Верската полиција забрани прослава на Нова година у САУДИСКА АРАБИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата CrookedYoung93
  • Време на започнување Време на започнување
Едно е следење традиција, а друго е криминализирање на акт. Да криминализираш прослава за Нова Година е катастрофално, примитивно и глупаво. Сите кои мислат дека тоа е ок и небитно треба да поработат на својот ментален развој.

Ако оправдувате нарушување на основни човекови права, ондак ајде, секоја земја нека си воведе екстремни закони и робовладетелство. Кој може да ми каже дали ќе ги направам црнците робови во мојата земја, малтретирам жените и силувам козите?
Моја земја, мои права. Кој го ебе Западот бе, Америте вршат пропаганда против моја традиција. Они ќе кажувале дека секој може да прави што сака дур не повредува друг...
Ќе ја зачувам традицијата и ќе силувам 9 годишни девојчиња.
Проклети Амери, измислија дека педофилијата е болест.

Дај не изигравајте Анти-Американци. И да е Америка најсрање земја, тоа што го прават таму у вахабистичкине земји е СЕ освен правилно. Што мислите, сите кои се у Саудиска Арабија, се родиле таму, сакаат да живеат таму и не им пречат законите? Жена која пробала да побегне од маж со кој ја ОМАЖИЛЕ СО СИЛА, била со исечено уво, каменувана и малтретирана.
Абе како вашите сестри и мајки не се родиле таму, па да изигравате мрчатори!

Мрчите од тука, на Кајгана, изигравате мудреци со ФБ, музика и слободоумни девојки кои сакате да ги мувате кога ќе искочите у град, а да живеевте таму ќе цмиздревте ко мали девојчиња кога ќе ве силуваа пошто сте каури.
Или ќе си го сецневте за да се вклопите?

Хипокрити сте сите. Ја серете Америка пошто шпионирале ФБ, ама у Кенија што силуваат и убиваат немуслимани, нивна традиција бе човече! Што има врска?
Последниот обид за оправдување на акција е аргументот, моја работа/мое верување/моја држава. Абе ај не сери!

Исламот е доминантна религија и единствено само таа е призната никоја друга, .

Не е ова баш точно.
Исламот е религија на Муслиманите тука, со векови.
Во Саудијска Арабија е врховна религија вахабизмот, наметнат од кралската династија, а измислен во XVIII в.
Тоа што вахабиите и нивните клонови на Балканот и по светот, оваа новотарија сосема ја поистоветуваат со Исламот, е друга работа.

Знаеш дека прашањето не беше за твоите лични информации.

Ех.

Знам :)
Но сепак,Ех. :D
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 20:31 ---
Во право е Хатаб, тие во Сауди Арабија, нек си прават како знат или умеат, али ако саудиец или друг појде во друга земја и почне да малтретира жители на таа земја врз основа на саудиски закони кои таму не важат - тоа е за секоја осуда. Секој нека почитува закон и права на земјата во која живее, во Сауди арабија нека не пие алкохол, нека не се крсти слави Нова година, но во Скопје, Лондон, Берлин... нека не повикуваат на шеријатски закони кои таму не важат и напаѓаат други народи и вери ради тоа.

:D
Веќе пишав,но пак ќе ти пишам има една битна разлика.
Уште еден пример ќе ти дам,за облекувањето на жените.
Во Арабија,мора да биде покриена,значи тоа е законот верски и ќе го почитуваш ако сакаш да ја посетиш Арабија.
Одиш во арабија,знаеш што те чека,или ќе го почитуваш тоа или нема да идеш, и тоа е фер според мене.

Додека од друга страна имаш обратна ситуација,каде имаш лицемерна демократија која за некого важи за некого не важи.
Законот на демократските држави не одредува посебен кодекс за облекување,но е проблем кога муслиманка носи хиџаб. Нели е тоа лицемерно ??
Облекувај се како сакаш,ама кога сакаш да се облекуваш како муслиманка е тогаш не може.
На училиште може да се носат и миничи,да се облекува кој како сака,ама кога муслиманка сака да носи хиџаб е тогаш е проблем.

Ваквите ситауции ме потсетуваат на една виц:
Му вика жената на сопругот,мили сакаш да се сексаме пред или после ручек,а тој и одговара: Кога сакаш мила,ама прво да ручаме :D

И лицемерната демократија е таква,имаш слобода на говор ама кога со таа слобода загрозуваш нечии интереси тогаш можеш и во затвор да заглавиш.
Имаш право да се облекуваш како сакаш,ама кога сакаш да носиш хиџаб треба милион дозволи да добиеш.
Имаш право да конкурираш за работа во било која државна установа,но кога ќе те видат со брада,мора да ја избричиш за да те примат на работа.
Америка,синоним за секуларизам и демократија.. ама претседателот мора да се заколне на библијата кога ќе ги добие изборите :)
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 20:35 ---
Моментално има барем 10 држави(немуслимански) во светов,каде што човековите права се толку нарушени да арабија може вода да им носи од твоја гледна точка,но цел свет ќути.
А вие овде сте се фатиле затоа што арабија забранила да се слави нова година,голема работа.
Ги поштедила од трошење пари и пиење алкохол,инциденти,да се паметни сите држави да воведат таква забрана токсикологија ќе имаше многу помалку работа на први јануари.

Не е ова баш точно.
Исламот е религија на Муслиманите тука, со векови.
Во Саудијска Арабија е врховна религија вахабизмот, наметнат од кралската династија, а измислен во XVIII в.
Тоа што вахабиите и нивните клонови на Балканот и по светот, оваа новотарија сосема ја поистоветуваат со Исламот, е друга работа.

Иако овие се гранки и подгранки на исламот официјлано за земјата е запишано ислам како религија, воедно и тоа сме го учеле низ школвањето нели ?
Не е така и се сложувам со твоето мислење и во целост го прифаќам, воедно и сметав дека ке се продлабочи оваа дискусија, иако за официјална религија во СА се смета Сунитскиот Ислам. Вахабизмот е настанат за време на учењето и предавањето на сунитскиот верски научник Мухамед Ал Вахаб, во негово време тој учел дека муслиманите станале отпадници, дека Алах ги казнува со тоа што дозволува аутсајдери да ја колонизираат Арабија. Тој ги повикува муслиманите да бидат построги кон нивната послушност околу исламот и се залага за враќање на она што тој го смета за практика на првите три генерации од муслиманската ера, додаваќи дека сите учења после овај период (после неговиот период) се контрадикторни и спротивни од оригиналните учења,(неговите учења и предавања) и итно мора да се остранат. Интересно е што овој термин не го користат Саудијците. Оние Саудијци кои се придржуваат кон учењата на Ал Вахаб се со поголема веројатност да размислуваат за себе како следбеници на првите три генерации на муслимани.
За жал во помодерното време, да речам наше време најраширен е во модернизираните како и во слабо развиени делови на Азија, делови на Европа вклучуваќи го и Балканот, од многу осудени како основачи на јака идеолошка основа за организирање на терористички групи.(последен случај дешавањата во Сирија)
Што ти значи некое учење од 18ти век денеска го користат и служат како нивна пропаганда, за жал застапена и на Балканов кај нас највеќе во Босна и Косово фанови на вахабизмот, брадосани испрани мозоци.

Не ти е лош постот,се гледа дека си малку повеќе информиран, за разлика од Берик кој главните информации ги црпи од википедија. :)

Незнам од кај ги црпи негово право негова слобода, отворено е јавно и сите можат да се искажат. Имам читано литература, анализи и некои исечоци од весници не се сеќавам баш најдобро и не ги пратам овие случувања нон стоп но сигурен сум дека горе наведеното држи вода.
Го прочитав и твојот последен пост ке коментирам околу хиџаб (Нели е тоа преврската што ја носат така ?)
Не можиме да зборуваме за два различни системи на државно уредување, но сме демократска земја со прописи и закони не е некоја забрана и не е проблем само што муслиманите така го сватиле кај нас не е дозволено прикривање на идентитет без разлика дали си муслиман, рисјанин итн итн
Сакам да кажам дека и јас сега да ставам фантомка на глава и да одам пешки до чаршија сигурно некој граѓанин ке ме пријави а тоа претставува прекршок во нашата држава, то е пропишано.

Незнам од кај ги црпи негово право негова слобода, отворено е јавно и сите можат да се искажат. Имам читано литература, анализи и некои исечоци од весници не се сеќавам баш најдобро и не ги пратам овие случувања нон стоп но сигурен сум дека горе наведеното држи вода.
Го прочитав и твојот последен пост ке коментирам околу хиџаб (Нели е тоа преврската што ја носат така ?)
Не можиме да зборуваме за два различни системи на државно уредување, но сме демократска земја со прописи и закони не е некоја забрана и не е проблем само што муслиманите така го сватиле кај нас не е дозволено прикривање на идентитет без разлика дали си муслиман, рисјанин итн итн
Сакам да кажам дека и јас сега да ставам фантомка на глава и да одам пешки до чаршија сигурно некој граѓанин ке ме пријави а тоа претставува прекрош во нашата држава, то е прошишано.

Држи вода до некаде,затоа и те цитирав. :)
Инаку хиџаб е нормална носија на жена муслиманка каде што се гледа лицето.
Преврската преку лицето се вика никаб.
И тоа не е никакво прикривање на идентитет.
Муабетот ми беше дека демократскато општество одамна не функционира на терен онака како е поставено на хартија.

Во Арабија,мора да биде покриена,значи тоа е законот верски и ќе го почитуваш ако сакаш да ја посетиш Арабија.
Одиш во арабија,знаеш што те чека,или ќе го почитуваш тоа или нема да идеш, и тоа е фер според мене.

Законот на демократските држави забранува покривање на главата, тоа е законот и ќе го почитуваш ако сакаш да ги посетиш. Одиш и знаеш што те чека, или ќе го почитуваш тоа или нема да одиш, тоа е фер според секоја здрава логика.
Ех.

Муабетот ми беше дека демократскато општество одамна не функционира на терен онака како е поставено на хартија.
Да, затоа ете на пример ти неможеш да си ги искажеш своите исламски ставови јавно во ова демократско општество. Неможеш да градиш верски објекти, неможеш да слушаш езан во 5 наутро (и покрај тоа што на останатите им пречи), неможеш јавно да се декларираш дека си муслиман......или сепак не е така? Што мислиш ти?

Законот на демократските држави забранува покривање на главата, тоа е законот и ќе го почитуваш ако сакаш да ги посетиш. Одиш и знаеш што те чека, или ќе го почитуваш тоа или нема да одиш, тоа е фер според секоја здрава логика.
Ех.

А капи во зима смееме да носиме?
Јас би сакал да прочитам за тој закон,да видам :)
Ех :D
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 21:20 ---
Греши ли Википедиа ?

По тоа прашање греши,но не говорам само за тоа туку онака,општо во дискусија ако се базираш само на википедија си пропаднал.
Берик ми кажува за Мухаммед ибн Абдул-Вехаб и ми лепи линкови, а никогаш негова книга нема прочитано,воопшто не знае што кажува човекот,ама битно е дека знае дека е вахабит :D
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 21:21 ---
Да, затоа ете на пример ти неможеш да си ги искажеш своите исламски ставови јавно во ова демократско општество. Неможеш да градиш верски објекти, неможеш да слушаш езан во 5 наутро (и покрај тоа што на останатите им пречи), неможеш јавно да се декларираш дека си муслиман......или сепак не е така? Што мислиш ти?

Веќе реков,тоа што го гарантира државата со устав треба и да го исполни.

Берик ми кажува за Мухаммед ибн Абдул-Вехаб и ми лепи линкови, а никогаш негова книга нема прочитано,воопшто не знае што кажува човекот,ама битно е дека знае дека е вахабит :D
Делата се тоа што е битно, тој Вехабот можел и приказни за добра ноќ да пишувал, ама на дело гледаме што се случува со Саудиска Арабија.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 21:23 ---
Веќе реков,тоа што го гарантира државата со устав треба и да го исполни.
А што тебе државата не ти исполнила?

Најголем проблем е што демократското опшество преставува одлична подлога за ширење на недемократски (под)опшества.
Нож со две оштрици, а можеби и алатка на капитализмот за справување со доста интересна проблематика.
Ќе видиме во иднина...

По тоа прашање греши,но не говорам само за тоа туку онака,општо во дискусија ако се базираш само на википедија си пропаднал.
Ти на што се базираш најчесто во дискусиите ?

Те прашувам бидејќи секогаш пропаѓаш...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom