ја сакаме оти ги има змејовите, уба е, спаѓа во "добрите", а Серсеи од друга страна е од кај "лошите", го има Џофри, прави инцести со брат и е fucakble.
И сега да кога ќе собереш се на се, можеби Серсеи има покомплексен лик со омразата кон Тирион, односот со Џејми и Тајвин, сите они сплетки што пробува да ги направи, ама Дани од друга страна ја има мистичноста на Истокот, поради неа го видовме Qarth (појма немам дали овака се пишуваше чудово), ги гледаме змејовите кои сепак беа причината за епик крајот што го имаше прва сезона.
Далеку од слабо комплексен лик е и Дани, сепак сеуште е мала, има време да сфати како функционираат некои работи. А и не знам зошто викаш дека не сака да признае дека го сака тронот за себе. Сите го сакаат тронот за себе, тоа е факт, разликата кај неа е што она го сака и за народот. За разлика од сите други што се борат само за себични причини како што кажа ти, она го сака и за да го ослободи народот од робовладетелите и за да стане "ослободителот".

Znaci biranje edna od dvete autmacki ne znaci deka drugata e hejtana.. :) Jas ja sakam danny recimo prilicno mnogu, ama imam vkus and i know what is up.

which is my dick, for cersei.

-Калиси и мене како тече приказната се повеќе ме нервира, тоа не го негирам.
-Најмногу се фатив за делот од приказната на истокот, кој вие го сметате за непотребен а ја викам дека без него серијата/книгите немаше да бидат тоа што се сега.
-Со Роб никој не ја спореди. Ја споредуваме со Серсеи а реков стопати тоа не е добра споредба.

Фактички вие ја мразите неа затоа што се води според она во што верува, т.е. во сториите со кои брат и ја манипулирал? Ако така, треба да ве нервираат и уште 2/3 од ликовите. Или не, Калиси игра со читови (змејови) па не е фер спрема другите и ај ќе ја мразиме. Ако Џон Сноу се збратими со white walker-ите и него ќе го хејтате?

Кога сме веќе кај тоа, кај вас што сте ги читале книгите е обратен ставот за Џон Сноу. Мене интересни ми се мистериите позади ѕидот но Џон Сноу не можам да го сварам. Очигледно така вам ви е за Калиси. :coffee:

which is my dick, for cersei.
..he said unashamedly.

Мислам дека уште од прва сезона јас и ти ја издвоивме Cersei како омилена, во тој поглед.
Конзистентност.

Што е уште една одлика која и фали на Dany. :icon_lol:
Да, сега ослободува робови и намерата и е добра, во основа. Ама малку сомнително е како започна со оваа мисија во моментот кога и требаше војска. Не е дека и претходно немаше средба со ропството во Essos.
Впрочем и самата беше продадена на некој начин, што ме наведува да помислам дека од тука и произлегува емпатијата кон робовите. Таа навистина сочувствува со нив, не може да се порекне тоа. Ама далеку од тоа дека ќе биде ослободител, во најдобра (совршена) ситуација, ќе биде катализатор на промени. Но наивно е така да се размислува, големи се шансите дека ништо нема да се смени во тој дел од Essos. Многу градови се, систем што е вкоренет во тоа општество а таа нема намера да ги ослободува сите, што значи ропството многу лесно ќе се врати назад. Така да единствената што најверојатно ќе профитира од сето ова ќе биде Dany, која што си доби војска.
Единствено добро нешто што може да го направи е да остане таму. Ти пречи ропството, погрижи се да се промени. Сакаш да владееш, владеј со луѓе кои и онака те обожаваат. Затоа што во Westeros нема да го добие истиот третман, таму нема робови, а на обичните селани им е смачено од војување. Не им треба уште еден играч во играта на троновите, и тоа личност чиј татко е познат како лудиот крал.

Назад на ропството и некои работи што сметам дека беа погрешни при ослободувањето на робовите. Daenerys гледаше како дотраките поробуваат мирољубиви луѓе и се што направи во врска со тоа беше што се обиде да им помогне на некои од нив, како Miri Maz Duur. Што и се одби од глава пак. Тогаш беше дел од робовладетелите, колку и да и пречело тоа и да се обидувала да го смени. Тие луѓе се поробуваа за да и се овозможи на Daenerys да го започне својот поход. Зошто не се трудеше посилно да ги промени навиките на дотраките, кога веќе ја имаше моќта како владетел на истите. Ама тогаш беше во "this is the price of the Iron throne" mindset.
Поентата ми е дека истите такви луѓе таа ги испоуби во Astapor, нели сите робовладетели се убиваа. Зарем не е возможно и кај нив да имало некој кој што е против ропството, и пробувал да го промени системот од внатре. За нив немаше милост, си добија fire and blood третман.
Ама битно тој со кој што тргуваше беше претставен како класичен негативец со мустаќи и злобно смеење, така да нема потреба подлабоко да се анализира таа тематика.
Важно Daenerys е спасител, mhysa.

Камо среќа да беше се така едноставно.
И што е најлошо ова се работи кои, барем досега, воопшто не ја тангираат. Ужива во улогата на "мајка" на робовите. Прилично егоистичен поглед на светот според мене. Јас ја убивам аристократијата, вие знаете што да правите понатаму. Јас уживам во бесконечноста на моите титули, вие средувајте го пустошот.

И Iceboy, во право си дека со читањето на книгите се добива повеќе време да се анализираат ликовите и да се посочат погрешните работи кај нив. Ама мислам дека сите тука што сме читале, пишуваме исклучиво само она што било во серијата, и како ликовите се претставени во истата. Бидејќи во овој момент и по многу работи се разликуваат како дела. Ништо чудно и различно да завршат.

Последно уредено:
...Паметна,...
И мене ми е, каде каде, по интересен лик од Дени (која, како што кажав, би ја извадил од книгите со све змаевите), сепак, паметна?
Серсеи е све, само не паметна.
-...
Кога сме веќе кај тоа, кај вас што сте ги читале книгите е обратен ставот за Џон Сноу. Мене интересни ми се мистериите позади ѕидот но Џон Сноу не можам да го сварам. Очигледно така вам ви е за Калиси. :coffee:
Тука негде се, според моја перспектива.

Последно уредено:
И мене ми е, каде каде, по интересен лик од Дени (која, како што кажав, би ја извадил од книгите со све змаевите), сепак, паметна?
Серсеи е све, само не паметна.
Паметна е. Знае како да ги користи атрибутите како за жена. Знае дека со тоа може да постигне многу. She haz the pussy, she makes the rules. :D

Барем до некој степен паметна.

Гледано од морален аспект, бар оној општоприфатен (не Макијавели и сл.), Даенерис > Серсеи. Во други аспекти неможам да ги споредувам без да навлегувам во книгите. Дека едната е попаметна од другата не значи многу, и двете се глупи ко точак. Сепак би и дал предност на Серсеи, има некој капацитет за задкулисни игри и сплеткарии, иако оди од фејл во фејл. Има паметни женски ликови во играва, но овие две не се меѓу нив (пр. Мелисандре, Олена).

Главите со Серсеи во книгите >>>> оние со Даенерис. Затоа можеби читачите не ја поднесуваат многу.

812beac6db2f2aeb10c55afd9266cfbe22e0524a0acb613337c4c71dc1667984.jpg

Некако не можам да изберам една од овие две. Не се ни баш погодени за споредба според мене. Хејтот за Калиси воопшто не го разбирам, а и не знам дали го земате во предвид фактот дека е девојче. Исто како кога сите ја критикуваа 14-15 годишната Санса поради некои глупи одлуки.

И така, нејќев ни да пишам на темава, ама сега @ElNinho ме потсети на нешто што никогаш нема да и го простам на Калиси...
vlcsnap2011051906h28m16.png

Потсетете ме, зошто ја сметате Серсеи за непаметна?

Некако не можам да изберам една од овие две. Не се ни баш погодени за споредба според мене. Хејтот за Калиси воопшто не го разбирам, а и не знам дали го земате во предвид фактот дека е девојче. Исто како кога сите ја критикуваа 14-15 годишната Санса поради некои глупи одлуки.

И така, нејќев ни да пишам на темава, ама сега @ElNinho ме потсети на нешто што никогаш нема да и го простам на Калиси...
vlcsnap2011051906h28m16.png

И ја никад нема да и простам за оваа, и го заборавив името али не и ликот :love:

Кај да пишуваме следни предлози?
Мојот предлог е - Волден vs Чарли од Два и пол мажи.

Кај да пишуваме следни предлози?
Мојот предлог е - Волден vs Чарли од Два и пол мажи.
нема никој да гласа за Волден мислам
може да се стават некои два лика кои се спротивни. Пример Jack i Locke od Lost, Nate i David od Six Feet Under, Mike i Harvey od Suits, Rust i Drugiot od True Detective (серијава е најпопуларна сега)

нема никој да гласа за Волден мислам
може да се стават некои два лика кои се спротивни. Пример Mike i Harvey od Suits, Rust i Drugiot od True Detective (серијава е најпопуларна сега)

Сериозен си? :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom