Град / регион со најдобар квалитет на живот

• Креатор на темата Креатор на темата Que
  • Време на започнување Време на започнување
И Прилеп,не ми е јасно еден да кажа дека е за никаде ....Прилеп е еден од најбрзо растечките градови во Македонија по економски развој итн .... Станува еден од моторите на Македонија,едни од најголемите компании се таму,плус со новиот аеродром шо треба да се кради сега и автопати има да тројно да се забрза развојот .... Изгледа гледаат само да пројадат гомна без реално да прогледаат како е ситуацијата .... Заглавено му е у глава стереотип дека ништо нема,а всушност е обратното ... дилдоа .... фејспалм ...зш од телефон пишуем ...

Прошлово лете бев за пивофест кај братучед ми и он и други луѓе многу се жалат дека ептен немало работа, барем за овој дел многу поплаки слушнав. И на други места сум слушал слични муабети, но ваму ептен очајно ми делуваа луѓево колку е вистина ваљда они си знаат. Јас се надевам дека овие од власта ќе престанат да се глупираат и ќе почнат и надвор од Скопје да направат барем малку ама знам дека тоа нема шанса да се случи.

Прошлово лете бев за пивофест кај братучед ми и он и други луѓе многу се жалат дека ептен немало работа, барем за овој дел многу поплаки слушнав. И на други места сум слушал слични муабети, но ваму ептен очајно ми делуваа луѓево колку е вистина ваљда они си знаат. Јас се надевам дека овие од власта ќе престанат да се глупираат и ќе почнат и надвор од Скопје да направат барем малку ама знам дека тоа нема шанса да се случи.
Народов кука и кога се прави нешто ... они се научени , тато носи ,мама меси ,а ти гзот напрчен ... други кажано да ти брка работи ... не ми е јасно како Владава нишо не прави за носење на фабрики надвор ... Имаш Битола,Штип,Тетово,Прилеп,Гевгелија,Битола итн градови каде се градат нови фабрики ... се направи ја 14 економски зони во Македонија , каде што само ќе има фабрики концентрирано само ... Зборував со пријатели од Белгија и ме прават будала,што сакаат Македонциве кога му кажав како размислуваат и шо критики има за моментално ситуацијава ... Демек,немало работа,се само Скопје,еби провинција ,бутај бутај бутај само Скопје како да е,нема ништо друго за надвор во други градови... се согласувам дека ниски се моментално платите по 12 илјади месечно , но и таква е моменталната состојба ,сеуште се развиваме , пополека се крева стандардот ,се креваат и платите ..... и не е крива само Владата ..... голема улога играат и Градоначалниците на градовите .... ова ти е како лобирање ... секој се бори за својот град ,кој ќе понуди подобро место за градење,местоположба,работна сила со соодветно знаење за струката .... тоа ти е капитализам .... не ти е социјализам како Југославија ,од еден центар и само они диригираат ,ти решаваат проблеми,ти вршат работа .... со тој менталитет и имаме проблеми за Македонија да напредува ,да се развива ,зш не кочат .... Јас викам стариве генерации нека си заминат ,зш младиве генерации знаат шо сакаат ,нема бајрам со младиве , ќе си бркаат самите решение ....

Народов кука и кога се прави нешто ... они се научени , тато носи ,мама меси ,а ти гзот напрчен ... други кажано да ти брка работи ... не ми е јасно како Владава нишо не прави за носење на фабрики надвор ... Имаш Битола,Штип,Тетово,Прилеп,Гевгелија,Битола итн градови каде се градат нови фабрики ... се направи ја 14 економски зони во Македонија , каде што само ќе има фабрики концентрирано само ... Зборував со пријатели од Белгија и ме прават будала,што сакаат Македонциве кога му кажав како размислуваат и шо критики има за моментално ситуацијава ... Демек,немало работа,се само Скопје,еби провинција ,бутај бутај бутај само Скопје како да е,нема ништо друго за надвор во други градови... се согласувам дека ниски се моментално платите по 12 илјади месечно , но и таква е моменталната состојба ,сеуште се развиваме , пополека се крева стандардот ,се креваат и платите ..... и не е крива само Владата ..... голема улога играат и Градоначалниците на градовите .... ова ти е како лобирање ... секој се бори за својот град ,кој ќе понуди подобро место за градење,местоположба,работна сила со соодветно знаење за струката .... тоа ти е капитализам .... не ти е социјализам како Југославија ,од еден центар и само они диригираат ,ти решаваат проблеми,ти вршат работа .... со тој менталитет и имаме проблеми за Македонија да напредува ,да се развива ,зш не кочат .... Јас викам стариве генерации нека си заминат ,зш младиве генерации знаат шо сакаат ,нема бајрам со младиве , ќе си бркаат самите решение ....
дефинитвно треба да се провериш во болница..
Оди види во лето во полињата околу Прилеп како се работи, деца од 15 години стануваат во 5 сато наутро за да помагаат во тутунот. И за што? За ебени 3000 евра годишно.
ало Прилеп ти е мртов град, работа само за таксисти, тутун и шнајдерки. Пензионерите и тутнарите го држат градот, нема ниту една отворена фирма за млад човек да се вработи асално.. затоа и сите си одат од градот. Градот умира.. од тие фамозни 70000 жители, нема останато ниту 60000, а во наредните години како умираат старците можно е да стане уште помал.
индустриска зона алинци само и направија ограда, ниту струја има однесено таму, ниту водоводна мрежа ниту канализација.
Платите се упола од тоа што ги кажа. Шнајдерките земаат по 6000, продавачите и касиерите исто. Тутунот оди по 100 ден за кило.

Прилеп е заминат воз исто како и Охрид и Штип, а и на Битола црно и се пишува.
Единствени градови во кои би можело да се просперира се Скопје,Струмица, Гевгелија, Тетово,Куманово и Гостивар.
Можеш да просперираш со свој бизнис таму каде народот е богат. Во Скопје се сите инвестиции, во Струмица народот заработува многу од земјата, Тетово и Гостивар ги има браќата и нивните печалбари. Гевгелија ги има грците, а Куманово авганистанците. Тие се градовите во кои се врти парата
Сдсм ја уништи Македонија во 90ти, ама сега Вмро ја доотепа.

дефинитвно треба да се провериш во болница..
Оди види во лето во полињата околу Прилеп како се работи, деца од 15 години стануваат во 5 сато наутро за да помагаат во тутунот. И за што? За ебени 3000 евра годишно.
ало Прилеп ти е мртов град, работа само за таксисти, тутун и шнајдерки. Пензионерите и тутнарите го држат градот, нема ниту една отворена фирма за млад човек да се вработи асално.. затоа и сите си одат од градот. Градот умира.. од тие фамозни 70000 жители, нема останато ниту 60000, а во наредните години како умираат старците можно е да стане уште помал.
индустриска зона алинци само и направија ограда, ниту струја има однесено таму, ниту водоводна мрежа ниту канализација.
Платите се упола од тоа што ги кажа. Шнајдерките земаат по 6000, продавачите и касиерите исто. Тутунот оди по 100 ден за кило.

Прилеп е заминат воз исто како и Охрид и Штип, а и на Битола црно и се пишува.
Единствени градови во кои би можело да се просперира се Скопје,Струмица, Гевгелија, Тетово,Куманово и Гостивар.
Можеш да просперираш со свој бизнис таму каде народот е богат. Во Скопје се сите инвестиции, во Струмица народот заработува многу од земјата, Тетово и Гостивар ги има браќата и нивните печалбари. Гевгелија ги има грците, а Куманово авганистанците. Тие се градовите во кои се врти парата
Сдсм ја уништи Македонија во 90ти, ама сега Вмро ја доотепа.

Tutunski Kombinat Prilep
Mermeren Kombinat
Vitaminka
Euro-kompozit
Prilepska Pivara
Metalec
Pecatnica 11ti Oktomvri
Zito Prilep
Komfi Angel
Mikrosam

Sto se tie? Pickin dim?

Би рекол Битола, ете, прво што ми текна. Безбедно е, климата е ок, архитектурата е добра, јавен транспорт не ти треба, загаденоста е мал проблем но природата ти е во близина, бизнис има услови колку-толку, а другото е се во граници на просекот во Македонија.

ДА!и јас ќе се согласам,Битола,другите градови за жал се борат за егзистенција во секаква смисла на зборот,немаат од нив ни јавен превоз,па камо ли услови за работа и сл

Tutunski Kombinat Prilep
Mermeren Kombinat
Vitaminka
Euro-kompozit
Prilepska Pivara
Metalec
Pecatnica 11ti Oktomvri
Zito Prilep
Komfi Angel
Mikrosam

Sto se tie? Pickin dim?
според нив се .... поготово Микросам кој ти изработува роботи и една од најбрзорастечките компании во Европа .... good for them :LOL:

Tutunski Kombinat Prilep
Mermeren Kombinat
Vitaminka
Euro-kompozit
Prilepska Pivara
Metalec
Pecatnica 11ti Oktomvri
Zito Prilep
Komfi Angel
Mikrosam

Sto se tie? Pickin dim?
Не се ниту пичкин дим
живееш во Прилеп?
Овие што ги наброја некои не постојат, некои се пред пропаѓање, а останатите последниот примен работник им бил во 90ти.

Еуро композит е пред стечај, три години немаат плата земено.
Пиварата и Витаминка имаат по 30 тина вработени кои земаат убави плати и кои се и воедно и акционери, останатите како возачи, работници на лента земаат по 8000 до 10000. Оглас за нови работници немам видено одамна.
Металец?!? Ова одамна не постои. Во просториите на Металец има конфекција- Васидора.
Комфи ангел - конфенкција -8000 плата ако си со искуство, инаку по 4000 месечно се зема првата година ако немаш искуство и се водиш како курсиста.
За печатницата немам видено оглас за нови луѓе од кога сум роден.
Жито прилеп кутрите се пред пропаѓање, платите се исплаќаат едвај на секои три месеци.

Еднино Микросам се добри, ама и ти требаат врски кај акционерите за да можиш да се вработиш како инжинер.
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 19:22 ---
според нив се .... поготово Микросам кој ти изработува роботи и една од најбрзорастечките компании во Европа .... good for them :LOL:
да, со 40 вработени растечка компанија. Вакви компании со по 40 вработени ги има многу во Скопје. Микросам не е ниту во првите 20 компании во Македонија.
Изработувале роботи :pos:. Изработуваат Машини за композитни материјали другар.Скратено - машини за сечење на цевки. Знам барем уште 2 компании во Скопје што изработуваат слични машини..
Демек ако имале два роботски манипулатори готово, роботи изработуваат.:tapp:

Друже тоа му работа на народот да кука. Не знам зошто тоа во негативна смисла се гледа. И стандард како Швајцарија да имаме работа на народот е да кука инаку ќе биде како за 1 мај кога според нашиот „министер“ немало протести пошто „добро“ му било на народот, а цел свет протестираше само кај нас немаше и тоа не е поврзано со тоа што владее атмосфера на страв и сите медиуми ги испозатворија.

Тоа што споредуваш капитализам моментално со овие што се на власт и нема многу разлика што дека сме демократија кога тоа е само на хартија реално си тераат цело време по нивно и би си ги проголтале врвките пред да признаат дека згрешиле.

Фабриките се само мачкање очи потребни се домашни фирми да им парираат на странските они и така капиталот во матичните држави го враќаат.

Ние не се развиваме туку назад одиме веќе некое време. Власта не чини опозицијата е бетер, они од дијалог ни „д“ не знаат, освен да префрлаат вина еден на друг и да го крадат народот немаат други таленти.

За се ова нормално највеќе вина има народот пошто бил доволно глупав повторно и повторно лопови да става на власт и нема муда за било што да се избори.

За градовите ќе се согласам, но тука пак власта ја има зезнато работата најдобро решение за Македонија е што е можно поголема децентрализација како пример земи ја Швајцарија каде централната власт има многу малку моќ.

Друго нешто што вреди да се спомне време е народот да научи дека треба за поединци, а не за партии да гласа. Се додека се гласа за неспособен градоначалик само поради тоа што е од една или друга партија нема да биде подобро.

За крај дека освен Скопје нема работа нема. Еве пак ќе го спомнам братучед ми он во Прилеп имаше работа само изборите кога беа и кога поминаа се по старо.

Јас би ти рекол да си останеш во Скопје, само одбери си во која населба сакаш да живееш. Би ти препорачал во некоја кадешто се куќи. Ако сакаш друг град гледај да биде етнички чист. Другите паѓаат на ова безбедност и криминал. Прилеп некој спомна за никаде бил, ама убав град е. За работа никаде нема добра работа во маливе градови (не дека во Скопје има), ама тебе не ти е ни важно тоа. :)

Неготино
-Криминал скоро и да нема
-до автопат е,а и воз има:D
-Клима супер
-Секаде можеш пешки да стигнеш за 10-20минути :D
-Загаденост,ако мислиш на воздух,ондак не е загаден(некое минимално загадување сигурно има де),а по градот има понекаде ѓубре расфрлано :D
-најквалитетна архитектура,сите се мајстори таму :D
-природа има секаде околу неготино
-бизнис услови зависи од бизнисот,ако е нешто за локална продажба ондак тешко да успее :D
-развој баш и нема,тапка у место неколку години :D
-има лекари,некој од нив и си знаат работат,некои не баш(ме третираа за алергија коа имав сипаница)

Е сеа сето ова паѓа у вода пошо праша каде би живееле коа би имале доволно пари.кога би имале доволно пари и на планина да живееме би ни било супер :D

:pos: воз има ... колкава предност :pos:

Pozdrav,

Pošto sam nov u Makedoniji i osim Skopja i Ohrida nisam nigde bio, sakao bi da čujem vaše poglede na to kade su dobri uslovi za život u MK.

Sega, znam da sve beži u Skopje zbog finansijskih razloga, ali sakao bi, da pustimo to na strani.
Kade bi življeli ako bi imali dovoljno novca i zošto?

Za inspiraciju ču napisat faktore po kojima Monocle magazin odabira najviše "livable" gradove na svetu:
-Bezbednost (u smislu kriminala)
-Internacionalna konektivnost
-Klima
-Kvalitet arhitekture
-Javan transport
-Tolerancija
-Zagađenost
-Blizina odnosno dostup do prirode
-Biznis uslovi
-Aktivan razvoj grada/regiona
-Medicinski uslovi

Сегде само не Прилеп, најлош народ и најсиромашен град. Сега и со тутунот што им даваат на луѓето за класа подолу ги доотепаа. Битола е далеку подобро место за живот

Кое му е доброто на Битола? Тоа што има милион фабрики? Вработеност? Или тоа што половина град чека праи из Аустрелија за да пие кафе? :)

Иначе за Прилеп си потполно во право (y)

Tutunski Kombinat Prilep
Mermeren Kombinat
Vitaminka
Euro-kompozit
Prilepska Pivara
Metalec
Pecatnica 11ti Oktomvri
Zito Prilep
Komfi Angel
Mikrosam

Sto se tie? Pickin dim?

Тутутнски комбинат - затоа пола Прилеп го продава тутунот во Кавадарци кај грците
Витаминка - преполовен кадар и намаени плати
Еуро композит - државата веќе години бара начин како да го затвори
Прилепска Пивара и така и така се мучи некако да конкурира на скопска пивара која ја држи 70% од Македонија.
11 Октомври - колку вработени има овде?
Жито Прилеп - фирми со име "Жито" има во секој град
Комфри Ангел - кои се овие?
Микросам - најдобри у европа ама јбг малер ги тепа им ги крадат патентите а гледам и пола Прилеп децата се на обука кај нив :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom