Колку Македонци станале Бугари?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
10 месеци е рокот.
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:07 ---
Бугарската дијаспора може да гласа ако 20 бугари се пријават дека сакаат да гласаат било каде во странство. Нема тука ни престој ни ништо, шом имаш пасош и државјанство - гласаш. И што е проблематично за Бугарија СИТЕ гласови од дијаспора одат во една избирачка единица, пример избирачка единица 20 (кад еќе се кандидира некој од ОМО Илинден и сите македонци кои ќе гласаат како Бугари - нивните гласови одат во таа единица. Еден ден ќе се кајат за овој потег - давање капом и шаком на државјанства

За кои избори? :)
Избори на пратеници - ви требаат најмалку 150 000 гласови
Председателски - 1.5 - 2 милиони гласови
Европски парламент - 200 000 гласови за 1 мандат
Локални - таму е 10 месеци и не може да се гласа од дијаспората

Jас зборувам за гласање на дијаспората, значи сите со бугарски пасоши можат да гласаат надвор од Бугарија доколу се соберат 20 души, да изразат желба да гласаат. Према твое мислење, деца на Бугарин кои се родени во лондон - не можат да гласаат иако имаат државјанство - а татко им може пошто има живеено во Бугарија, Јас не знам дали има посебна листа на фулл државјани со сите права и листа на половични државјани - си државјанин, си бугарин али не смееш да гласаш. Тој и таков систем ќе падне на било кој европски суд а и не ми се верува дсека устав на некоја земја има дввојни критериуми за свои државјани барем што се однесува за гласање.

By rule, Bulgarians abroad are not very active in Bulgarian elections, mostly because online voting has not been introduced yet. Still, the forecast is that this year more Bulgarians in foreign countries will exercise their constitutional right to vote. The Foreign Ministry said that this year the number of polling stations abroad will be the largest for the last ten years – 161. In 2001 they were 156, and in 2006 - 144. Now in Spain they are 23, while in 2006 they were just five. In USA from 11 in 2006 they have risen to 14. Once again the largest number of polling stations will open in Turkey, Svetlan Stoev from the Foreign Ministry said for Radio Bulgaria.

Во Бугарија дијаспората гласа, но за неа нема посебна изборна единица, туку гласовите добиени од таму се додаваат на една од постојните 31 изборни единици во Бугарија. На која ИЕ ќе се додадат гласовите одлучува Централната изборна комисија (ЦИК). Тоа пак значи дека не се прават ниту нови листи, туку оние што се прават во Бугарија се праќаат во ДКП и за нив се гласа. На тие листи партиите речиси никого не ставаат од дијаспората. За да се гласа во странство, мора најмалку 20 Бугари да се пријават дека сакаат да гласаат, и тоа најмалку 20 дена пред изборите, по претходно објавен оглас во медиумите.

--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:12 ---
10 месеци е рокот.
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:07 ---

За кои избори? :)
Избори на пратеници - ви требаат најмалку 150 000 гласови
Председателски - 1.5 - 2 милиони гласови
Европски парламент - 200 000 гласови за 1 мандат
Локални - таму е 10 месеци и не може да се гласа од дијаспората

Сите гласови од дијаспората одат на едно избирачко место - ако таму се кандидира некој од ОМО илинден - ќе победи
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:18 ---
Како е тргната работава со нашава држава ќе дојде време ќе се гордеете со бугарските пасоши, и за бугарски документи ќе се мажите/жените исто како нашите студенти во Америка.
Моите кога ваѓаа на времето јас се правев патриот, а сега барам начин како да извадам.
Никого не обвинувам што бара начин да екзистира, туку плукам по оние нашите сиромави малоумници што секој ден се расправаат вмро...есдеес.

А ако дојде да гласаш во бугарија (со бугарско државјанство) и на листата набкандидати има некој од ОМО илинден - дали ќе гласаш за него или за некоја бугарска партија?
Ако имаш бугарско државјанство и е во тек петиција за прзнавање на македонско малцинство и јазик во Бугарија, дали ќе потпишеш дека си за?

За какви европски статистики зборуваш?:) Комисијата за бугарско државјанство и Бугари во странство дава државјанства, со указ потпишан од заменик-претседателот.

Податоците кои се дадени во првото мислење не одговараат на офциалните податоци т.е. се сигурно за некоја подгрупа, на оваа на продобилите бугарско државјанство луѓе од Македонија. Може да се за луѓе со небугарско потекло или за некоја друга подгрупа. Како што гледаш, те официјални податоци не цитираат и извор нема за податоците по години.
Tакви податоци се валидни како муабет пред кооперација.

И Божидар Димитров тврди дека има повеќе од 60.000 пасоши дадено на Македонци вклучително експремиерот на Македонија. Кој како сака си тресе од ракав.

А ако дојде да гласаш во бугарија (со бугарско државјанство) и на листата набкандидати има некој од ОМО илинден - дали ќе гласаш за него или за некоја бугарска партија?
Ако имаш бугарско државјанство и е во тек петиција за прзнавање на македонско малцинство и јазик во Бугарија, дали ќе потпишеш дека си за?

Не верувам дека би одел во Бугарија за избори, мене едноставно бугарскиот пасош ми треба само за Швајцарија и Австрија, не ме интересира политиката.
А доколку би испаднала таква прилика секако дека ќе гласам за правата на македонците.

99% од луѓето од Република Македонија им е донесено државјанство на база на потекло или на база на тоа дека барем еден нивен родител е Бугарин. На нивната лична карта и пасош пишува: Nationality: Bulgarian.

Темата е за точно оние граѓани на Република Македонија - Nationality: Bulgarian.
Дрнкаш глупости сега..
Кога вадиш документ пишуваш: Татко - ..... .... - Бугарин, Мајка - .... ...... - Бугарка, Дедо - ....... ...... - Бугарин, Баба - .... ...... Бугарка.

Нити некој бара доказ дека тие луѓе навистина се Бугари нит бутур.

Ниту па Бугарите врз основа на изјава од 2006 можат да докажат дека сум Бугарин денес (покрај тоа што е очевидно дека над 95% од Македонците кои вадат пасоши воопшто не се чувствуваат по националност Бугари).

Не знам од каде се земени овие податоци, но вистината е сосема друга. Маргарита Попова (потпретседател) во 2012 година потпиша 162 укази преку кои е дадено бугарско државјанство на 8185 лица од Република Македонија.
Податоците се од самата Маргарита Попова.

Изгледа тоа е проблемот.

Забележете дека само во 2010 Божидар Димитров дава бугарско државјанство

ОК, значи Божидар и Маргарита се проблемот.

Не ме изненадува.
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 19:50 ---
точниот број добили бугарско државјанство Македонци за периодот 2002-2012г. е
44 211 луѓе!!!! Тоа е на сајтот на претседателот! Тоа е бројката на лицата добиле државјанство, а колку е бројот на тиjа кои поднеле баране и чекаат -не е јасно!
http://www.president.bg/cat22/Balgarsko-grajdanstvo-i-balgari-v-chujbina/

Оукеј.

Да се изначуди човек како водите статистика.

Колку и да жонглирате со цифри, ниту една бугарска институција не може да потврди бројка поголема од 50 илјади дадени на Македонци во последниве 20 години.

Прашање е сега зошто ЕУСТАТ добива поинакви бројки доколку тоа се врз основа на официјални податоци од надлежните бугарски институции?
.

Јас зборувам за гласање на дијаспората, значи сите со бугарски пасоши можат да гласаат надвор од Бугарија доколу се соберат 20 души, да изразат желба да гласаат. Према твое мислење, деца на Бугарин кои се родени во лондон - не можат да гласаат иако имаат државјанство - а татко им може пошто има живеено во Бугарија, Јас не знам дали има посебна листа на фулл државјани со сите права и листа на половични државјани - си државјанин, си бугарин али не смееш да гласаш. Тој и таков систем ќе падне на било кој европски суд а и не ми се верува дсека устав на некоја земја има дввојни критериуми за свои државјани барем што се однесува за гласање.
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:12 ---

Сите гласови од дијаспората одат на едно избирачко место - ако таму се кандидира некој од ОМО илинден - ќе победи
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 17:18 ---

Па тоа и е цела работа.
Се така е во Бугарија.
Можиш ама неможиш.
Има права ама нема.
Има малцинства ама нема.
Паметни се тие, не се секирај. Си смислија на време.
Ако не е така, што досега ги спречуваше да гласаат?

Времињата се менуваат, на сцена настапува онлајн гласање, суд во стразбург и ЕУ има донесено веќе неколку пресуди за ОМО Илинден да се регистрира како партија, досега немаше нуи за кого да гласаат Македонците, мислам дека ниу ги интересира кој се е кандидат во Бугарија за некое место, но ако има можност да гласа од странство и тоа за претставник од македонско потекло, сигурен сум дека ќе кликне за него.

Ете јас прашав еден кој тука изјави дека има или ќе има паош бугарски - така кажа и да направиме анкета овде на кајгана колку од оние кои имаат БГ пасоши на некои изброи би гласале за претставник на македонска партија во Бугарија - верувам дека мнозинството ќе одговорат позитивно.

Прашање е сега зошто ЕУСТАТ добива поинакви бројки доколку тоа се врз основа на официјални податоци од надлежните бугарски институции?

:facepalm:

"До 2009 податоците от БГ кон eustat во врзка со пасошите вклучуваа сите пасоши без исклучок. Од 2009 податоците са само за државјани, кои се наогат во БГ, односно сите други си го одзеле пасоша и ги нема тука."

:facepalm:

"До 2009 податоците от БГ кон eustat во врзка со пасошите вклучуваа сите пасоши без исклучок. Од 2009 податоците са само за државјани, кои се наогат во БГ, односно сите други си го одзеле пасоша и ги нема тука."
:icon_lol:
Пак ништо не менува ова што го пиша, дополнително се бламирате.

Дрнкаш глупости сега..
Кога вадиш документ пишуваш: Татко - ..... .... - Бугарин, Мајка - .... ...... - Бугарка, Дедо - ....... ...... - Бугарин, Баба - .... ...... Бугарка.
Нити некој бара доказ дека тие луѓе навистина се Бугари нит бутур.

Ниту па Бугарите врз основа на изјава од 2006 можат да докажат дека сум Бугарин денес (покрај тоа што е очевидно дека над 95% од Македонците кои вадат пасоши воопшто не се чувствуваат по националност Бугари).

Тоа како се чувствуваат е ирелевантно. За државјанство е важно тоа како се утврдуваат во документите.
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 00:46 ---

Прашањето е што точно претставуваат податоците од Еуростат. Фактите се извезуваат на сајтот president.bg - институцијата која потпишува указите.
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 00:51 ---
Времињата се менуваат, на сцена настапува онлајн гласање, суд во стразбург и ЕУ има донесено веќе неколку пресуди за ОМО Илинден да се регистрира како партија, досега немаше нуи за кого да гласаат македонците, мислам дека ниу ги интересира кој се е кандидат во Бугарија за некое место, но ако има можност да гласа од странство и тоа за претставник од македонско потекло, сигурен сум дека ќе кликне за него.
Ете јас прашав еден кој тука изјави дека има или ќе има паош бугарски - така кажа и да направиме анкета овде на кајгана колку од оние кои имаат БГ пасоши на некои изброи би гласале за претставник на македонска партија во Бугарија - верувам дека мнозинството ќе одговорат позитивно

Каде ќе биде овој претставник?
- Председател? Имате 2 милиони гласови?
- Пратеник? Имате барем 150 000 гласови?
- Европратеник? Имате барем 200 000 гласови?
- Градоначалник? Ќе има ли македонски граѓани, кои ќе живеат најмалку 10 месеци во Бугарија за да имаат право да гласаат?
Од странство за локални избори не може да се гласа!

Абе тиа не се ли научиха од Грција како балканот подава податоци на Евростат ;)

Тоа како се чувствуваат е ирелевантно. За државјанство е важно тоа како се утврдуваат во документите.
Ти немаш право денес да кажеш Петре (сега) е Бугарин оти во 2006 потпиша така. Не можеш ниту да кажеш мајка му, татко му, бабаму, дедо му, братму и сестра му се Бугари оти он така кажа еднаш.

Абе тиа не се ли научиха од Грција како балканот подава податоци на Евростат ;)

Па и отворено си кажувате, без срам...
Ах, ордо азиска (арапска - за Грците)..

Ти немаш право денес да кажеш Петре (сега) е Бугарин оти во 2006 потпиша така. Не можеш ниту да кажеш мајка му, татко му, бабаму, дедо му, братму и сестра му се Бугари оти он така кажа еднаш.
Кога на официјален документ пишуваш дека си Бугарин и сакаш бугарско државјанство врз основа на тоа, тоа значи дека:
1. Јасно си се изjаснил за етнички Бугарин.
2. Бугарин си по националност (државјанство).
3. Кога тој се декларирал како Бугарин, напишал дека неговата мајка или татко му, или и двајцата се Бугари. Во документот се пишуваат имињата на родителите, кои се Бугари.

За пишување на лажни податоци во документот се лежи во затвор.

Кога Петре отиде во ЕУ со бугарскиот пасош, за нив тој е Бугарин и толку. Тоа каков се чувствува е ирелевантно. Најважно е како се пишувал дека се чувствува. Јас може да се чувствувам Џада, ама сум се пишувал Бугарин.

Мала подршка на турците на изборите ќе значи многу за нив. А би било и природно еден таков развој на настаните со оглед на одличните односи на Македонија и Турција. Ова под претпоставка ако продолжите вака мизирно да се однесувате.

И уште нешто ако некако можеш да ми објасниш математиката како тоа 150.000 гласа се потребни за еден пратеник?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom