Егејска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата zelezen
  • Време на започнување Време на започнување
av_632_fig210.jpg

КОСТУР_ ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА
kasto1ux1.jpg

kasto2tv5.jpg

kasto3gp3.jpg

kasto6yb5.jpg

kasto8ns8.jpg

kasto9ed7.jpg

kasto11bg6.jpg

kasto17xj7.jpg

kasto18hk9.jpg

kasto19ci6.jpg

kasto21ze3.jpg

I ja imam nekoja egejska zicka. Dedo mi i negovata familija se bile tamu za vreme na Graganskata vojna i posle bile isterani normalno i den denes imame nekoi imoti tamu samo ne znam kaj se tocno

Родителите на мајка ми т.е. баба ми и дедо ми се од село Пожарско, Воден!
И навистина ми е драго што по потекло од таму...

kasto22dk6.jpg

kasto23oq0.jpg

kasto24bt5.jpg

kasto25wv5.jpg

kasto26sd8.jpg

kasto27xr1.jpg

kasto28jv3.jpg

kasto29id1.jpg

kasto30pd7.jpg

kasto31dw3.jpg

kasto33ya1.jpg

kasto35nd8.jpg

kasto36qi0.jpg

kasto37cb5.jpg

kasto40yk2.jpg

kasto41ej7.jpg

kasto42sq2.jpg

kasto45gh5.jpg

kasto46og4.jpg

kasto48lu7.jpg

kasto73nx6.jpg

do1927 ova Kostursko selo se vika Bourbousko, podocna e preimenuvano vo Eptahori .
Za vreme na gragjanjskata vojna vo gejlada- ova selo ostana prazno celi dve godini otkako bea proterani makedoncite - i toa vo periodot od 17. IX 1947 до 30. X. 1949. Posle toa veke vie poznata gejskata politika...

kasto79vy3.jpg

Rekata Bistrica- koja izvira od Gramos na granica so Albanija( kako Belica) i e vtora po golemina makedonska reka , posle Vardar.Tece niz Kostur, Kozani,Grevena, Imatija i zaedno so Vardar se vlevaat vo Solunskiot zaliv.
kasto86mm0.jpg

kasto87np5.jpg

Ova e planinata Gramos so 2500 metri visocina.
kasto88uq0.jpg

kasto94oc3.jpg

Selo Drenoveno- Kostursko- koe gejcite go preimenuvaa vo Kraniona
kasto119hr1.jpg

kasto120lm2.jpg

kasto121tk4.jpg

Kostursko selo Tuhol , od gejcite nareceno Pefkos.
kasto103yb5.jpg

kasto104rm6.jpg

kasto105mx5.jpg

kasto106aw5.jpg

kasto108zk9.jpg

kasto109vx9.jpg

kasto110hu3.jpg

kasto111ed5.jpg

kasto112th9.jpg

kasto113pc4.jpg

kasto115ev2.jpg

kasto116zc3.jpg

kasto117dr3.jpg

kasto100rg0.jpg

Selo Gabresh vo Kosturska okolija- preimenuvano vo Gavros
kasto122zj4.jpg

kasto123vv4.jpg

kasto124qp6.jpg

Planinata Vicho, Vičo (2.200 m )- gejcite ja narekoa Vitsi
kasto127sp9.jpg

Kostur
358626694_31a37d03d5_o.jpg

207810291_0dec8d52d1_b.jpg

308580565_b2d4226b09_b.jpg

Prespansko ezero - no onoj odzemeniot del od gejcite

267100429_fe4492616e_b.jpg

Crkvichkata Sv.Petka vo seloto Grazdeno- po gejski Vrondero
10797147.jpg

17965080.jpg

Crkvata Sv.Ahil- Ail
133127156_c4d54ef98e_o.jpg

3581872.jpg

402007356_276b8f0f55_o.jpg

5369732.jpg

416848741_2f10bb9207_o.jpg

416848272_f32fb564fd_o.jpg

416846586_b4674ae409_o.jpg

CRKVATA SVETI NIKOLA - KOZANI
293221249_e332cb5573_b.jpg

Карактеристиките на Егејска Македонија

Дури и денешниот посетител кој првпат ја посетува јужна и централна Грција, односно јужно од планината Олимп и планината Хасиа, а потоа се навраќа да помине низ Егејска Македонија и Тракија, односно земјата внатре и северно од Солун и Кавала, добива впечаток дека повеќе не се наоѓа на чиста грчка територија. Земјата е или подива или поплодна, отколку што човек е навикнат на правата Грција и Грци. Тоа лесно се чувствува и низ типот на народот, носијата и обичаите.
Сепак, тешко е да се направи споредба помеѓу минатото и сегашноста кога човек го сретнува овој народ од Егејска Македонија. Во тие изолирани долини и тешко пристапни планински села, сепак може со сигурност да се каже дека живеат остатоци од античките Македонци, од прастарата врста на народ со иста жилавост, храброст, обичаи и народно верување. Но, за да се увери човек во таквата можност мора да се качи горе помеѓу македонските планини. Долу во градовите и рамничарските села, мешавината е безнадежно јасна. Тука се добива повеќе јасна претстава на типична мешавина помеѓу север и југ, помеѓу исток и запад, затоа што земјата низ протокот на столетијата вршела снажна асимилација како и судбоносната привлечна сила на соседните народи, а општопознат е и фактот на присилното иселување на Македонци и преселување на Грци на тие простори.
При падините на планините од Егејска Македонија се простираат рамници каде плодната земја се наводнува од непресушните реки како: Пенеј, Бистрица, Могленица, Колудеј, Вардар, Јалик, Струма, Места. На плодноста на земјиштето не í е рамна ни една друга област во Грција, а земјата раѓа скоро сé. Така веројатно било и во античка Македонија.
Планините во Егејска Македонија се богати се метали и минерали. Најважниот рудник Пангај, во близина на Кавала, во античкиот период бил надалеку познат по своите наоѓалишта на злато и сребро. Овој северен дел во денешно време со своето богатство на води и водопади има огромно значење за Егејска Македонија и воопшто за денешна Грција, т.е. тој претставува голем извор на електрична енергија.
Во Егејска Македонија народите и културата од античките времиња немале ништо заедничко со Грците и нивната култура. Како што докажуваат археолошките ископувања, Македонија било многу рано населена, уште од периодот на младото камено време (неолитот). Првите нејзини жители најверојатно потекнуваат од просторите на големите реки од Средна Европа, поточно од областите околу реката Дунав. Поради тоа и врските на Македонците со тие краишта биле поживи и полесни отколку врските со областите од грчката култура.
Со тек на време, овој повлечен народ - Македонците, повлечени во овие планински предели на Горна Македонија, ќе ја одиграат една од најважните, ако не и најважната историски светска улога во повеста на човештвото. Објаснувањето лежи во примитивната сила на македонскиот народ и во лично водечките способности на македонските кралеви. Сето ова со неколку зборови значи: Македонците за да се потврдат себеси преминале во офанзива.

Па кај си бе друже. Еве ја сум егејче, додуша не од таму, ама онака си се гордеам со корените, дури и мал процент сум грк, пошто тоа дедовците ми шарале :D него ај стварно ме интересира и мене има ли форумџии од егејската ни Македонија тука?
abe takvi egejci ima vo MK mnogu. koj dedomu saral vamu tamu, koj babamu sarala i taka so ke prais zatoa ne ima mnogu vo MK ebiga so ke prais :cug::cug:

Македонско СЕЛО Д’МБЕНИ во почетокот на 20 век.Инаку во 1926 гејците го преименуваат во Дендрохорион- дрвено село.
Познати македонци кои се родени во Д’мбени се:Васил Пујовски, Васко Караџа, Ташко Караџа, Атанас Близнаков...

800px-Zagorichani-crkva-dvor.jpg

Црквата во село ЗАГОРИЧАНИ -македонско село , кое во 1927 гејците го преименуваа воВасилиада.Загоричанци активно учествувале во Илинденското востание.

Zagorichani-kashti.jpg

800px-Zagorichani1.JPG

800px-Zagorichani-crkva-fasada.jpg

Црквата „Света Богородица“ во Загоричани.

Гејците ни го земаа најубавиот дел.Со море,со стари куќи,со убави полиња...
Милина еј...:vozbud:

Прво да кажам дека јас сум македонец од вардарскиот дел на Македонијаи немам никакво потекло од БЕЛОМОРСКИОТ дел на Македонија, и јас не познавам македонци од ЕГЕЈСКА Македонија, нуту сум слушнал за Егејско море ниту пак познавам ЕГЕЈЦИ. Мили мој брате ја познавам само македонци од БЕЛОМОРСКА МАКЕДОНИЈА, имам слушнато за БЕЛО МОРЕ и знам кој е БЕЛОМОРСКИ дел на Македонија. И ќе ве молам кога во иднина кога ќе отварате вакви теми, немој да користите грчки зборови.

По ова шо видов можам да заклучам оти Егејска Македонија е најубавиот дел на Македонија со најубави градби, пејсажи, најплодни полиња..рај. Ќе платат гејците...

Стварно не е фер ова грциве што ни прават на нас македонците од Егејско(зборам за оние кои се избркани од родното место, и што живеат сега во вардарскиот дел и секако за нивните потомци)!
Имотите уште не ни ги исплатуваат!Па после викаат они демократска држава биле!
А и исто многу ме нервира тоа што викате дека егејците се скржави!Па што да ви дадеме бре?Нашите дедовци и баби без вода во очите дошле тука!Морале одново живот да градат!И нормално дека ќе го чуваат она што го заработиле!
Туку ај да не должам многу!Ќе дојде ден кога Македонија конечно ќе биде обединета!А јас верувам дека тоа ќе биде наскоро!

Dumbeni.jpg

Баба ми е од ова село. Иначе е на 10-тина минути возење од граница (Меџитилија). Сега е слабо населено и има многу млади што не знаат грчки и зборуваат само македонски.

Имаа специјален назив грците за нив нешто како цигани или сл.

Дедо ми е од Мокрени (Варико сега) кај градчето Клисура.

21035.jpg

21035.jpg

BTW Дмбени сеа се вика Vevi.

map.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom