Колку Македонци станале Бугари?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
не знам дали е дозволено да се постира видео со колку - толку политичка содржина ама ептен е за темата емисијата

Ќе беше одлично да е вака ама овде дефинитивно нешто не штима. Најверојатно бугариве даваат лажни податоци зошто и самите знаат дека прават криминал со пасошиве. Најверојатно со прикажување на мали бројки го прикриваат криминалот. А и сега ми е јасно зошто престана издавањето бугарски пасоши, очигледно дека криминалот е откриен.

Ќе почекам уште некој ден, да се соземам од оваа вест па после слатко ќе се изнасмеам :D

Ке чекаш, ама не ке е некоj ден, токму некоjа децениjа. До 2009 податоците от БГ кон eustat во врзка со пасошите вклучуваа сите пасоши без исклучок. Од 2009 податоците са само за државјани, кои се наогат во БГ, односно сите други си го одзеле пасоша и ги нема тука.

На овоj "аналитичар" Боцевски некоj да му го обjасни што во eustat значи знакот "(b)" (break in time series односно измена методологија по коjа се дават податоци).

Ќе беше одлично да е вака ама овде дефинитивно нешто не штима. Најверојатно бугариве даваат лажни податоци зошто и самите знаат дека прават криминал со пасошиве. Најверојатно со прикажување на мали бројки го прикриваат криминалот. А и сега ми е јасно зошто престана издавањето бугарски пасоши, очигледно дека криминалот е откриен.
Еве го и тоа, друг гениj на анализа.

За да видиш криминал не треба ни да си гениј ниту експерт.

Се презивам на иќ, бев во Србија да аплицирам за нивни пасош и дадов изјава за српски корени ама за чудо ме одбија.

И немој да се лутиш па ти одма ние сме обични форумџии кои дискутираме за се и сешто и нас ни се дозволени грешки во дискусиите за разлика од тебе на кој не му се дозволени грешни размислувања зошто ти си професионалец кој заработува од постовите на форумов.

Пола форум овде не знае што е еустат а ти гледам и кратенките им ги знаеш. Да не знаев ќе те прашав што толку паметен човек бара на форумов ама не те прашувам зошто знам.

Се согласувам дека Бугарите манипулираат со бројките, ама смешно е да веруваш во овие статистики и да тврдиш дека ова се реални податоци... Далеку поголеми се бројките за жал...

Се согласувам дека Бугарите манипулираат со бројките, ама смешно е да веруваш во овие статистики и да тврдиш дека ова се реални податоци... Далеку поголеми се бројките за жал...

И јас мислам дека бројките не се реални.
Точноста на статистичкиот податок зависи од изворот и начинот на пресметување.
А не ми е јасно кому му е потребен податокот колку граѓани на Македонија имаат бугарски пасош. Ако некој има бугарски пасош не значи дека станал бугар. Има и бугари родени во Бугарија кој не се бугари.
Да можеше така лесно да се менува и јас ќе го сменев мојот национален идентитет - Понекогаш мечтаам да да станам Еским и да ловам риби и поларни мечки во близина на Северниот пол

Mora Bugarija da prikazuva vakvi brojki oti ke si dobie problemi so drugite zemji na EU.

Iako i tie veke znaat deka ovie brojki se pogresni, se pravat naudreni.

Istoto bese so Grcija, si molcea iako site znaele deka brojkite ni priblizno ne se tocni.

Ке чекаш, ама не ке е некоj ден, токму некоjа децениjа. До 2009 податоците от БГ кон eustat во врзка со пасошите вклучуваа сите пасоши без исклучок. Од 2009 податоците са само за државјани, кои се наогат во БГ, односно сите други си го одзеле пасоша и ги нема тука.

На овоj "аналитичар" Боцевски некоj да му го обjасни што во eustat значи знакот "(b)" (break in time series односно измена методологија по коjа се дават податоци).

Еве го и тоа, друг гениj на анализа.
Затоа викам ќе чекам, со сигурност ќе се појави бугар да објасни виша математика на темава. :D

Ајде повели кажи ти своја бројка и се разбира линк од официјална статистика.

Не знам од каде се земени овие податоци, но вистината е сосема друга. Маргарита Попова (потпретседател) во 2012 година потпиша 162 укази преку кои е дадено бугарско државјанство на 8185 лица од Република Македонија.
Податоците се од самата Маргарита Попова.

Во 2011 година од 1 јануари до средината на годината има 5533 нови бугарски граѓани од Република Македонија. За целата 2011 бројот е 8291.

И јас и ти знаеме дека најголем број на тие што зеле бугарски пасош и државјанство тоа не го направиле оти се осеќале како бугари туку да добијат полесно работа и престој во странство или да се земи половна кола во време кога во ММК немаше слободен увоз.

Е сега се наметннува еден проблем за вас, што ќе биде кога некогаш во иднина некоја партија се кандидира на избори во Бугарија со преставници кои се чуствуваат Македонци.

Ете ја ОМО Илинден, од стразбург и ЕУ веќе имате неколку пресуди и налози да се регистрира таа партија, за година, две или пет ќе излезат на избори, ќе стават преставници и покрај своите членови за нив ќе гласаат и голем број на овдешни Mакедонци со бугарски пасоши.

Ако има ко што велите 150.000 такви (не ми се верува) тоа се 150.000 гласачи, лесно е да се организираат и да дадат свој глас, и за деценија, ќе си имате пратеници македонци во собрание, министери македонци во собрание, началници македонци и ќе се туркаат и предлагаат закони за македонското малцинство, знаме, јазик....

Ништо не научивте од искуствата во регионот...

Темата е "Колку Македонци станале Бугари", а не "Зошто".

Темата е "Колку Македонци станале Бугари", а не "Зошто".
Што повеќе - то поарно.
Во општество каде одлуки и преставници се носат со гласање - и не е лошо да има 500.000 македонци со бугарски пасош и право на глас

ПС
уше еден офтопик - знам дека те погоди
Овде во МК македонците се думат и мислат дал да гласа за ова или она партија дал за СДСМ дал за ВМРО дал за некоја трета... таму, во БГ, нема да размислуваат - само ќе прашаат “кој се нашите“?

Еве податоци од president.bg:
Поголеми групи на лица, кои добиле бугарско државјанство, по земји за периодот 22.01.2002-15.01.2011*:
Македонија - 44211
* Во документот датумот е погрешно наведен како 2011, но податоците се до 2012

--- надополнето: 29 ноември 2013 во 14:13 ---
Забележете дека само во 2010 Божидар Димитров дава бугарско државјанство на над 10500 лица од Република Македонија, во 2011 се 8291, во 2012 8185.

околу 3/4 во последните 3 години (2010-2012), и околу 1/4 за 8 години пред тоа (2002-2009)

Brojkite se tocni 99% narodot nema pari za leb a kamo li za Bugarski pasos. Vi rekov idete zenete se vo stranstvo i ke si zemete kakov pasos ke posakate.

Sega i onaka ne vredi da se zamarate za BG pasos. Ima kupista mladi dami i momci koi edvaj cekaat da se omazat/ozenat. Toa e prilikata. Sakas germanski sakas norveski sakas US passport kakov sakas.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom