Господ и лагата

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Дали Господ е во состојба да каже невистина или лага. Верниците тврдат дека е тој совршен и перфектен, а кажување на невистини - лажење не е одлика на перфектните, како пример ќе наведам широко позната прикаска за жртвувањето на Исака од страна на Аврам, имено (прераскажано) во Битие 22, Господ му наложува на Аврама да го земе својот син Исак, да го однесе до одредено место, таму да го заколе и запали како жртва кон Бога. Аврам го послушува, го зема детето го носи во гората, реди дрва за палење го вади ножот да го заколе и во тој момент ангелот му се јавува и го застанува дека не требало така дека само Бог го искушувал...
Значи
или Бог навистина сакал Аврам да го убие синот и да го принеси како човечка жртва за него (што значи дека му кажал вистина и сакал човечка жртва но подоцна се предомислил)
или Бог го излажал Аврама за своите намери и го држел во лага до последен момент
Колку уште лаги има кажано Бог кои не ги знаеме, некои сам ни ги откри, во некои беше фатен дека лаже а сигурно има и некои за кои уште не знаме дека се невистини.

Kako moderatorot dozvoluva tolku sranja da se pishuvuvaat, pa duri i tema otvoril...:facepalm:
Po mene ti pod hitno trebe da go promenish nabavljachot i da prekinesh da piesh.
Gospode oprosti mu, ne e svesen shto pishuva...vo trans e

Kako moderatorot dozvoluva tolku sranja da se pishuvuvat, pa duri i tema otvoril...:facepalm:
Po mene ti pod hitno trebe da go promenish nabavljachot i da prekinesh da piesh.
Gospode oprosti mu, ne e svesen shto pishuva...vo trans e

Дозволува, зато што нема навреди, цитирано е светото писмо, дадени се коментари и се дискутира.... уфф сега видов дека ништо од ова тебе не ти е познато.

Дозволува, зато што нема навреди, цитирано е светото писмо, дадени се коментари и се дискутира.... уфф сега видов дека ништо од ова тебе не ти е познато.

Abe gledame deka za tebe nema tajni ...znaesh se za Bog, alal ti vera.
Nego kazi od kaj ti e robata, da si kupam i jas malku.

Моето познавање на писмата на историјата (како општата така и на христијанството) е голема и длабока. Децении се тука на читање, интересирање, барање.... Не дека се знам али знам поприлично. Знам и тоа дека не си спремен ни интелектуално ни духовно за некаква издржана аргументирана дискусија. То ми е јасно, и зато ќе се обидеш да свртиш на некој “бед мадафака“ стил зад кој се крие празнина и дупка. Не ме импресионираш ни со подпросечното знаење ни со надпросечната вулгарност. Имам видено и подобри и полоши од тебе.

Е како тоа кога дознал? Ами нели он се знае? Значи ако знае се ке го знаел и тоа и немало што да дознава отпосле.

Aбе знае ама не знае сатаната кај меша прсти пошто он не може да ја контролира сатаната. Да можеше немаше да има неверници.
Не знам што е толку комплицирано и не може да се сфати. Толку е едноставно. :icon_lol:

Дали Господ е во состојба да каже невистина или лага. Верниците тврдат дека е тој совршен и перфектен, а кажување на невистини - лажење не е одлика на перфектните, како пример ќе наведам широко позната прикаска за жртвувањето на Исака од страна на Аврам, имено (прераскажано) во Битие 22, Господ му наложува на Аврама да го земе својот син Исак, да го однесе до одредено место, таму да го заколе и запали како жртва кон Бога. Аврам го послушува, го зема детето го носи во гората, реди дрва за палење го вади ножот да го заколе и во тој момент ангелот му се јавува и го застанува дека не требало така дека само Бог го искушувал...
Значи
или Бог навистина сакал Аврам да го убие синот и да го принеси како човечка жртва за него (што значи дека му кажал вистина и сакал човечка жртва но подоцна се предомислил)
или Бог го излажал Аврама за своите намери и го држел во лага до последен момент
Колку уште лаги има кажано Бог кои не ги знаеме, некои сам ни ги откри, во некои беше фатен дека лаже а сигурно има и некои за кои уште не знаме дека се невистини.

религијата ти е начин за контрола и групирање на народов. Многу добро осмислена со сите тие книги и филозофии, сите тие обичаи и тн. Претставува добар бизнис за тие што се во неа, лесен начин за покорување и добивање на доверба од страна на огромен број на луѓе кои најчесто слепо веруваат и се клањаат за било што пред се поради страв дека ќе бидат казнети било во овој било во друг живот. Е сега во целата таа приказна ете се имаат испуштено некои работи, ситници кои со подетална анализа може да се протолкуваат поинаку. Ова е мое мислење, не сум некој верник, се што почитувам од страна на религија и такви работи почитувам чисто формално, а голем дел и ги газам од тие „правила“ адети и такви чуда. Не лажи инаку БОГ, бог не ни постои, тука погрешил оној кој ја склопувал целата таа приказна, иако бил преинтелигентен речиси совршен ум (совршени умови) бидејќи се развивала со години ете направил и некои пропусти.

Tezite mu se na mesto! I ima pravo da postavuva prasanja patem racionalni prasanja ima. Ako nemozes da mu odgovoris nemora da go etiketiras kako drogiras ili pijanica. Namesto da napises gluposti odgovori mu.

Spiros друже а прво да го одбраниш и спасиш телото на овој свет, па за душата после ќе му ја мислиш.

Па така бе друже мислиме и делуваме веќе подолго време, нели, и затоа се вртиме во кругот на лажгото!

Знаеш дека има само Еден и Единствен Пат кој што води надвор од маѓепсаниот круг ?

Знаеш Кој е тој Пат?

Да, Мудроста (Милоста) БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - е Тој Пат, а не животинската (и слична на неа) перспектива, перцепција и логика!

Поздрав

Исус му рече:
„Јас сум патот, вистината и животот; никој не доаѓа при Отецот, освен преку Мене“!
(Јован 14:6)

.
сестро, јас верувам во вистинскиот Исус

Вистинскиот Исус (за Кого прекрасно сведочат Неговите вистински Апостоли и следбеници) е безкрајно далеку од тој (крвав востанички) исус во кого што веруваш ти и го наречуваш вистински! (y)

.

Моето познавање на писмата на историјата (како општата така и на христијанството) е голема и длабока. Децении се тука на читање, интересирање, барање.... Не дека се знам али знам поприлично. Знам и тоа дека не си спремен ни интелектуално ни духовно за некаква издржана аргументирана дискусија. То ми е јасно, и зато ќе се обидеш да свртиш на некој “бед мадафака“ стил зад кој се крие празнина и дупка. Не ме импресионираш ни со подпросечното знаење ни со надпросечната вулгарност. Имам видено и подобри и полоши од тебе.

Уште милиони години да бараш и читаш книжнику убав, ... до вистинскиот Исус (ако не се обрнеш и не станеш како дете) не ќе можеш да дојдеш! (y)

.

Па така бе друже мислиме и делуваме веќе подолго време, нели, и затоа се вртиме во кругот на лажгото!

.

Ако Јас сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво нема да биде вистинско.
Јован 5: 31

Исус им одговори и рече: “Макар што сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде сум дошол и на каде одам.
Јован 8: 14

Каде Исус ја кажал вистината ? која од двете спротивставени реченици и тврдења на Исус е вистина а која е лага?

Уште милиони години да бараш и читаш книжнику убав, ... до вистинскиот Исус (ако не се обрнеш и не станеш како дете) не ќе можеш да дојдеш! (y)
.

Паметно кажано (y)

Ако Јас сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво нема да биде вистинско.
Јован 5: 31

Исус им одговори и рече: “Макар што сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде сум дошол и на каде одам.
Јован 8: 14

Каде Исус ја кажал вистината ? која од двете спротивставени реченици и тврдења на Исус е вистина а која е лага?

Отвори го срцето за Христа, тогаш ќе ти се отвори и умот дека и двете реченици се вистинити! :)

.

Отвори го срцето за Христа, тогаш ќе ти се отвори и умот дека и двете реченици се вистинити! :)

.

A шо друго и да кажеш спиро, си заглибил до гуша во тие христијански бајки и контрадикторности. Не може веќе никој да ти помогне тука.

.

Мислиш, замижи пред фактите? :pipi:
Дај сеа врати се во нашава димензија.. убаво те праша чоекот, одговори со некој твој црвен цитат, и демантирај правопропорционално..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom